Αλλαγές και προσθήκες στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο…
του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας ακινήτων, το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα άλλων διατάξεων. Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου νόμου και έπεται η διήμερη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς.
Μεταξύ των αλλαγών και των προσθηκών στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνονται οι εξής:
* Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 60% για τα ακίνητα για τα οποία ισχύει μερική απαγόρευση χρήσης εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (η αρχική διατύπωση προέβλεπε 30% μείωση).
* Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτηρίων, καθώς και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων, και για τα ειδικά κτήρια κτηνοτροφικής χρήσης (το αρχικό σχέδιο αναφερόταν μονάχα στα αγροτικής χρήσης ειδικά κτήρια)
* Από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με τη μόνη διαφορά ότι πλέον το πλαφόν του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος, ανεβαίνει από τις 9000 ευρώ, για να καλύψει και οικογένειες μέ φορολογητέο εισόδημα έως 12000.
* Καταγράφεται η ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, πως για να ισχύσει η μερική ή η ολική απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία (στην αρχική διατύπωση, υπήρχε μονάχα ο όρος της μη δέσμευσης του ενδιαφερομένου με ληξιπρόθεσμες οφειλές).
* Προβλέπεται και για τους προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. της Έωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το ακαταδίωκτο για τη μη καταβολή χρεών, φόρων, προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη ισχύει για τα πρόσωπα που διετέλεσαν στις ως άνω θέσεις, από την 1/1/2010 και μέχρι τον ορισμό εκκαθαριστών.
* Οι αγρότες οι οποίοι υπάγονται στο άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ και υποχρεούνται στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, υποβάλλουν για τις λιανικές συναλλαγές τους, συγκεντρωτικά δεδομένα (σ.σ. η πρόβλεψη συνιστά νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου). Σε κάθε περίπτωση, ο προσδιορισμός του χρόνου, του τρόπου, της διαδικασίας υποβολής των καταστάσεων, καθώς και του ύψους της αξίας των στοιχείων, παραμένει στη δικαιοδοσία του γενικού γραμματέα Εσόδων.
Tι συζητήθηκε πριν την ψηφοφορία
Ενστάσεις διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι ο φόρον είναι μεν ενιαίος, αλλά κανείς δεν πείθεται πως είναι δίκαιος. “Η σύγκριση του νέου φόρου, δεν μπορεί να γίνεται με έναν έκτακτο φόρο όπως ο ΕΕΤΗΔΕ. Θα ήταν πιο καθαρό να πούμε πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να ζητάμε χαράτσι, γιατί το απαιτεί η οικονομία της χώρας” ανέφερε.
«Είναι δυνατόν για βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη να προβαίνετε σε κατάσχεση; Είναι δυνατόν να επεμβαίνετε στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, με προκαταβολική κατάσχεση χωρίς εγγύηση υπέρ του φορολογουμένου;» αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Β. Καπερνάρος.
«Οδηγείτε τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια, στο να έχει υποθηκευτεί το 2014, όλη σχεδόν η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων – και ιδιαίτερα οι πρώτες κατοικίες – για να ξεκινήσει το Δημόσιο κατασχέσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. Στηλίτευσε επίσης τη διάταξη του άρθρου 38, με την οποία απαλλάσσεται ο Γκίκας Μάναλης, ειδικός διαχειριστής για την εκκαθάριση της ΕΡΤ, από κάθε αστική ή άλλη ευθύνη στο πλαίσιο των καθηκόντων του, πλην εκείνων που προκλήθηκαν από δόλο ή βαριά αμέλεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, προανήγγειλε πως το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 7, το οποίο αναφέρεται στους όρους για την μερική ή ολική απαλλαγή κάποιου από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα προπαγανδιστικά τεχνάσματα, να κρύψει τη στρατηγική του νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλη παρά «η διευκόλυνση της συγκέντρωσης της γης στους καπιταλιστές».