ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη
Επανέρχεται στην επικαιρότητα το μέγα ζήτημα των διαβλητών διαδικασιών προμήθειας μηχανημάτων, ιατρικού υλικού και…
φαρμάκων στα, ανά την επικράτεια, δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε πρόσφατα δημοσιεύματα τους, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 13,2 εκατομμυρίων δολαρίων, στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού Stryker, ώστε να διευθετήσει εξωδικαστικά τις εις βάρος της κατηγορίες περί δωροδοκιών σε γιατρούς και κυβερνητικούς παράγοντες πέντε χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και με σκοπό την επωφελία της υπογραφής συμβολαίων με νοσοκομειακά ιδρύματα των εν λόγω χωρών.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission) αναφέρει σε ανακοίνωση της, πως κατά το χρονικό διάστημα 2003 – 2008 η εταιρεία Stryker επιχείρησε να συγκαλύψει ποσό 2,2 εκ. δολαρίων που έδωσε για δωροδοκίες στην Αργεντινή, το Μεξικό, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα εμφανίζοντας τα ως νόμιμες δαπάνες για φιλανθρωπικές δωρεές, έξοδα ταξιδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες & προμήθειες και με σκοπό την πώληση ιατρικού υλικού σε δημόσια νοσοκομεία των χωρών αυτών.
Είναι άξιο απορίας πως, προ και κυρίως κατόπιν, της επίσημης ανακοίνωσης της αμερικανικής SEC, ουδείς από την ελληνική Πολιτεία ευαισθητοποιήθηκε ώστε να δοθεί η εντολή για αντίστοιχη έρευνα επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου να εντοπιστούν οι δωροδοκηθέντες και να επιβληθούν οι διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες που τους αναλογούν.
Οι παθογένειες στον χώρο των ιατρικών προμηθειών είναι γνωστές στο κρατικό μηχανισμό από τους πρώτους μήνες της κρίσης. Τον Φεβρουάριο του 2010 σε άρθρο στο «’Εθνος της Κυριακής» αναφέρετε πως ο κ. Θ. Λοπατατζίδης – ειδικός σε θέματα ασφάλισης υγείας, που ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Απασχόλησης, συμμετείχε στην επιτροπή για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος και συνέταξε την τελική εισήγηση της επιτροπής προς το Υπουργείο – αποκαλύπτει τις πληγές της διαχείρισης των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Αυτές κατά τον κ. Λοπατατζίδη είναι: το φαινόμενο προκλητής ζήτησης φαρμάκων και υλικών, οι «υψηλού κόστους και άχρηστες θεραπείες», η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, η απουσία μηχανισμού ένταξης διαγνωστικών εξετάσεων στο σύστημα και η αντιστοίχηση της τιμολόγησης τους. Η σύνδεση όλων των παραπάνω με την ζημιογόνο λειτουργία των ελληνικών νοσοκομείων είναι προφανής.
Επιπλέον, κατά το παρελθόν αλλεπάλληλες αντίστοιχες της Stryker καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:
Τον Φεβρουάριο 2013, η ελληνική δικαιοσύνη απαγγέλλει κατηγορίες για ενεργητική δωροδοκία σε έλληνες γιατρούς, κατά πέντε στελεχών της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Johnson and Johnson. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελία εφετών για υπερκοστολογήσεις ιατρικών υλικών που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης τον Φεβρουαρίου 2013 το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σχετικά με την εισαγωγή και υπερτιμολόγηση ορθοπεδικών & ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αποκάλυψε πως εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη νήσο ΜΑΝ, δωροδόκησε ορθοπεδικούς ιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της συγκεκριμένης επιχείρησης. Κατά τον έλεγχο, των φορολογικών δηλώσεων και των τραπεζικών λογαριασμών σε έντεκα ιατρούς, προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά ύψους 5.812.000 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο 2013 αποκαλύπτονται υπερκοστολογήσεις ιατρικών υλικών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστιανόπουλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για υπόθεση υπερκοστολόγησης μιας τεράστιας παραγγελίας υλικών, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε εργαστήριο του νοσοκομείου, που κάνει σε ετήσια βάση παραγγελίες ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Οκτώβριο 2013 η διοίκηση του νοσοκομείου Τρικάλων κατάφερε να σταματήσει την υπερκοστολόγηση, από γνωστή εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, μηχανήματος το οποίο επωλείτο στα νοσοκομεία Βέροιας και Ρόδου σε τιμή μικρότερη κατά 40%,
Εν κατακλείδι, με την παρούσα Ερώτηση δίδεται ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει στον πολύπαθο χώρο των προμηθειών των ελληνικών νοσοκομείων. Τα παραπάνω καταγγελθέντα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Είναι προφανές πως αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν επιβληθούν παραδειγματικές τιμωρίες στους υπευθύνους διοικητικούς αξιωματούχους και στους επίορκους ιατρούς, η παθογένεια θα συνεχιστεί και το σύστημα υγείας, το οποίο «πληρώνει» ο Έλληνας φορολογούμενος, θα συνεχίσει να αιμορραγεί ακατάσχετα. Ήγγικεν η ώρα να διαχωριστεί η ήρα από το σιτάρι.
Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάται ο κος Υπουργός
1. Μετά την επίσημη αποκάλυψη από τις ΗΠΑ της υπόθεσης Stryker, ποιες ενέργειες προτίθεται να πράξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας; Έχει αιτηθεί στο αντίστοιχο Υπουργείο των ΗΠΑ την αποστολή όλων των στοιχείων στην Ελλάδα και την συνδρομή του στην πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως σε ότι αφορά τους έλληνες εμπλεκόμενους; Έχει ενημερωθεί επίσημα η εισαγγελία; Έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα ώστε να αποκαλυφθούν τα ονόματα των δωροδοκηθέντων;
2. Ποιες άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναφερομένων στην Ερώτηση, έχουν αποκαλυφθεί και σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα και η απόδοση ευθυνών; Έχουν ασκηθεί διώξεις; Έχουν επιβληθεί ποινές στους υπευθύνους και ποιες είναι αυτές;
3. Να ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να δοθεί αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα των εταιρειών προμήθειας ιατρικού ή φαρμακευτικού υλικού, τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες αυτές εμπλέκονται και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία πενταετία. Ποιο το ύψος του ποσού των προστίμων που έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο Ταμείο;
4. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα μελλοντικά; Θα αλλάξει το διοικητικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των προμηθειών των νοσοκομείων ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να ισχυροποιηθούν οι δικλίδες ασφαλείας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου; Να δοθούν λεπτομέρειες του σχεδίου αναμόρφωσης του τομέα των ιατροφαρμακευτικών προμηθειών, αν αυτό υφίσταται.
Use Facebook to Comment on this Post