Απόδοση ευθυνών και επιβολή τυχόν κυρώσεων σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν το «Ερρίκος Ντυνάν»,
τόσο σε διοικήσεις όσο και σε πολιτικούς προϊστάμενους, οι αποφάσεις των οποίων οδήγησαν το νοσηλευτικό ίδρυμα στη χρεοκοπία και ως εκ τούτου στον εκπλειστηριασμό του, ζητά ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Σούρλας.
Ο κ. Σούρλας, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε το 1992, ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του «Ερρίκος Ντυνάν», ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ελληνικό λαό, δεν φανταζόταν ότι θα είχε αυτή την κατάληξη, τονίζει με δήλωσή του.
Θέτει, μάλιστα, θέμα διερεύνησης και για τη διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων που δίδονταν όλα αυτά τα χρόνια προς το ίδρυμα, το οποίο οδηγήθηκε στην οικονομική κατάρρευση.
Επίσης, ερωτά αν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατές περιπτώσεις, πριν να φτάσουμε στην πώληση του νοσοκομείου μέσω πλειστηριασμού, που υπενθυμίζουμε προκάλεσε η Τράπεζα Πειραιώς και αναδείχτηκε και υπερθεματιστής μέσω της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, η οποία φέρεται να ανήκει στον ίδιο όμιλο.
Ο κ. Σούρλας αναγνωρίζει ότι έχουν εγερθεί πολλά ερωτήματα και γι’ αυτό να χυθεί άπλετο φως για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις διαδικασίες, για τον πλειστηριασμό και το ποσό για το οποίο τελικά εκχωρήθηκε. Επίσης, να διερευνηθεί αν όλα όσα έγιναν, έγιναν με διαφανή και νόμιμο τρόπο.
Την έκκληση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη η Δικαιοσύνη και να παρέμβει αυτεπάγγελτα για τη σκανδαλώδη εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς.
Διαβάστε τη δήλωση του κ. Σούρλα:
«Δεν φανταζόμουν, όταν το 1992 ως υπουργός Υγεία και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισηγούμουν την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του «Ερρίκος Ντυνάν», ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, ότι θα είχε αυτή την κατάληξη, να φτάσει στη χρεοκοπία και την οικονομική κατάρρευση.
Εκτιμώ ότι υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις, όσων είχαν τη διαχείριση του νοσοκομείου, αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων, που όπως φαίνεται αποφάσιζαν χωρίς περίσκεψη για τις κρατικές επιχορηγήσεις, για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις.
Σήμερα, είναι γεγονός ότι έχουν εγερθεί πολλά ερωτήματα πολιτών και δημοσιογράφων για νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδικασίες, για τον πλειστηριασμό, για το ποσό που πουλήθηκε. Κατά την εκτίμησή μου, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάμε, υπαγορεύουν να χυθεί άπλετο φως, να πληροφορηθούν οι πολίτες ότι όλα έγιναν, αν έγιναν, με διαφανείς διαδικασίες και νόμιμο τρόπο.
Έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν και υποχρέωση να τους ενημερώσουν οι αρμόδιοι ότι η συγκεκριμένη αυτή διαδικασία, με νούμερα και στοιχεία, ήταν η πλέον συμφέρουσα οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη».