xOrisOria News

Βρέθηκε στην “Πόλη του Βασιλιά Δαβίδ” η “Ακρόπολη της Σιόν”;

Η συγκεκριμένη ανασκαφή, της “Πόλης του Δαβίδ”, που έχει πάρει διαστάσεις πολιτικού ζητήματος, διενεργείται από την ισραηλινή κυβέρνηση στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν και χρηματοδοτείται από μια εθνικιστική εβραϊκή οργάνωση.

Ένας ισραηλινός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι βρήκε την Ακρόπολη στην “Πόλη του βασιλιά Δαβίδ” την οποία  κατέκτησε την Ιερουσαλήμ.

Ένας εκ των επικεφαλής των ερευνών, ο Eli Shukron ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία του.

“Αυτή είναι η ακρόπολη του βασιλιά Δαβίδ, αυτή είναι η Ακρόπολη της Σιών ,είναι αυτή που  πήρε από τους Ιεβουσαίους “, δήλωσε ο Shukron.

Ο Shukron είναι  ένας βετεράνος αρχαιολόγος που έχει κάνει τις ανασκαφές σε μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα στην Ιερουσαλήμ.


“Ξέρω τα πάντα στην “Πόλη του Δαβίδ”. Κανένα άλλο μέρος δεν έχει τόσο μεγάλο οχύρωμα.”

Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ δεν αμφισβητούν ότι ο βασιλιάς Δαβίδ ήταν μια ιστορική προσωπικότητα, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν με τον Shukron.

Παράδειγμα ο Ronny Reich ο οποίος ήταν συνεργάτης Shukron στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι το 2008 και υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να αντληθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με βιβλικές συνδέσεις με την ανασκαφή.

“Η σύνδεση μεταξύ της αρχαιολογίας και της Αγίας Γραφής έχει γίνει πολύ προβληματική κατά τα τελευταία χρόνια” δήλωσε ο Reich.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή, της “Πόλης του Δαβίδ”, που έχει πάρει διαστάσεις πολιτικού ζητήματος, διενεργείται από την ισραηλινή κυβέρνηση κάτω από την παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, και χρηματοδοτείται από μια εθνικιστική εβραϊκή οργάνωση.


Έχοντας το όνομα του βιβλικού μονάρχη που είχε κυβερνήσει 3.000 χρόνια πριν, η ανασκαφική θέση βρίσκεται στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατακτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Η ανασκαφή χρηματοδοτείται από την Elad, οργάνωση που έχει συνδεθεί με το κίνημα εποικισμού των Ισραηλινών. Η Elad προωθεί τον εποικισμό εβραϊκών οικογενειών στη συνοικία Σιλουάν και σε άλλα σημεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σε μια προσπάθεια να καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε διχοτόμηση της πόλης σε μια μελλοντική συμφωνία ειρήνης.

Οι Παλαιστίνιοι όπως και ορισμένοι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έχουν ασκήσει κριτική σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανασκαφή, καθώς, όπως λένε, εστιάζει υπερβολικά στα εβραϊκά αρχαιολογικά κατάλοιπα. Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής, που εργάζονται υπό την αιγίδα της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, αρνούνται αυτή την κατηγορία.

Σε ηλικία 30 ετών, ο Δαβιδ έγινε ο δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της βασιλείας του διεξήγε πόλεμο εναντίον των βόρειων φυλών του Ισραήλ που αναγνώριζαν ως βασιλιά τον Ις-βοσθέ, ο οποίος υποστηριζόταν από το αρχιστράτηγο Αβενήρ.

Μετά τη νίκη του και το θάνατο των δύο αυτών αντρών, ο Δαβίδ ανακηρύχτηκε βασιλιάς και των δώδεκα φυλών του Ισραήλ. Εγκαταστάθηκε στη νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, και επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου του,αποδεκατιζοντας γυναικοπαιδα και νικώντας όλους τους εχθρούς του, τους Φιλισταίους, τους Χαναανίτες, τους Αμμωνίτες και τους Σύριους, τους Εδωμίτες, τους Αμαληκίτες, τους Μωαβίτες και τους Αραμαίους, εξασφαλίζοντας μια περίοδο ανακωχής με όλους τους γειτονικούς λαούς.

Use Facebook to Comment on this Post