xOrisOria News

Θα πλήρωνες ποτέ έναν άγνωστο για να σε αγκαλιάσει;

Δεν πρόκειται για γυμνό, ούτε για σεξ. Αυτό που πουλάει μια νεοϋορκέζα για 60 δολάρια την ώρα, είναι απλά η αγκαλιά. Πιο συγκεκριμένα, η Jacqueline Samuels προσφέρει ιδιωτικές, αλλά αυστηρά…

οριοθετημένες συνεδρίες αγκαλιάσματος, γιατί όπως δηλώνει, πιστεύει ακράδαντα στη θεραπευτική ιδιότητα του αγγίγματος. Επισημαίνει μάλιστα πως οι αμερικανοί πολίτες στερούνται σε γενικές γραμμές τόσο τα φυσικά, όσο και τα ψυχολογικά οφέλη του αγγίγματος.

Η Samuels μάλιστα , η οποία είναι 29 ετών και κάνει το μεταπτυχιακό της στην κοινωνική εργασία, αποκαλύπτει ότι κάποτε προσέφερε δωρεάν αγκαλιές στον τοπικό εμπορικό, μέχρι που συνάντησε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας. Ήθελε να διερευνήσει το ζήτημα της αμηχανίας που προκαλεί η φυσική εγγύτητα και επαφή. Αργότερα, όταν στα πλαίσια μιας εργασίας για τη σχολή της έπαιρνε συνεντεύξεις από σεξουαλικούς εργαζόμενους, πολλές από αυτές τις γυναίκες ανέφεραν ότι συχνά οι πελάτες δεν ήθελαν τόσο να κάνουν σεξ, όσο είχαν ανάγκη για φυσική εγγύτητα κι επικοινωνία.

Η Samuels είναι ξεκάθαρη σχετικά με την οριοθέτηση των συνεδριών της και ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι πελάτες της την έχουν σεβαστεί. Μέσα στις τελευταίες 6 εβδομάδες είχε 19 πελάτες. Κάποιοι είχαν ζητήσει και δεύτερη συνεδρία, ενώ άλλοι αρκέστηκαν σε μια μοναδική φορά. Στον ιστότοπο της απαντά σε κάποιες πιθανές ερωτήσεις αναφορικά με το πλαίσιο των συνεδριών. Εκεί διευκρινίζει πως ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επιτρέπεται, η σεξουαλική διέγερση είναι απολύτως φυσιολογική και δεν πρέπει να προκαλεί κανένα αίσθημα ντροπής κι αμηχανίας. Τα ρούχα όμως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφαιρεθούν. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι συνεδρίες αγκαλιάσματος μπορεί να είναι αναζωογονητικές, άνετες και διασκεδαστικές, αλλά δε συνιστούν θεραπεία.

Τονίζει μάλιστα ότι μετά από 1-2 λεπτά ο άγνωστος που αγκαλιάζει κανείς, δεν είναι πια τόσο άγνωστος και ισχυρίζεται ότι πολλοί από τους πελάτες φαίνονται να φεύγουν γεμάτοι ενέργεια και ηρεμία, ίσως ακόμα και πιο ευτυχισμένοι.

Η Samuels όμως, δεν είναι η μόνη που παρέχει συνεδρίες αγκαλιάσματος. Υπάρχουν και άλλοι επαγγελματίας που ειδικεύονται σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με σκοπό την εμπειρία της μη σεξουαλικής οικειότητας. Πιστεύουν μάλιστα, πως η σχέση οικειότητας, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν βιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, από τη στιγμή που ανταποκρίνεται σε μια πολύ βασική ανθρώπινη ανάγκη.

Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που παρέχει έναν ασφαλές χώρο και ένα ορισμένο χρόνο στα άτομα, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες αγγίγματος, εγγύτητας και οικειότητας. Ο Singley, ένας 24χρονος από το Σαν Φραντσίσκο που ειδικεύεται σε τέτοιου τύπου συνεδρίες, περιγράφει μια τυπική συνεδρία ως εξής: κάθεται με τον πελάτη σε έναν καναπέ, ή κρεβάτι, κλείνουν τα μάτια, κάποιες φορές ο ίδιος καθοδηγεί μια πρακτική διαλογισμού και στη συνέχεια ξαπλώνουν και αρχίζουν να αγκαλιάζονται. Στη συνέχεια ο πελάτης καθοδήγει την εμπειρία. Είτε θέλει να μιλήσει, είτε θέλει να χαλαρώσει, είτε θέλει απλά να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί.

Έρευνα που έχει γίνει σε πιθήκους, έχει δείξει ότι τα μωρά των πιθήκων που είχαν στερηθεί την αγκαλιά από τις μητέρες τους, δεν αναπτύσσονταν σωστά και συχνά παρουσίαζαν προβλήματα και στην εγκεφαλική τους ανάπτυξη, ακόμα και εάν οι ανάγκες που σχετίζονταν με την επιβίωση τους καλύπτονταν κανονικά. Η τακτική εμπειρία της αγκαλιάς φαίνεται να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, ενώ παράλληλα αυξάνει την αυτοεκτίμηση.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, βρήκε ότι τα ζευγάρια που αγκαλιαζόντουσαν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη προάγει τα συναισθήματα ηρεμίας, βελτιώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, μειώνει το στρες και τους εθισμούς, καθώς επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να αυτοϊαθεί, να αναδομηθεί και να αποκαταστήσει τις βλάβες του πιο γρήγορα.

Οι ειδικοί που διερευνούν τη θεραπευτική ιδιότητα του αγγίγματος και μελετούν τις μεθόδους των μαλάξεων, αλλά και διάφορους άλλους τύπους αγγίγματος σε όλα τα στάδια της ζωής, από τα νεογέννητα μέχρι τους ηλικιωμένους, ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει σε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων, όπως είναι το άσθμα, ο διαβήτης και η ινομυαλγία.

Οι τεχνικές του αγγίγματος και της ενθάρρυνσης της μη σεξουαλικής οικειότητας χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τους ψυχοθεραπευτές και τους θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών. Εκεί ο στόχος είναι η ανάκτηση μιας χαμένης οικειότητας. Στην περίπτωση όμως της αγκαλιάς με έναν ξένο, φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχει μια εμπειρία σωματικής οικειότητας με ένα άτομο που δεν υπάρχει ούτε συναισθηματική προσκόλληση , ούτε παρελθόν. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι τα φυσικά και ψυχολογικά οφέλη του αγγίγματος δεν προϋποθέτουν την ύπαρξη σχέσης. Τονίζουν όμως, ότι η ύπαρξη σχέσης μπορεί να τροποποιήσει το οφέλη αυτά είτε θετικά είτε αρνητικά. Η αγκαλιά, για παράδειγμα, από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να είναι πιο χαλαρωτική από αυτήν ενός αγνώστου. Από την άλλη, η αγκαλιά από κάποιον που προκαλεί φόβο είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος , σε σύγκριση με αυτή ενός αγνώστου.

Ένας θεραπευτής που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μάλαξης τονίζει ότι ενώ σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει κανείς ευκαιριακό σεξ, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρει μια «ευκαιριακή αγκαλιά». Η αγκαλιά ενισχύει την οικειότητα σε ένα ζευγάρι και είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο συντρόφους.

Ο Singley χαρακτηριστικά αναφέρει πως περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που ο κόσμος δε θα χρειάζεται πλέον τις υπηρεσίες του. Φαίνεται όμως, πως η δυτική κουλτούρα έχει φέρει κάποια άτομα στη δυσάρεστη θέση να μη βρίσκουν άλλο τρόπο για να μοιραστούν μια εμπειρία οικειότητας, πέρα από το να πληρώσουν γι αυτήν. Αυτή η ανάγκη του να πληρώσει κανείς για μια αγκαλιά, από τη μια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως απόλυτη ένδειξη της απώλειας της συναισθηματικής εγγύτητας, από την άλλη όμως, δίνει την ευκαιρία να ιεραρχηθούν εκ νέου οι ανάγκες του σύγχρονού ατόμου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post