Συμφωνία με τις τράπεζες για να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά (διατείνονται ότι) ζητούν Βενιζέλος-Κουβέλης.
Έτσι τουλάχιστον δήλωσαν αμέσως μετά την συνεδρίαση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου….
Οι δηλώσεις όμως αυτές δεν έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Αποτελούν κυβερνητικές «κορώνες» με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη μετάθεση των ευθυνών από την πολιτική που εφαρμόζεται στις τράπεζες, λένε έγκυροι οικονομικοί αναλυτές.
Οι ίδιοι εξηγούν ότι οι τράπεζες δε θα δανείσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που διατυμπανίζουν οι πολιτικοί της χώρας ότι μπορεί να γίνει.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
1.Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα για να δανείσου. Οι αγορές είναι κλειστές (για τη χώρα και για τις ίδιες) προκειμένου να δανειστούν και στη συνέχεια να δανείσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον ήδη έχουν φύγει περί τα 80 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν δημιουργήσει «χρηματοδοτικό κενό» και επομένως ανάγκες κάλυψης των εν λόγω κεφαλαίων ρευστότητας. «Κενό» έχει δημιουργηθεί επίσης και από το γεγονός ότι οι τράπεζες πριν την κρίση δάνειζαν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τις καταθέσεις που είχαν και κάλυπταν τα δάνεια αυτά με κεφάλαια που έπαιρναν από τις αγορές. Το σύνολο των κεφαλαίων που έχει δημιουργηθεί από τα δύο αυτά «κενά» χρηματοδοτείται από το ευρωσύστημα έναντι 1% απόδοσης.
Τα κεφάλαια αυτά, αντιστοιχούν σε 130 δις. ευρώ για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο δεν επιθυμεί να δώσει παραπάνω από αυτά τα κεφάλαια, αλλά απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η αποπληρωμή τους. Ή καλύτερα η απεξάρτησή των ελληνικών τραπεζών από αυτά. Έτσι, ακόμα και να βρουν τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες, η προτεραιότητα της τρόικας είναι να λαμβάνουν λιγότερα κεφάλαια από το ευρωσύστημα και όχι να δανείσουν την ελληνική οικονομία/κοινωνία!
2. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καλύπτει ακριβώς τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν από το PSI+ και πολύ λίγα από τα κεφάλαια που θα πρέπει να «σβήσουν» οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Στην ουσία όμως οι ρυθμοί με τους οποίους τρέχουν τα «κόκκινα» δάνεια θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να διαγράψουν τα δάνεια αυτά και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Εφόσον λοιπόν οι αγορές είναι κλειστές και δε θα έχουν την ευχέρεια να κάνουν άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δε θα έχουν και τη δυνατότητα να δανείσουν.
3. Ακόμα και να δανείσουν, τα κριτήρια πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα είναι πολύ σκληρά και δύσκολα το μεγαλύτερο κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και των ιδιωτών θα μπορούσε να τα καλύψει.
4. Το χρήμα θα παραμείνει ακριβό για αρκετό καιρό ακόμη.
5. Η τρόικα μέσω των ελεγκτικών εταιρειών θα έχει για αρκετά χρόνια ακόμα τον τελευταίο λόγο για τις χορηγήσεις.
6. Η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά.
7. Η τράπεζες βρίσκονται σε φάση μείωσης του ενεργητικού τους και προσπαθούν να πουλήσουν τα δάνεια τους. Ακόμα όμως και αν δεν τα πουλήσουν, σίγουρα θα χορηγούν λιγότερα δάνεια από αυτά που αποπληρώνονται ή/και καίγονται.
Οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές με το σκεπτικό αυτό που διαλαλούν τώρα, αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση δε χρηματοδοτούσε την ελληνική οικονομία μέσω των κρατικών τραπεζών πριν γίνει το PSI+ και γιατί δε χάριζε δάνεια και σπίτια στους φτωχούς και ανήμπορους τα 4 από τα 5 χρόνια ύφεσης. Δεν ήταν κοινωνικά ευαίσθητη όπως ζητείται τώρα από τους τραπεζίτες;
Είναι επομένως κατανοητό ότι ακόμα και αν ξεκινήσει κάποια χρηματοδότηση στην αγορά, αυτή θα είναι σταδιακή και όχι σε μεγάλα ποσά και ούτε με γρήγορους ρυθμούς.
Για να γίνει αυτό που ζητούν οι Βενιζέλος–Κουβέλης, θα πρέπει να επιστραφεί μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό -όπως και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά-, αλλά και να ανοίξουν οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο…
Use Facebook to Comment on this Post