Tο ασβέστιο αποτελεί ένα βασικό και αναντικατάστατο μέταλλο για ένα παιδί. Συμβάλλει στην καλή σκελετική…
Σε γενικές γραμμές, μέχρι την ηλικία των 10 ένα παιδί χρειάζεται να προσλαμβάνει μέσα από τη διατροφή του περίπου 800 mg ασβεστίου ημερησίως. Από τα δέκα έτη και μετά, όπου το παιδί μπαίνει στην εφηβεία και μέχρι την ενηλικίωσή του, οι ανάγκες φτάνουν μέχρι τα 1300 mg ημερησίως. Και πώς μπορεί να τα προσλάβει αυτά ;
Καταρχήν από γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, αποτελούν τις καλύτερες πηγές ασβεστίου στη φύση, με πολύ καλή απορρόφηση αυτού. Κατά μέσο όρο ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα μέτριο κομμάτι κίτρινου τυριού μας δίνουν περί τα 300 mg ασβεστίου. Παρακάτω παραθέτουμε τις καλύτερες πηγές ασβεστίου:
Τρόφιμο |
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο
(στα 100 γρ.)
|
Γάλα πλήρες | 120 mg |
Γιαούρτι πλήρες | 200 mg |
Φέτα | 384 mg |
Παρμεζάνα | 1220 mg |
Μπρόκολο βρασμένο | 76 mg |
Σπανάκι βρασμένο | 600 mg |
Σαρδέλα | 620 mg |
Σουσάμι | 750 mg |
Ταχίνι |
410 mg
|
ΠΗΓΗ: Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr