xOrisOria News

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έκανε «μεγάλα λάθη» στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται ότι διέπραξε «μεγάλα λάθη» κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης…

που ξέσπασε στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σεδημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal»…

Σε άκρως εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι υποτίμησε σοβαρά τη ζημιά που θα έκαναν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές λιτότητας που έδινε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Ωστόσο, στο έγγραφο του Ταμείου τονίζεται ότι η απάντηση που δόθηκε στην ελληνική κρίση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, «αγόρασε χρόνο» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ενας πιο αργός βηματισμός στο πρόγραμμα λιτότητας (με μετάθεση, για παράδειγμα, των στόχων) θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, αλλά κατά το Ταμείο δεν ήταν πολιτικά εφικτός και «θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

Ωστόσο, το ΔΝΤ στρέφεται και κατά της κυβέρνησης διότι δεν υλοποίησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα ενώ και το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε άνισα στην κοινωνία.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι παρέκαμψε τους κανόνες του για να κάνει το χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο και ότι, εκ των υστέρων, η χώρα απέτυχε σε τρία από τα τέσσερα κριτήρια που είχε θέσει το Ταμείο ως προϋπόθεση για να παράσχει οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το έγγραφο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.

Το έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν προχωρά σε λεπτομέρειες για τις επιλογές που έκανε, ούτε εξηγεί γιατί συμφώνησε με αναλύσεις της τρόικας που αποδείχτηκαν λανθασμένες. Σημειώνει, πάντως, ότι επισήμανε ρητά τους κινδύνους από την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Κατά το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές όπως και για την πολιτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

ΤΑ ΝΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post