xOrisOria News

Μεγαλώνει και ανακαινίζεται η Εθνική Πινακοθήκη

Μεγαλύτερη και ανακαινισμένη θα λειτουργεί από τα Χριστούγεννα του 2015 η Εθνική Πινακοθήκη, μετά από την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο θα αποκτήσει 11.040 τ.μ. επιπλέον και συνολικά δηλαδή θα εκτείνεται σε 20.760 τ.μ.
Την παρουσίαση του έργου, έκαναν χθες, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου οι μελετητές του, παρουσία του…
αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη και της διευθύντριας της Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Σκοπός του έργου δεν είναι μόνο η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και η ανακαίνιση της. Το κτήριο θα αλλάξει όψη και θα γίνει πιο λειτουργικό. Συγκεκριμένα προβλέπεται να αποκτήσει γυάλινη πρόσοψη και έναν επιπλέον όροφο στο πίσω μέρος του. Με τη χρήση ράμπας, Κάθε όροφος θα επικοινωνεί με τον άλλο. Το μπροστινό κτίριο θα διατηρήσει το κέλυφός του, όμως ο χώρος της εισόδου του με το εκδοτήριο, το πωλητήριο και το βεστιάριο, θα διπλασιαστεί και θα αποκατασταθούν τα στατικά προβλήματα του χώρου.

Στο δώμα του νέου κτιρίου θα λειτουργεί το καφέ-εστιατόριο της Πινακοθήκης, με ανεξάρτητη είσοδο, ώστε αυτό να παραμένει ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.
Με λίγα λόγια, «θα γίνουν όσα έλειπαν», δήλωσε σχετικά στον Τύπο η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, ευχαριστώντας δημόσια και τους έξι εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη τα τελευταία 20 χρόνια. «Από αυτούς μόλις το 5% ήταν ξένοι τουρίστες», όπως διευκρίνισε η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα.
Με την ανακαίνιση και επέκταση της Πινακοθήκης, δεν επιχειρείται μόνο η λειτουργία ενός ανανεωμένου κτηρίου για τους επισκέπτες. Γίνεται επίσης μια προσπάθεια να λειτουργήσει ο χώρος ως το νέο «πρόσωπο» ενός φορέα πολιτισμού που μπορεί να αναδείξει τους θησαυρούς της Ελληνικής τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επιδίωξη της Πολιτείας είναι «να αγωνιστούμε , εφόσον δεν επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο στη δύσκολη συγκυρία, να προβάλλουμε την τέχνη μας στο εξωτερικό. Να έρθουν σε επαφή οι ξένοι με τα αριστουργήματα του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο Κ. Τζαβάρας, τονίζοντας με τη ευκαιρία του έργου επέκτασης της Πινακοθήκης, τα θετικά αποτελέσματα «της αρμονικής συνεργασίας εθνικών, κοινοτικών και ιδιωτικών συνεισφορών».
Ενόψει τον εργασιών επέκτασης του κτηρίου, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, το Σάββατο, 2 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί από την κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα η τελευταία ξενάγηση στην αποχαιρετιστήρια έκθεση με τα δώρα των Ελλήνων ζωγράφων προς την Πινακοθήκη.
Όπως ανέφερε η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, το δεύτερο μεγάλο έργο της Πινακοθήκης, δηλαδή η κατασκευή του μουσείο με έργα του γλύπτη Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα, θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: ert.gr

Use Facebook to Comment on this Post