Ελπίδες στους φαλακρούς ανά τον κόσμο δίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν μετά από δεκάδες χρόνια άκαρπων προσπαθειών να βρουν επιτέλους λύση στο πρόβλημα της παραγωγής νέων μαλλιών!…
Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου Κολούμπια, το πρόβλημα ήταν στα τριχοθυλάκια, τα «εργοστάσια» παραγωγής μαλλιών.
Αφού εντόπισαν την πηγή του «κακού» κατάφεραν καλλιεργώντας στο εργαστήριο ανθρώπινα κύτταρα της θηλοειδούς στιβάδας του δέρματος να κάνουν τα μαλλιά να ξαναφυτρώσουν.
«Η μέθοδος επιτρέπει να αναπτύσσουμε μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων ή να αναζωογονούμε τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα από πολλούς δωρητές μαλλιών», εξήγησε η δρ. Άντζελα Κριτιάνιο, καθηγήτρια δερματολογίας.
Βέβαια, μέχρι στιγμής η έρευνα έχει βρει εφαρμογή μόνο σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να δοκιμαστεί με επιτυχία σε άντρες και γυναίκες, που είτε λόγω τριχόπτωσης είτε λόγω εγκαυμάτων έχουν χάσει τα μαλλιά τους και έχουν μάλιστα ελάχιστα τριχοθυλάκια, για να «ξαναφυτρώσουν» τρίχες.
Η μέθοδος
Στο πλαίσιο της έρευνας καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο κύτταρα από επτά δωρητές. Στη συνέχεια, εμφυτεύτηκαν στην πλάτη ποντικών και μέσα σε λίγες ημέρες τα μοσχεύματα άρχισαν να παράγουν νέες τρίχες, στις πέντε από τις επτά δοκιμές που έγιναν.
Από τους γενετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα νέα τριχοθυλάκια ήταν ανθρώπινα και γενετικά παρόμοια με εκείνα των αρχικών δωρητών.
ΑΠΕ ΜΠΕ