Ένα ακόμα Roadshow διοργανώνει στο Λονδίνο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο προσπάθειας για προσέλκυση επενδύσεων. Ο Γ. Προβόπουλος θα έχει σειρά συναντήσεων με θεσμικους παράγοντες, επενδυτές και αναλυτές προσπαθώντας να τους πείσει ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Στόχος είναι να ξαναβάλει τη…
χώρα στον επενδυτικό χάρτη και να πείσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.
Αν και δημοσίως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι φιδωλή στις ανακοινώσεις παρασκηνιακά καλλιεργείται κλίμα υψηλών προσδοκιών, ενώ γίνεται προσπάθεια να περάσει το ταξίδι του Γ. Προβόπουλου στην κεντρική χρηματιστηριακή και πολιτική ατζέντα.
Τα Roadshows όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, πέραν των δημοσίων σχέσεων. Η ΕΧΑΕ και του υπουργείο Οικονομικών έχουν διοργανώσει αρκετά τόσο στο Λονδίνο όσο και στις ΗΠΑ,χωρίς όμως να καταφέρουν.
Τα Media βέβαια έχυσαν τόνους μελάνης περιγράφοντας το προφίλ των Fund managers που προήλθαν στις παρουσιάσεις, τις συναντήσεις που είχαν με τις ελληνικές εταιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονταν τώρα που το ξένο κεφάλαιο κατάλαβε τις ευκαιρίες και τον χρυσό που κρύβεται στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι ξένοι επενδυτές υποφέρουν από το σύνδρομο των εκτπώσεων: Κοιτάζουν τη βιτρίνα που τους αρέσει και λένε, περίμενε λίγο θα πέσουν οι τιμές… γιατί το ΔΝΤ και η τρόικα υποσχέθηκαν ότι θα εξορθολογίσουν τη χώρα.
Οπότε κανείς επενδυτής δε πρόκειται να επενδύσει φρέσκο χρήμα σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης και με στόχο τον αποπληθωρισμό. Είναι ενάντια στην επενδυτική κουλτούρα και φιλοσοφία να ζητάς από Funds να επενδύσεουν όταν η κυβέρνηση παίζει με τον τρόμο και πιέζει τα εισοδήματα.
Το πρόβλημα που εντοπίζουν οι ξένοι διαχειριστές είναι σαφές: Δεν μπορείς να επενδύσεις εκεί όπου δεν μπορείς να αποτιμήσεις το ρίσκο. Στην Ελλάδα, όπως παραδέχθηκε το ΔΝΤ, τα μοντέλα πρόβλεψης της οικονομικής συγκυρίας απέτυχαν, οδηγώντας την οικονομία σε βαθειά και απρόβλεπτη ύφεση.
Την ώρα που ο Γ. Προβόπουλος προσπαθεί να βρει επενδυτές κυρίως για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τις αποκρατικοποιήσεις το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το χρέος μη-βιώσιμο, αδειάζει τον υπουργό Οικονομικών και ζητά νέα μέτρα.
Παράλληλα βομβες τοποθετούνται σε εμπορικά κέντρα, άγνωστοι πυροβολούν κατά του γραφείου του πρωθυπουργού και βάζουν γκαζάκια σε δημοσιογράφους.
Ενώ ο κύριος Προβόπουλος βρίσκεται στο Λονδίνο και αναζητά θαρραλέους επενδυτές το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα.
Συνεπώς το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα αναζητά για άλλη μια φορά λάθος τύπο επενδυτή. Κυνηγάει αυτούς που επενδύουν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη πίσω από το δόγμα της σταθερίοτητας. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να προσελκύσει Hedge Funds και κερδοσκόπους που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο και να πιστέψουν στην προδοκία.
sofokleousin.gr