xOrisOria News

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες… από το Δημόσιο και τους Δήμους…

Το δρόμο της εξόδου βλέπουν τρεις στους τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς, μετά την απόφαση για «λουκέτο» στις υπηρεσίες τους.
Οπως ανέφερε στον Τύπο της Κυριακής ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «από τους 4.000 εργαζομένους στις δημοτικές αστυνομίες, οι 3.000 θα οδηγηθούν κατά πάσα πιθανότητα σε υποχρεωτική αποχώρηση και οι 1.000 θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία»…

Το… μάρμαρο των 15.000 απολύσεων, που προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2014, και των 25.000 διαθεσιμοτήτων, που προβλέπονται μέχρι τον Δεκέμβριο, θα το πληρώσουν, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός υποχρεωτικών αποχωρήσεων και διαθεσιμότητας-κινητικότητας θα προκύψει και από τις αμυντικές βιομηχανίες, στις οποίες απασχολούνται περίπου 2.700 άτομα.

Παρά το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά είχε προτείνει τη μετακίνηση του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι εκπρόσωποι της τρόικας διατύπωσαν έντονες ενστάσεις αναφορικά με τη δημοσιονομική χρησιμότητα μίας τέτοιας κίνησης. Προεξάρχοντος, λοιπόν, του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, Πόουλ Τόμσεν (εκπεφρασμένη θέση του Ταμείου είναι να περνούν οπωσδήποτε από διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι, που θα μεταφέρονται), ζήτησαν και οι δημοτικοί αστυνόμοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα. 

‘Οπως όλα δείχνουν, οι υπηρετούντες στις δημοτικές αστυνομίες ανά την Επικράτεια δεν θα γλιτώσουν τις Συμπληγάδες της διαθεσιμότητας, παραμένοντας σε αυτό το καθεστώς από έξι μέχρι και εννέα μήνες, μέχρι να καταλήξουν είτε στην απόλυση είτε στη μετακίνησή τους.

Ειδικότερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περάσουν σε μία μεγάλη «δεξαμενή» 12.500 υπαλλήλων, που θα λαμβάνουν το 75% των απολαβών τους. Στη συνέχεια, θα υπάρχει αξιολόγησή τους. Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική αποχώρηση από το Δημόσιο (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς που θα κριθεί ότι δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα), ενώ όσοι περάσουν τον πήχυ της αξιολόγησης θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία. 
Εκεί αναμένεται να καλύψουν ανάγκες όπως η φύλαξη των κέντρων κράτησης μεταναστών, αλλά θα αναλάβουν και καθήκοντα σχεδόν ταυτόσημα με αυτά που ασκούσαν μέχρι και σήμερα. Οπως η πάταξη του παρεμπορίου, οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η καταγραφή παραβάσεων και η επιβολή κλήσεων.

Η επιμονή των εκπροσώπων της τρόικας να προκύψει μεγάλος αριθμός απολύσεων από τη «δεξαμενή» των διαθέσιμων πηγάζει, όπως τόνισαν στον Τύπο της Κυριακής Ελληνες αξιωματούχοι, από το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από την ΕΡΤ. 

Το ερώτημα που έθεσαν ήταν εάν οι δίμηνες συμβάσεις, που αναμένεται να υπογραφούν με όσους προσληφθούν για τη λειτουργία του νέου σχήματος, είναι ικανές όσον αφορά στη χρονική τους διάρκεια για να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα η επαναπρόσληψη σημαντικού μέρους από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ. 
«Οι 2.000 απολύσεις θα οριστικοποιηθούν όταν υπάρξει η εικόνα του νέου φορέα, που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Μέχρι τότε τις απολύσεις αυτές δεν τις θεωρούμε δεδομένες και δεν τις καταγράφουμε στην ατζέντα μας», φέρεται να έλεγαν στις συσκέψεις. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων θα προέλθει από:

-Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις (περίπου 1.000) όπου απασχολούνται 93.121 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.
-Αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου απασχολούνται 6.694 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.

Use Facebook to Comment on this Post