Συχνά παρατηρούμε τα ούλα μας να ματώνουν στο βούρτσισμα. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι…
κινδυνεύουμε ή ήδη πάσχουμε από κάποια νόσο των ούλων όπως η τυπική ουλίτιδα ή, όταν πια το πρόβλημα έχει προχωρήσει, η περιοδοντίτιδα(τοπική η γενικευμένη).
Μια μικρή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει εάν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για τον καθιερωμένο οδοντιατρικό καθαρισμό και έλεγχο. Επίσης, δε θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να βουρτσίσουμε την περιοχή που μάτωνε, καθώς πρέπει να απομακρυνθούν τα μικρόβια της πλάκας που ευθύνονται για τη φλεγμονή και την αιμορραγία.
Έτσι, τονίζεται ότι η βασική αιτία της αιμορραγίας είναι η συσσώρευση πλάκας και πέτρας από κακή στοματική υγιεινή.
Παρόλα αυτά, επίμονη αιμορραγία των ούλων η οποία δεν υποχωρεί μετά από οδοντιατρικό καθαρισμό και τήρηση προγράμματος σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως αιματολογικές διαταραχές, διαταραχές του ανοσοποιητικού, λευχαιμία κτλ.
Έτσι, όταν η εικόνα της αιμορραγίας είναι έντονη και εμμένουσα, τότε κρίνεται απαραίτητος ο αιματολογικός και γενικότερος έλεγχος. Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι πιο πιθανές αιτίες αιμορραγίας των ούλων:
– Κακή τεχνική βουρτσίσματος
– Τραυματισμός των ούλων με τη χρήση οδοντικού νήματος
– Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
– Συστηματική λήψη ασπιρίνης ή salospir
– Κακή διατροφή
– Έλλειψη βιταμίνης Κ
– Περίοδοι stress
– Ορμονικές διαταραχές
– Φλεγμονές που ξεκινούν από τα δόντια
– Κακότεχνες εμφράξεις ή γέφυρες
– Συνωστισμός δοντιών/ορθοδοντικές ανωμαλίες
-Επιθετικές μορφές ουλίτιδας με έντονες εξάρσεις
– Ξηροστομία
Γενικά, πάντως, το βούρτσισμα έπειτα από κάθε γεύμα, η χρήση οδοντικού νήματος και γενικά μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με αποφυγή του καπνίσματος και αφετέρου τακτικός (ανά 6μηνο) οδοντιατρικός καθαρισμός αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για τις αιμορραγίες των ούλων.