Αύξηση των αυτοκτονιών στους άνδρες λόγω των περικοπών στην Ελλάδα διαπιστώνει έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, η πρώτη που εξετάζει τον άμεσο αντίκτυπο της λιτότητας στο ρυθμό των αυτοκτονιών.
Η έρευνα με
επικεφαλής τον δρ. Νικόλαο Αντωνακάκη και τον καθηγητή Άλαν Κόλινς, έχει τίτλο “ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας” και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal».
Σύμφωνα με αυτή για κάθε μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1% υπάρχει αύξηση 0,43% των αυτοκτονιών στον ανδρικό πληθυσμό. Έτσι, όπως αναφέρει, 551 άνδρες αυτοκτόνησαν από το 2009 έως το 2010 λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας.
“Μείναμε έκπληκτοι, πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ ξεκάθαρα – περισσότεροι άνδρες αυτοκτονούν καθώς χειροτερεύουν οι οικονομικές συνθήκες” δήλωσε ο Ν. Αντωνακάκης, λέκτορας του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και επίκουρος καθηγητής στη σχολή Οικονομικών και Επιχειρηματικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Άνδρες ηλικίας μεταξύ 45-89 ετών είναι πιο πιθανό να γίνουν αυτόχειρες ως απάντηση στις σκληρές δημοσιονομικές περικοπές καθώς είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από δραστικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σύμφωνα με την έρευνα. Αντίθετα δεν καταγράφεται αύξηση των αυτοκτονιών στο γυναικείο πληθυσμό λόγω των περικοπών.
Ο κ. Αντωνακάκης μιλώντας στο EnetEnglish ανέφερε ότι “υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για το πόσες αυτοκτονίες καταγράφηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης. Παρότι χρησιμοποιούνται επίσημα δεδομένα στην ανάλυσή μας (εκτός από το έτος 2011) στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες.”
Αναφέρθηκε επίσης σε ένα άρθρο στην Ελευθεροτυπία τον Δεκέμβριο του 2013 όπου ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο με 30 χρόνια προϋπηρεσία είχε πει πως πολλές αυτοκτονίες δεν καταγράφονταν ως τέτοιες.
Επίσης η έρευνα, που μελέτησε τις αυτοκτονίες και την οικονομία για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες βρήκε επίσης ότι η αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ και των διαζυγίων βοήθησε στη μείωση του ρυθμού των αυτοκτονιών στις ηλικίες άνω των 45.
Μεταξύ των άλλων ευρημάτων της έρευνας για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα από το 1968 έως το 2011 ήταν επίσης:
– Καθώς έπεφτε η ανάπτυξη και αυξανόταν η ανεργία οι αυτοκτονίες στον ανδρικό πληθυσμό αυξήθηκαν από 1,4% έως 2,2%.
– Επίσης οι αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας οδήγησαν σε αυξημένες πιθανότητες σε νεότερους άνδρες ηλικίας μεταξύ 25-44 ετών στο να γίνυον αυτόχειρες. Ειδικότερα αύξηση 1% της ανεργίας αντιστοιχεί σε 3,5% αύξηση των αυτοκτονιών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
– Μια μείωση της γονιμότητας των γυναικών ηλικίας 25-64 ετών οδήγησε σε αύξηση του ρυθμού των αυτοκτονιών στον ανδρικό πληθυσμό.
Ο κ. Αντωνακάκης σημειώνει επίσης πως “οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην τόνωση των χτυπημένων από το χρέος οικονομιών προκειμένου να μετριαστούν ή να εκλείψουν οι αρνητικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής ενοποίησης και λιτότητας στις αυτοκτονίες” και από κοινού με τους υπόλοιπους συγγραφείς της έρευνας κάνει έκκληση για προγράμματα που θα αποτρέπουν τις αυτοκτονίες και θα βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες και χτυπημένες από την κρίση ομάδες.