Επανενεργοποίηση των αδρανών βιομηχανικών μονάδων από πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης

Απάντηση Σκορδά προς τον Λευτέρη Αυγενάκη

Για τα «σκουριασμένα» εργοστάσια που καθηλώνουν την επεξεργασία και τηνμεταποίηση αγροτικών προϊόντων και…

τροφίμων, απαντά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε μία περίοδο, όπου είναι στην ημερήσια διάταξη οι προκηρύξεις, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση και άλλους τομείς της οικονομίας, στην χώρα υπάρχει πλήθος σκουριασμένων εργοστασίων, για την επεξεργασία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν και να δώσουν «ανάσα» στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός στην απάντησή του: «η Υπηρεσία μας έχει προκηρύξει το  πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Όπου προβλέπεται η ενίσχυση της μετεγκατάστασης των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλης μορφές ΒΕΠΕ καθώς και σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπονται από το πρόγραμμα, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή/και την επέκταση/ διαρρύθμιση των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων στο νέο χώρο προκειμένου να καταστούν κατάλληλες για βιομηχανική χρήση».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες κατασκευές, διαμορφώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων κύριων και βοηθητικών που εξυπηρετούν την εγκατάσταση της επιχείρησης για την ανέγερση, επέκταση, διαρρύθμιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ή και την εγκατάσταση του υπάρχοντος ή του νέου παραγωγικού και λοιπού εξοπλισμού ή για τους χώρους μεταφόρτωσης ή προσωρινής αποθήκευσης υλικών, δραστηριοτήτων, αγαθώς της επιχείρησης και θα βρίσκεται εντός του χώρου επένδυσης».

Σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι διάσπαρτα πάνω από 1.000 αδρανή εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, τα οποία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους,λόγω οικονομικών προβλημάτων ή ανεπάρκειας της τοπικής αγροτικής κοινότητας να διασφαλίσει την αποτελεσματική τροφοδοσία τους. Το κόστος κατασκευής, λόγω ειδικών προδιαγραφών της βιομηχανίας τροφίμων είναι υπερδιπλάσιο, ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με οποιοδήποτε απλό βιομηχανοστάσιο. Το κόστος αυτό ανεβαίνει σημαντικά, εάν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες υποδομές (π.χ. ψύξηκλιματισμός κ.λπ.). γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαναλειτουργία των «σκουριασμένων» βιομηχανικών
εργοστασίων για τη μεταποίηση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς απαντά ότι: «Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται ότι θα είναι δυνατή η επανενεργοποίηση των αδρανών βιομηχανικών μονάδων με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την εθνική οικονομία.».

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε επιδοτήσεις, είτε από το κράτος είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής.

Η οικονομική κρίση και η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, καθώς και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, καθιστούν αναγκαία και επείγουσα την επαναχρησιμοποίηση των αδρανών βιομηχανικών υποδομών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *