xOrisOria News

Θέλουν να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια

Με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Σκορδά. Απειλείται η κυβερνητική συνοχή
Τη συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ανοίγει η κυβέρνηση καθώς οι τράπεζες θα χρειαστεί…

να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία και να καλύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο των capital action plans για άντληση κεφαλαίων ενόψει των stress tests που θα διεξαχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2014. 
Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει επί τάπητος αυτό το θέμα θέτει επί κινδύνω την κυβερνητική συνοχή ενώ απειλεί και την πολιτική ηγεμονία του Αντώνη Σαμαρά και την αποδοχή της κυβέρνησης.

Το θέμα ανοίγει με δηλώσεις του ο αρμοδίος υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς στη Βουλή, ότι θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι τα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, ο κ. Σκορδάς μίλησε για «κίνδυνο» από πιθανή νέα παράταση του καθεστώτος «παγώματος» των πλειστηριασμών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο ίσως οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς με το τέλος της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να μειωθεί δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.

«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας;», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. 

 Αλλά θα πρέπει από τώρα – και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές-να σκεφτούμε, όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση, τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. 
Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε 15 χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. 
Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί, για το εάν ενυπόθηκα δάνεια θα περάσουν σε distressed funds, ο κ. Σκορδάς τόνισε: «Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυπόθηκων δανείων -και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής- εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. 

Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο υπόχρεος δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα».

http://www.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post