Όχι, δεν θα πάθετε καρκίνο, ούτε διαβήτη αν καταναλώνετε γλυκαντικές ουσίες. Αυτό υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και καταρρίπτουν τους μύθους που θέλουν τα υποκατάστατα ζάχαρης να προκαλούν αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό…
Πρόσφατα, η διατροφολόγος Κάθριν Κόλινς, από το Νοσοκομείο St. George του Λονδίνου, απέδωσε τις ανησυχίες για τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες στη λανθασμένη ερμηνεία των αποτελεσμάτων των σχετικών ερευνών.
«Η υπόθεση που θέλει την κατανάλωση υποκατάστατων της κλασικής ζάχαρης να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου, εγκεφαλικού, σπασμών, υπέρτασης και ιλίγγων δεν ευσταθεί», τονίζει κατηγορηματικά η κ. Κόλινς.
Οι άνθρωποι μπερδεύουν τη «συσχέτιση» με την «αιτιολογία».
«Το πρόβλημα με τις μελέτες που ψάχνουν σχέσεις ανάμεσα στα γλυκαντικά και π.χ. τον καρκίνο, τους σπασμούς και την υπέρταση, και τον τρόπο που παρουσιάζονται, είναι ότι οι άνθρωποι μπερδεύουν τη «συσχέτιση» με την «αιτιολογία». Μια ανάλυση στους αναγνώστες του “Mail on Sunday” θα έδειχνε ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους ανθρώπους στην Αφρική.
Για αυτό όμως ευθύνεται το ότι ζουν σε μία δυτική χώρα με μία συγκεκριμένη διατροφή, όχι επειδή το ότι να διαβάζεις εφημερίδα προκαλεί καρκίνο» λέει η Κόλινς.
Σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια λανθασμένη ερμηνεία έχουν κάνει όλοι όσοι πιστεύουν ότι η ασπαρτάμη είναι βλαβερή για τον οργανισμό επειδή διασπάται σε τοξικές ουσίες (μεθανόλη και φορμαλδεϋδη).
Σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια λανθασμένη ερμηνεία έχουν κάνει όλοι όσοι πιστεύουν ότι η ασπαρτάμη είναι βλαβερή για τον οργανισμό επειδή διασπάται σε τοξικές ουσίες (μεθανόλη και φορμαλδεϋδη).
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, αφενός οι εν λόγω ουσίες δεν απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και αφετέρου οι ποσότητες τους είναι αμελητέες. «Ένα κουτί αναψυκτικού διαίτης τύπου cola παράγει 20 ml μεθανόλης, δηλαδή τη μισή ποσότητα από όση παράγεται από την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας φρουτοχυμού».
Ανυπόστατες θεωρίες
Αβάσιμες είναι και οι θεωρίες ότι τα γλυκαντικά αυξάνουν την όρεξη ή το βάρος. Τα γλυκαντικά έχουν μηδέν θερμίδες» τονίζει η διαιτολόγος.
Σε δηλώσεις της σε άρθρο της Daily Mail, το οποίο ανατρέπει τους μύθους για τις γλυκαντικές ουσίες, η Κόλινς υπογραμμίζει:
«Το γεγονός είναι ότι οι γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς. Τόσο o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τις εγκρίνουν. Όσοι εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους, ενδέχεται να έχουν δικό τους συμφέρον για να το πράττουν».