Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι η λιβανέζικη ένοπλη παράταξη δεν χρειάζεται υποστήριξη από τους συμμάχους της στη Συρία ή στο Ιράν για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με το Ισραήλ.
Οι δηλώσεις του Νασράλα, στην διάρκεια μιας ομιλίας του σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή,…
μοιάζουν να είναι η πρώτη ως σήμερα έμμεση αντίδραση στις πληροφορίες ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν μια συριακή οχηματοπομπή διότι μετέφερε όπλα για τη Χεζμπολάχ κατά το πλήγμα κοντά στην Δαμασκό την 30ή Ιανουαρίου.
Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν φόβους ότι καθώς ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χάνει τον έλεγχο διαρκούντος του εμφύλιου πολέμου που κρατάει 23 μήνες στη χώρα του, οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή Σύροι αντάρτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν όπλα και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ισραήλ—περιλαμβανομένων χημικών όπλων.
Όμως ο Νασράλα, σύμμαχος του Άσαντ, είπε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με το Ισραήλ, που γειτονεύει προς νότον με το Λίβανο. Οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο διάρκειας 34 ημερών το 2006.
«Όλα όσα χρειαζόμαστε για την επόμενη μάχη τα έχουμε στον Λίβανο και τα κρατάμε στον Λίβανο», είπε. «Δεν χρειαζόμαστε να πάρουμε τίποτα, ούτε από τη Συρία ούτε από το Ιράν».
Η Δαμασκός διαψεύδει τους ισχυρισμούς διπλωματών, Σύρων ανταρτών και πηγών υπηρεσιών ασφαλείας ότι συριακά όπλα επρόκειτο να σταλούν στην Χεζμπολάχ. Έχει ανακοινώσει ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα στρατιωτικό κτιριακό συγκρότημα έρευνας στη Τζαμράγια, στο βορειοδυτικό άκρο της συριακής πρωτεύουσας, 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.
Η συριακή κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει εικόνες από τις εγκαταστάσεις στη βάση Τζαμράγια που όπως ανέφερε υπέστη εκτεταμένες υλικές ζημιές, ενώ έδειξε επίσης βαρέα στρατιωτικά οχήματα κατά τα φαινόμενα ικανά να φέρουν πυραύλους.
Το Ισραήλ επίσημα παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με το αεροπορικό πλήγμα. Όμως την 3η Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είπε πως η επίθεση έδειξε πως οι ισραηλινές δυνάμεις παίρνουν σοβαρά την αποτροπή της ροής βαρέων όπλων μέσα στο Λίβανο, φαινομενικά αναγνωρίζοντας πως πράγματι το εβραϊκό κράτος προέβη στην επιδρομή.
Πηγή: protothema.gr