Απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας

Μετά την δι’ εγέρσεως ψηφοφορία απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο του…

υπουργείου Οικονομικών που συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια.

Βασική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο, ήταν ότι τόσο η επίκληση χαρακτήρα κατεπείγοντος όσο και η προώθηση διατάξεων με διαφορετικό αντικείμενο από αυτό το νομοσχέδιο, παραβιάζει το δικαίωμα των βουλευτών να παρέχουν ψήφο κατά συνείδηση.

«Κάθε νομοσχέδιο πρέπει να διαιρείται σε άρθρα προκειμένου να διέλθει τα προβλεπόμενα στάδια εξέτασης, κατ΄ αρχή, κατ΄ άρθρο και στο σύνολο», είπε ο κ. Μητρόπουλος επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την ανάγκη εξειδίκευσης των διατάξεων και την ανάγκη ομοιογένειας ως προς το αντικείμενο κάθε νομοσχεδίου.

Στο κλίμα αυτό και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής» και ότι γίνεται συσσώρευση διατάξεων σε ένα άρθρο με τρόπο που το νομοσχέδιο τίθεται προς ψήφιση ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, δεν αρνήθηκε ότι οι διατάξεις μπήκαν σε ένα άρθρο με στόχο να μην απορριφθεί το πρόγραμμα προσαρμογής. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Βορίδη: «απορρίπτεις ένα, απορρίπτεις το όλο». Διότι «αυτό που συνέχει το άρθρο μόνο και το καθιστά ομοιογενές είναι ότι περιλαμβάνει μέτρα εφαρμογής τριών νόμων που αναφέρονται στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

Αντιδράσεις σημειώθηκαν στην αίθουσα όταν ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με τη βιβλική φράση «ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι» διότι πίσω από την επαναστατική κοινοβουλευτική γυμναστική στην οποία υποβάλλει το Σώμα, υποκρύπτεται απόπειρα απονομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και υπονόμευσης του Συντάγματος. Αντίστοιχα και η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία ακολουθείται ενόψει του Γιουρογκρούπ και της ανάγκης καταβολής των δόσεων. Ειδικά για τη συσσώρευση διαφορετικών διατάξεων σε ένα άρθρο, επικαλέστηκε επισήμανση του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι τελικά αποφαίνεται η Βουλή.

«Οι ποικίλες διατάξεις που εκκινούν από διαφορετικές αρμοδιότητες υπουργείων καταλήγουν σε ένα στόχο. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής που ψήφισε αυτή η Βουλή, το υπηρετεί η Κυβέρνηση και η χώρα και δεν είναι άσχετες διατάξεις συνεπώς, αλλά διατάξεις που υπηρετούν έναν και μόνο στόχο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Λαμβάνετε υπόψη σας το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ή καλαμπουρίζετε;», απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος που αναρωτήθηκε ποιο ανήλικο παιδί μπορεί να απαντήσει ότι είναι ομοιογενές το ψήσιμο του ψωμιού με τις απολύσεις στο δημόσιο. Κατήγγειλε επίσης ότι με το ένα μόνο άρθρο οι βουλευτές δεν μπορούν να προσβάλλουν την αντισυνταγματικότητα μίας εκάστης διάταξης.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος κατήγγειλε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απαξιώνεται η Βουλή αλλά και η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και το Υπουργείου επίσης ότι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρέκαμψαν τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ.

«Κανείς δεν είναι ευτυχής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Δημοκρατική Αριστερά όμως έχει συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται πραγματικά σε έκτακτη ανάγκη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης ζητώντας να μην γίνεται επιλεκτική επίκληση των επισημάνσεων του επιστημονικού συμβουλίου με τρόπο που να δημιουργούνται εντυπώσεις που δηλητηριάζουν την κοινωνία.

«Γιατί η κυβέρνηση δεν έφερνε τουλάχιστον δέκα άρθρα σε ένα νομοσχέδιο;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταγγέλλοντας ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. «Είναι αντισυνταγματική αυτή η διαδικασία. Αλλά γιατί δεν το παραδέχεστε; Δικτατορία έχουμε με κοινοβουλευτικό μανδύα», είπε ο κ. Παφίλης.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *