Κλειστά κράτησαν τα χαρτιά τους οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφισης του προϋπολογισμού επιμένοντας σε…
μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση και με έμφαση σε προσωπικές επιθέσεις καθώς και σε θέματα εκτός πολιτικής ατζέντας. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους για το πολιτικό κλίμα, εστίασαν στη μεταξύ τους μάχη εντυπώσεων δίνοντας την αίσθηση μιας περίεργης ηρεμίας πριν την καταιγίδα. Το πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται σκιαγράφησε νωρίτερα ο Φώτης Κουβέλης, δίνοντας την αίσθηση επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι καθώς η μη εκλογή προέδρου της Δημοκατίας οδηγεί σε κάλπες, αλλά με τη χώρα οικονομικά μετέωρη, χωρίς μηχανισμό, Μνημόνιο και με τα λεφτά δεσμευμένα.
Του Χρήστου Φράγκου
Από την ομιλία τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αντιπροέδρου και του υπουργού Οικονομικών γίνεται σαφές ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ενώ όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή εκκινούν με την επαναλειτουργία της Βουλής.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Όπως αποκάλυψε χθες το sofokleousin.gr η συμφωνία με τους δανειστές –επί της τελευταίας αξιολόγησης- έχει ήδη κλείσει και αναμένεται η ολοκλήρωση τυπικών προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται η προεδρική εκλογή και ο προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε χθες το sofokleousin.gr η συμφωνία θα ανακοινωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Δεκεμβρίου και μετά τη συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 10 Δεκεμβρίου. Ετσι το σημερινό Eurogroup θα κυρώσει την πρόταση του EuroWorking Group για 3μηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ενώ θα κλείσει και τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης για την τελευταία αξιολόγηση.
Η τελική συμφωνία θα παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα την Παρασκευή ή το Σάββατο μετά από λείανση σημείων σε συνεννόηση με το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.
Σε αυτή τη φάση ανοιχτά ζητήματα πέραν του δημοσιονομικού κενού και των νέων μέτρων είναι τα κόκκινα δάνεια καθώς και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά.
Η κυβέρνηση ζητά τη μετακύλιση των ανοιχτών θεμάτων στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και στο Μνημόνιο της γραμμής πιστωτικής στήριξης, ενώ η τρόικα επιμένει να κλείσουν τώρα.
Σε αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση αναμένει καταλυτική παρέμβαση του Eurogroup ώστε να δοθεί το πολιτικό πράσινο φως στους εκπροσώπους των δανειστών για να προχωρήσει η συμφωνία. Στο Eurogroup θα γίνει και η τελευταία προσπάθεια να μεταπειστεί το ΔΝΤ που προβάλει ισχυρές αντιστάσεις.
Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ
Σιωπηρός ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διαβάσουν τις πολιτικές εξελίξεις που κρύβει η κυβέρνηση καθώς και παρελκόμενα της συμφωνίας με τους δανειστές. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν στην προεδρική εκλογή, φοβούμενοι μεθοδεύσεις, τις οποίες όπμως δεν βαφτίζουν πλέον δωροδοκείες βουλευτών.
Η πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ συντείνει στην οικονομία δυνάμεων και όπλων καθώς οι υψηλοί τόνοι δημιουργούν προβλήματα και αναγκάζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καίει όπλα και να αποκαλύπτει τη στρατηγική του.
Η τρίπλα Βενιζέλου
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος απέφυγε ευθείες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έκανε κατά κόρων στο πρελθόν, επιχειρώντας να δώσει την αίσθηση ότι μετά τη μεταξύ τους συνάντηση το κλίμα έχει αλλάξει.
Στόχος είναι να καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι οι πόρτες για το ΠΑΣΟΚ παραμένουν ανοιχτές και στην επόμενη ημέρα. Προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες με το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προεδρική εκλογή χαρακτηρίζοντας εκβίασμό των βουλευτών αυτό που επιχειρείται, αλλά απέφυγε να το χρεώσει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Η πολιτική εκτίμηση του Φώτη Κουβέλη
Να πλησιάσει την Κουμνδούρου διατηρώντας ωστόσο το διακριτό πολιτικό του στίγμα επιχείρησε ο Φώτης Κουβέλης, διαβλέποντας ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκτιμώντας ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε νέα προοδευτική διακυβέρνηση και νέο πλαίσιο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, ενώ έκανε λόγο για μείωση δαπανών μέσω καταπολέμησης της διαφθοράς και της σπατάλης και αύξηση των εσόδων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Πηγη:sofokleousin.gr