Οδηγίες του Μιχάλη Τσιφάκη για τις αγορές της τελευταίας στιγμής και τους κινδύνους που κρύβουν…
Λιτό θα είναι και φέτος το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι για τους καταναλωτές, εξαιτίας των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, της άμεσης – έμμεσης φορολογίας που θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αγορές των καταναλωτών τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα.
Είναι βέβαιο ότι η έλλειψη ζήτησης και οι προσφορές, δημιουργούν συνθήκες πρόσκαιρου ανταγωνισμού, όπου οι καταναλωτές θα πρέπει να οργώνουν τις αγορές για να επιλέξουν τα προϊόντα αυτά που οι τιμές τους θα είναι εκλογικευμένες…
Ήδη οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει σαφάρι διερεύνησης στις τιμές και στην ποιότητα τόσο των αλιευμάτων, όσο και των παρελκόμενων προϊόντων που συνθέτουν το σαρακοστιανό τραπέζι.
τιμές στα σαρακοστιανά προϊόντα
τιμή 2014 2013 +/- %
κ., 6,70 7,40
-9,46%
1κ, 2,99 2,99 0%
γρ. 5,99 5,85 2,39%
Νο 3, 1κ. 9,00 8,50 5,88
2,90 3,00 -3,34%
2,00 2,00
0%
400γρ., 2,50 2,50 0%
Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη
προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων
γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν
με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των
θαλασσινών προϊόντων !
χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων
καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)
Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή
Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
Πλοκάμια – βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή
Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το
ρόζ χρώμα που
επιφάνεια της σάρκας τους.
Προσοχή ! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα
μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και
στα δεύτερα μόνο μία σειρά από βεντούζες…
χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών
χτένια)
Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι
ζωντανά
Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και
άοσμο
Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε
σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται
συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
εξής ενδείξεις :
Η επωνυμία της επιχείρησης
Το είδος των οστρακοειδών
Η ημερομηνία παραγωγής
Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο
χρόνος και ο τρόπος συντήρησης
φρεσκότητας μαλακόστρακων
αστακοί, καραβίδες)
να είναι ευχάριστη
στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες,
ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»
Oταν τα
μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα
μάτια, στις κεραίες και στα πόδια
Η θωρακική
μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη
Ο κεφαλοθώρακας
να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος
Τα πόδια να
είναι μαλακά και εύκαμπτα
Οι φρέσκιες γαρίδες
πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.
Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα
συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή
Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και
η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες
αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά,
όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το
υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο
χρονικό διάστημα.
πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει
στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα
καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.
αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο
επίπαγός τους.
να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα
χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.
υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Υπουργείο Ανάπτυξης), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιακών
Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210
41 11 080.
Use Facebook to Comment on this Post