xOrisOria News

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ( Το πριτσιάλισμα άνευ διακοπής )

Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος

-Μη με διακόπτετε σας παρακαλώ. Αφήστε με να ολοκληρώσω.
-Μα, για να ενημερωθούμε επακριβώς οφείλουμε, πριν ολοκληρώσουμε…
-Όχι, σας παρακαλώ. Δεν επιτρέπω καμία διακοπή, προ ολοκληρώσεως.
-Ναι, αλλά προκειμένου να ενημερώσουμε…
-Η ανατροφή και η ευγένειά μου δεν μού επιτρέπουν να διακόπτω… Αφήνω τον συνομιλητή μου να ολοκληρώσει.


Αυτά διαμείβονται κάθε πρωί στην τηλεόραση και στις λεγόμενες «ενημερωτικές εκπομπές». Και έτσι ολοκληρώνεται η «ενημέρωση» του πολίτη -μέ ή όχι διακοπή- τον οποίο περιέχυσαν τα ζουμιά του βιασμού της σκέψης του από τον κανονιοβολισμό με βόμβες-όχι ναπάλμ ούτε ουρανίου, αλλά παραπληροφόρησης, σκοτώνοντας κάθε σπερματοζωάριο αλήθειας και έντιμης πολιτικής ενημέρωσης.

Διακοπή. Πολύσημη λέξη. Ειδικά στις μέρες μας η πολυσημία της είναι φανερή. Διακοπή ηλεκτροδότησης στα σπίτια, στα εξοχικά, στα μαντριά, στις αποθήκες, παντού, εφόσον δεν πληρωθεί το χαράτσι. «Αναγκαίο μέτρο προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.» Συνεχής βιασμός άνευ -φυσικά- διακοπής της σκέψης.


(Αυτό το σπίτι προσφέρει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Διεκόπη όμως η ηλεκτροδότησή του)

Διακοπή φοίτησης, λόγω οικονομικής κρίσης…
Διακοπή εργασίας. Λάθος, αυτό ονομάστηκε κινητικότητα.
Διακοπή σκέψης… Αυτό έγινε προ πολλού…

Η μη ολοκλήρωση, δηλαδή η διακοπή, είναι φυσικά και η αιτία της υπογεννητικότητας- κυρίως στην Ήπειρο- και όχι οι λόγοι που αποφάνθηκαν οι ειδικοί. «Η κοινωνία της Ηπείρου … γηράσκει, κάτι που αποδεικνύεται από τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων».


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ήπειρος κάνουν τα ζευγάρια ιδιαίτερα επιφυλακτικά (προσοχή επιφυλακτικά και όχι προφυλακτικά!) στη δημιουργία ή τη διεύρυνση της οικογένειας.

Απόξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λένε. Το είπαμε και το γράψαμε: «Άλλο σκάρος και άλλο σκάπος». Η υπογεννητικότητα και η αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας δεν αντιμετωπίζονται με «λόγια του αέρα», «μπάμ, ηκούσθη εις τον αέρα και επεκράτησε σιωπή», αλλά θέλει δουλειά, πολύ δουλειά. Δεν κλώθεται έτσι τ’ αδράχτ’. Θέλ’….

Τώρα, τι παιδιά να κάνει ένα ζευγάρι. Δεν έχουν περιθώρια ούτε να χαρούν τον έρωτά τους κι ούτε να τον πιστοποιήσουν.
Ανασχετικός παράγοντας: Η ΔΙΑΚΟΠΗ.

Αυτός ο υπέροχος Τζουμερκιώτης, για τον μπάρμπα Βασίλη λέω, ο πάνσοφος και θυμόσοφος αυτός Ηπειρώτης, όταν του έθεσα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, μού απάντησε ως εξής:
-Θυμάσαι ανεψιέ, τότε που η Βασίλω μου παντρεύτηκε μέσα στη στάνη;
-Πώς δεν θυμάμαι ήταν, η απάντησή μου. Θυμάμαι και καλά.

-Τι μου είπες και τι σού είπα;
-Μπάρμπα, όταν έψελνε ο παπάς, εσύ είχες ένα ματρακά –αναπτήρα και κραπ, κρουπ, προσπαθούσες να ανάψεις τσιγάρο. Και, όταν σου είπα, μπάρμπα μην ανάβεις τσιγάρο, γιατί γίνεται μυστήριο, μού απάντησες. Τώρα το μυστήριο μας έλειπε. Αλωμάνισε η Βασίλω με τον Κώστα, ένα μήνα εδώ χωρίς διακοπή, γκαστρωβωλήθηκε και μού λες εμένα για μυστήριο.

-Πόσα παιδιά έκαναν;
-Ε, εφτα, μπάρμπα, εφτά.
-Χωρίς διακοπή, ήταν η απάντησή του.

Αυτά, μού είπε και με έβαλε σε σκέψεις. Άιντε και έκαναν τα παιδιά. Θα τα ταϊσουν, όταν πάρουν την προκαταβολή από τη ΔΩΔΩΝΗ;

Διακοπή …Βαρεθήκαμε. Πάμε στον πληθυντικό αριθμό.


Διακοπές. Καλοκαιρινές διακοπές. Όνειρο θερινής νυκτός. Και αυτό το όνειρο, έγινε πλέον απραγματοποίητο, απλησίαστο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους νέους, τους συνταξιούχους και ακόμα περισσότερο για τους άνεργους. Αυτό προκύπτει, αν τα βάλει κανείς κάτω και συνυπολογίσει τα έξοδα της διαμονής, της διατροφής, των μετακινήσεων και μια σειρά μικροπράγματα, απαραίτητα για το ξεκίνημα των διακοπών μιας οικογένειας. Και πολλοί οικογενειάρχες, που έκαναν τον προϋπολογισμό των διακοπών, “τραβάνε τα μαλλιά τους”.

Φωτογραφία Κώστας Μπατσής (Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε διακοπές εκεί, στο γεφύρι)

Και επειδή λίγα τους έμειναν, βολεύονται όπως- όπως όλοι μαζί-συγγενείς τε και φίλοι- σε μια κατσαρόλα τρώνε, ξεφώλιασαν όλες τις κότες και ξερίζωσαν ούλα τα λαζνίδια, μπας και ρουμπώσουν, για να αμπώξουν τον καιρό και να κατσιαρτίσουν πάλι κατά Αθήνα μεριά, προκειμένου να συμβάλουν παντοειδώς στην «επανεκκίνηση της οικονομίας μας». Για καλό και για κακό οι αρμόδιοι εξέδωσαν κατάλογο με τίτλο “τα δικαιώματα του ταξιδιώτη”. Αβέρτα το δούλεμα, χωρίς διακοπή. 

 
Διακοπές παντού και πάντα. Μόνο τούτο δεν διακόπτεται: Νέο αρνητικό ρεκόρ: Στο 27,6% η ανεργία.

Και επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και όχι μόνο να φαίνεται τίμια, ασμένως πληροφορηθήκαμε ότι φέτος, λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, δεν θα πραγματοποιήσουν διακοπές οι βουλευτές μας.

(Εκ των ενόντων οι διακοπές κατά Μύκονο μεριά, το πολύ πολύ ως τον Αστέρα της Βουλιαγμένης!)

Τους δόθηκε «άδεια» ελάχιστων ημερών, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.
Καλοσύνη τους. Έχουν αλήθεια πολλή δουλειά να κάνουν. Τι δουλειά;
Να μας «κοντύνουν» ακόμη περισσότερο.


Να βάλουν σε κινητικότητα-χωρίς καμιά διακοπή- κάμποσες χιλιάδες.
Να εκτελούν και να ενημερώνουν αδιάκοπα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Δ.Ν.Τ. κλπ. Πολλοί οι μουστερήδες. 
 
Εγώ πληροφορούμενος την «υπέρβαση» αυτή των βουλευτών μας, καθόλου δεν ενοχλήθηκα. Απλά μού ήρθαν στο μυαλό αυτά που διάβασα στην ημερήσια εφημερίδα ΣΚΡΙΠ πριν από εκατό και βάλε χρόνια. (Φύλλο: 24/7/1895, σελίδα: 1, εφημερίδα ΣΚΡΙΠ) .

Πρόσφατα θα έλεγα …

Φύλλο: 24/7/1895, σελίδα: 1, εφημερίδα ΣΚΡΙΠ
Είπε κανείς ότι είναι διαχρονικό το φαινόμενο; Η αλήθεια είναι πως είτε λειτουργήσει είτε όχι η Βουλή το καλοκαίρι και πριν πάρετε για τα καλά τα πλάια, ελάτε κατά Ήπειρο μεριά, να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. Θα τον χρειαστείτε.

Κάθε βραδούλα, κάθε αὐγή, θέλω τὸ κρύο τ᾿ ἀγέρι
νἄρχεται ἀπὸ τὴν λαγκαδιά, σὰν μάνα, σὰν ἀδέρφι
νὰ μοῦ χαϊδεύει τὰ μαλλιὰ καὶ τ᾿ ἀνοιχτά μου στήθη

Κώστας Κρυστάλλης

Use Facebook to Comment on this Post