Σαν μια ανάμνηση από το χωριό και τους παραδοσιακούς φούρνους, το βιολογικό ψωμί καταφέρνει να συνδυάσει την ωραία γεύση με την καλή υγεία. Το άρωμα και η ποιότητά του προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε αυτούς που αναζητούν μια ισορροπημένη…
Ο βιολογικός χαρακτήρας του ψωμιού
Ένα ψωμί με βιολογική σύνθεση πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει πρώτες ύλες που να έχουν βιολογική προέλευση κατά 95%. Ειδικότερα, ακόμα και τα συστατικά αγροτικής προέλευσης του ψωμιού, όπως είναι το αλεύρι και η μαγιά, πρέπει να είναι πιστοποιημένα ως «γεωργικά βιολογικά». Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα, είτε το αλεύρι να προέρχεται από την επεξεργασία βιολογικών δημητριακών, είτε να διαθέτει πρόσθετες ουσίες με φυσικούς μικροοργανισμούς, όπως είναι η λεκιθίνη και τα στάρτερς για προζύμια. Πάντως, η χρήση κάθε συστατικού που περιέχει χημικά συστατικά, όπως συντηρητικά, χρωστικές και βελτιωτικές ουσίες απαγορεύεται στο βιολογικό ψωμί! Έτσι, γλιτώνουμε τον κίνδυνο κατανάλωσης μεταλλαγμένων ουσιών…
Οι διαφορές του με το κλασσικό ψωμί
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βιολογικό ψωμί έχει περισσότερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε σχέση με το «κλασσικό» ψωμί. Ειδικότερα, διαθέτει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ ταυτόχρονα περιέχει και άλλα απαραίτητα ανόργανα στοιχεία για τον οργανισμό μας. Παράλληλα, η αποχή γενετικά τροποποιημένων ενζύμων συμβάλλει σε μια πιο σταθερή υγεία και το φυσικό προζύμι λειτουργεί κατά των δυσπεψιών και υπέρ της διατήρησης της χλωρίδας του στομαχιού. Με μια φέτα βιολογικού ψωμιού την ημέρα, το σώμα μας γεμίζει με 22 γρ υδατάνθρακες, 258 mg Νάτριο, 144 mg Κάλιο και καταναλώνει 80 θερμίδες χωρίς ίχνος χοληστερίνης.
Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά του
Σύμφωνα με την ΕΟΚ, το βιολογικό ψωμί ορίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο οι παραγωγοί αλλά και το καταναλωτικό κοινό. Τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να παρατηρούνται από τους καταναλωτές πριν την αγορά. Ειδικότερα:
1.Είναι αναγκαίο τα βιολογικά προϊόντα να είναι συσκευασμένα και να διαθέτουν επάνω τη σήμανση «προϊόν βιολογικής γεωργίας».
2.Επιπλέον, πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί, όσον αφορά τα οργανικά χαρακτηριστικά τους, από τον αρμόδιο φορέα (ΔHΩ, Bιοελλάς, Φυσιολογική, A-Cert, Q-Ways).
3.Πάνω στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται το όνομα του παραγωγού του προϊόντος.
4.Αν το προϊόν δεν είναι συσκευασμένο, πρέπει να ρωτήσουμε αν τα συστατικά του είναι γενετικά τροποποιημένα ή όχι.
5.Επίσης, όλα τα συστατικά τους πρέπει να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια: Άλευρα, μαγιά, ελαιόλαδο, αλάτι χωρίς επεξεργασία, σπόρια και δημητριακά.
Συντήρηση βιολογικού ψωμιού
Πολλοί θεωρούν ότι η συντήρηση του βιολογικού ψωμιού είναι ίδια με το κλασσικό ψωμί. Όμως οι βιολογικές του ιδιότητες οδηγούν σε μια πιο σύντομη ημερομηνία λήξης. Το «κλειδί» για να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο μέχρι τη λήξη του είναι η υγιής ατμόσφαιρα που διαθέτει η συσκευασία του. Το σφράγισμα της συσκευασίας διατηρεί τον αέρα και την υγρασία, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη των βακίλων στο ψωμί.
Κόστος και προμήθεια βιολογικού ψωμιού
Η αλήθεια είναι ότι το κόστος των βιολογικών προϊόντων είναι πιο ακριβό από τα «κλασσικά», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διαφορά είναι μεγάλη. Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα βιολογικής προελεύσεως είναι συνήθως κατά 30% περίπου ακριβότερα από τα συμβατικά, αλλά αξίζει αν σκεφτούμε τα πλεονεκτήματά τους στον οργανισμό μας. Διάφοροι φούρνοι σε όλη την Ελλάδα ή ακόμα και γνωστά σουπερμάρκετ προμηθεύουν την αγορά με βιολογικό ψωμί, που, είτε εισάγεται από το εξωτερικό, είτε αποτελεί ελληνικής παραγωγής. Οι καταναλωτές μπορούν να το εντοπίσουν σε διάφορες ποικιλίες, όπως φραντζόλες και ψωμάκια ολικής αλέσεως, πολύσπορα, τετράγωνο ψωμί για τοστ, σταφιδόψωμα και καρυδόψωμα.
ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr