Σε πλήρη ανατροπή του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη αναμένεται να οδηγήσει η διαδικασία ανασυγκρότησης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών
που θα επιταχυνθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αναχρηματοδότηση στις υγιείς επιχειρήσεις, διαχείριση επισφαλών χαρτοφυλακίων, πιθανή πώληση προβληματικών δανείων και γενναία αναδιάρθρωση σημαντικών επιχειρηματικών κλάδων, αποτελούν τις προτεραιότητες των τραπεζών για την επόμενη ημέρα.
Άλλωστε, πέραν των κριτηρίων για την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών που έχει θέσει η τρόικα στο πλαίσιο του μνημονίου, σκοπός της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα, δεν είναι άλλος από τη συνέχιση της υγιούς – και κερδοφόρας – λειτουργίας τους, στηρίζοντας την ελληνική επιχείρηση, ανεξαρτήτους μεγέθους, το ελληνικό νοικοκυριό και την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.
Στα επείγοντα ανήκουν η αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων της ιδιωτικής οικονομίας, ειδικά εκείνων που παρουσιάζουν προβλήματα ανάπτυξης. Οι τράπεζες, όπως τα ίδια τα ανώτατα στελέχη τους εκτιμούν, θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν με νέα σχέδια εξυγίανσης τις επιχειρήσεις, ακόμη και αν χρειασθεί να ληφθούν πρωτοβουλίες που «θα βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο».
Ήδη, στο πλαίσιο της συνετούς διαχείρισης χαρτοφυλακίων, εξετάζεται η πώληση επισφαλών δανείων σε ξένα funds. Η τακτική αυτή είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, από ειδικής κατηγορίας funds τα οποία αγοράζουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, προσδοκώντας στην αποκόμιση κερδών και υψηλών αποδόσεων στην πορεία. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο αναδιάρθρωσης προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αλλά συναρτάται και με τη γενικότερη αναδιάρθρωση κλάδων ολόκληρων (π.χ. τουρισμός, κατασκευές, μεταλλεύματα κ.ά.), με την παράλληλη ομαδοποίηση και πώληση ολόκληρων τμημάτων επιχειρήσεων.
Η χορήγηση νέων δανείων είναι ως επί το πλείστον παρελθοντικού χρόνου. Νέα δάνεια δίνονται οριακά και με το σταγονόμετρο, ενώ σύνηθες έργο των τραπεζών είναι η ρύθμιση αιτημάτων για αναχρηματοδότηση. Βέβαια και η ίδια η ζήτηση για νέα δάνεια είναι μειωμένη σημαντικά, όπως φαίνεται από τις αιτήσεις δανείων που αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα. Επιχειρήσεις και ιδιώτες παραδοσιακά συνεπείς, κατέστησαν λόγω κρίσης και απουσίας ρευστότητας, ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή και επισφαλείς. Η απεγνωσμένη τους ανάγκη για ρευστότητα δεν μπόρεσε να τύχει της δέουσας ανταπόκρισης από ένα τραπεζικό σύστημα που ναι μεν δεν κατέρρευσε, αλλά ούτε που μπορούσε να εισφέρει κεφάλαια, τα οποία το ίδιο δεν διέθετε.
Επιπρόσθετα, αρνητικός παράγοντας στη χορήγηση νέων δανείων στάθηκε η ολοένα και αναζωπυρούμενη αύξηση των καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια, παρά τις αξιοσημείωτες προβλέψεις στις οποίες προχώρησαν από το 2008 οι τράπεζες, με τίμημα τη μείωση της κερδοφορίας και εν τέλει, την παρουσία ζημιών (παράλληλα βέβαια με τις επιπτώσεις από το κούρεμα και την επαναγορά ομολόγων).
Στην τρέχουσα συγκυρία, αρχίζει και διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα λόγω του ότι οι μεγάλες συστημικές τράπεζες μπήκαν στην τελική ευθεία της ανακεφαλαιοποίησης. Ηδη, η Alpha Bank ξεκίνησε τον χορό της αύξησης κεφαλαίου, με ηχηρές θετικές ενδείξεις και μία δυνατή διαφήμιση brand, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσουν η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, των οποίων οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα τρέξουν εντός του μήνα (την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας). Αρχές Ιουνίου, αν όλο το εγχείρημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης πάει κατ’ ευχήν (αν δηλαδή, το προφορικό ενδιαφέρον των επενδυτών αποτυπωθεί και στην καταβολή μετρητών το επόμενο δεκαπενθήμερο), οι συστημικές ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς αλλά και η Eurobank (που ανακεφαλαιοποιήθηκε απευθείας και εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) θα έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πολύ υψηλό και ικανό, να στηρίξει την ανάπτυξη της αγοράς και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι ίδιοι οι τραπεζίτες θέτουν ψηλά τον πήχη των προτεραιοτήτων σχετικά με την ανάμιξη του τραπεζικού τομέα στην επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης, με σκοπό την ώθηση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Όπως επεσήμαναν πρόσφατα στους θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank, στο πλαίσιο επαφών τους με ξένους οίκους η επανενεργοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιστροφή της Ελλάδος σε αναπτυξιακή τροχιά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το καλύτερο διεθνές κλίμα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα μετατραπεί σε αρωγό και χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Φυσικά, πέραν της συμβολής του τραπεζικού τομέα για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να αποτελέσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόνωσης της συνολικής ζήτησης, με κέντρο βάρους τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και την εξαγωγική δραστηριότητα που είναι αναγκαίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν συνθήκες αποπληθωρισμού στη χώρα.
Άλλωστε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρνητικής μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση του πραγματικού χρέους ιδιωτών και δημοσίου τομέα και σε σημαντική αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, κάτι που θα επιβάρυνε αρνητικά τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, ο τραπεζικός τομέας μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστική αναδιάρθρωση και εξυγίανση των βιώσιμων αλλά προβληματικών, σήμερα ελληνικών, επιχειρήσεων, στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με κριτήρια οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας, στη χρηματοδότηση με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των μικρομεσαίων εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, στη διευκόλυνση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να βρουν πρόσβαση στη διεθνή χρηματοδότηση και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές με την προβολή των επιτευγμάτων και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, των επενδυτικών ευκαιριών που διαμορφώνονται και της νέας δυναμικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πηγή: kerdos.gr