xOrisOria News

περιβαλλοντικη νομοθεσια

Η περιβαλλοντική νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να προστατευτεί η φύση και η βιοποικιλότητα. Το περιβάλλον βάλλεται από τις συνέπειες της εκτεταμένης αστικοποίησης αλλά και της αύξησης των υποδομών. Επίσης πολύ επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον προέρχονται από την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά και από εισαγωγή στα οικοσυστήματα ξενικών ειδών. Η βιοποικιλότητα βάλλεται δραστικά από όλους αυτούς τους παράγοντες. …

Περίπου 1.000 είδη φυτών έχουν ήδη εξαφανιστεί ή κινδυνεύουν από άμεση εξαφάνιση. Περίπου το 42% των θηλαστικών απειλούνται σε ολόκληρη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης απειλείται το 52% από τα ψάρια των γλυκών νερών, αλλά και το 15% των πουλιών.

Η περιβαλλοντική νομοθεσία προσπαθεί να διασώσει τη βιοποικιλότητα και να αποτρέψει την εξαφάνιση φυτών και ζώων. Το Natura 2000 είναι ένα πολύ δίκτυο από προστατευόμενες περιοχές που στοχεύει στην προστασία της βιοποικιλότητας. Το Natura 2000 αποτελεί κεντρικό κομμάτι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας του έκτου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον.

περιβαλλοντική νομοθεσία για το έδαφος

Το έδαφος προστατεύεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία διότι αποτελεί εκεί στηρίζονται όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου αλλά και τα σπίτια αυτού. Όμως είναι και αυτό ένας φυσικός πόρος που δεν είναι αναλλοίωτος, αλλά αντίθετα είναι πεπερασμένος και ευάλωτος. Υπόκειται σε φθορές από τη διάβρωση, από τις απώλειες της οργανικής ύλης, από τις κατολισθήσεις αλλά και από πολλών ειδών μόλυνση. Για όλα αυτά τα προβλήματα η νομοθεσία για το περιβάλλον περιλαμβάνει διατάξεις προστασίας.

Η πολιτική άμυνα περιλαμβάνεται επίσης στις διατάξεις της την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η πολιτική άμυνα αναφέρεται στους κινδύνους που απειλούν τις αστικές κοινωνίες. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι τόσο φυσικοί όσο και περιβαλλοντικοί και έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η περιβαλλοντική νομοθεσία στοχεύει στην πρόληψη από αυτούς τους κινδύνους. Επίσης η νομοθεσία φροντίζει για την ετοιμότητα απέναντι στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και στην παροχή βοήθειας με μέτρα πολιτικής προστασίας.

περιβαλλοντική νομοθεσία και ηχητικές οχλήσεις

Οι ηχητικές οχλήσεις δημιουργούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και η περιβαλλοντική νομοθεσία προστατεύει τον άνθρωπο από αυτές. Όταν το επίπεδο του θορύβου ξεπερνάει κάποια όρια τότε απειλεί και την υγεία των πολιτών, και όχι μόνο την ποιότητα της ζωής τους. Η περιβαλλοντικη νομοθεσια περιλαμβάνει διορθωτικά μέτρα για συγκεκριμένες πηγές θορύβου, αλλά και επίσης μια γενικότερη αντιμετώπιση για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του θορύβου του περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ζήτημα που αφορά μια συγκεκριμένη χώρα ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια συγκεκριμένη χώρα, διότι κάποιοι φυσικοί πόροι όπως είναι τα ποτάμια, οι θάλασσες και η ατμόσφαιρα δεν περιορίζονται σε μια χώρα αλλά εκτείνονται σε πολλές γειτονικές χώρες. Αυτό σημαίνει οτι οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες των χωρών πρέπει να εναρμονίζονται μεταξύ τους για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος. Εδώ να τονίσουμε οτι αυτή η νομοθεσία για το περιβάλλον εφαρμόζεται σε διακρατικό επίπεδο μέσα από διεθνείς συμβάσεις στις οποίες προσχωρούν οι χώρες μετά από διαπραγμάτευση.

περιβαλλοντική νομοθεσία και μνημόνιο

Στις διατάξεις του μνημονίου δεν υπάρχουν μέτρα περιβαλλοντικής νομοθεσίας που να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και στην προστασία των φυσικών πόρων μας. Από παλαιότερα όμως η περιβαλλοντικη νομοθεσια είχε ήδη συμπεριληφθεί στους τομείς πολιτικής ευθύνης πολλών υπουργείων. Αλλά με το μνημόνιο αναγκαστικά περιορίζονται οι οικονομικοί πόροι και κατά συνέπεια η περιβαλλοντική πολιτική. Και εδώ ακριβώς έρχεται ο καθοριστικός και κεφαλαιώδους σημασίας ρόλος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ώστε να προλάβουμε τις επιδράσεις στο περιβάλλον πριν διογκωθούν

Στην Ελλάδα τις σημαντικότερες συνέπειες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας τις είχαμε στη χωροταξία και στις χρήσεις γης. Επίσης επηρεάστηκε η προστασία των δασών και των αιγιαλών καθώς και η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ειδικότερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δημιουργηθεί ειδικός πίνακας βαθμολογίας για το περιβάλλον που αξιολογεί τα απόβλητα και την ανακύκλωση. Σε αυτούς τους δυο τομείς, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα αποσύνδεση αποβλήτων και κατανάλωσης και στον τομέα πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκομιδής, η Ελλάδα έχει μείνει μακριά από το πιο χαμηλό όριο.

Στη χώρα μας λόγω της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε πολλές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, σε βιομηχανίες τροφίμων, σε βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταλλουργίας, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε μονάδες ανακύκλωσης καθώς και σε άλλου είδους επιχειρήσεις.

Στη χώρα μας πλέον διαθέτουμε το σχέδιο Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΕΠΧΣΑΑ) που αποτελεί κομμάτι της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας για τον Τουρισμό. Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ τον Ιούνιο.

Use Facebook to Comment on this Post