Aυξημένες συγκεντρώσεις καδμίου και αρσενικού, σε σχέση με τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εντοπίζουν οι επιστήμονες στην ατμόσφαιρα πολλών αστικών κέντρων.
Για τη «βαριά ατμόσφαιρα» ενοχοποιούνται η …
καύση ορυκτών καυσίμων, η μεταλλουργία, η φθορά των ελαστικών και των φρένων των αυτοκινήτων κατά τις οδικές μεταφορές αλλά και η αυθαίρετη καύση σκουπιδιών.
Οπως αναφέρουν στην τεχνική τους έκθεση τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η συγκέντρωση των σωματιδίων καδμίου και αρσενικού στην ατμόσφαιρα της πόλης ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί.
Μάλιστα, ο καθηγητής του ΤΕΙ Σάκης Τριανταφύλλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως «πρόκειται για ρύπους που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις αστικές περιοχές ενώ έχουν καταγραφεί και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη», κάτι το οποίο υποστηρίζει και η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνη Σαμαρά.
Ο κ. Τριανταφύλλου, διευκρινίζει, ακόμη, ότι δεν αποκλείεται κάδμιο και αρσενικό να προϋπήρχαν στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, καθώς αναλύσεις δειγμάτων για τον εντοπισμό τους δεν είχαν γίνει πριν από το 2010.
Πάντως, η κυρία Σαμαρά, αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων συστατικών στον αέρα της Θεσσαλονίκης σχολιάζει ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Μιλάνο και η Βιέννη.
«Σε κάθε περίπτωση το κάδμιο και το αρσενικό είναι από τα πιο επικίνδυνα συστατικά των αιωρουμένων σωματιδίων» προσθέτει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τριανταφύλλου υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται η παρακολούθηση τέτοιων συστατικών ώστε να λαμβάνονται μέτρα ενημέρωσης του κοινού και προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και για λόγους έγκαιρου εντοπισμού περιστατικών βιομηχανικών ατυχημάτων, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Use Facebook to Comment on this Post