Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, θεσμικοί φορείς αλλά και κορυφαία funds, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μετοχική παρουσία στο εγχώριο επιχειρείν ήταν οι συνδαιτυμόνες των ελληνικών τραπεζών σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα…
Γράφει: Ρόη Χάικου
Τα ραντεβού για τους Έλληνες τραπεζίτες στην Αμερική στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας ήταν δεκάδες. Από την λίστα δεν έλειπαν τα μεγαλύτερα ονόματα του banking όπως οι επικεφαλής των Bank of America/Merrill Lynch, BNP Paribas, Deutsche Bank, UBS, Unicredito κ.α. και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών είχαν τετ-α-τετ με τους προέδρους και τους ομολόγους τους σε αυτούς τους τραπεζικούς ομίλους.
Πολλές ήταν οι συζητήσεις και με μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, όχι hedge funds. «Είδαμε funds αλλά όχι αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των ριψοκίνδυνων ή κερδοσκοπικών κεφαλαίων, αλλά επενδυτές που χαράσσουν μακροπρόθεσμη στρατηγική», ήταν το σχόλιο τραπεζικού παράγοντα που μετείχε στις επαφές. Μεταξύ άλλων οι Έλληνες τραπεζίτες συναντήθηκαν με στελέχη των Fortress, Baupost Group, Paulsοn & Co., Sal Oppenheimer, Rockefeller & Co, Franklin Templeton, Capital Group, αλλά και τα Third Point, York Capital και Soros Fund Management.
Μόνο η διοίκηση της ΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr, είχε συνολικά πάνω από 25 συναντήσεις κορυφής, ενώ ανάλογο ήταν το ενδιαφέρον που εισέπραξαν και οι άλλες ελληνικές τράπεζες.
Τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων, θεσμικών και επενδυτών ήταν κοινά και εστιασμένα σε τρεις πυλώνες: ποιες οι προοπτικές της οικονομίας για το 2014, ποιοι τομείς ενδείκνυνται για επενδύσεις και πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην εγχώρια τραπεζική σκηνή.
«Μας ρωτούσαν για τους ρυθμούς ανάπτυξης, την αποκλιμάκωση του χρέους, την πορεία των αναπτυξιακών και δομικών αλλαγών, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ. Ό,τι σχετίζεται με επενδύσεις και όχι θέματα πολιτικής όπως π.χ. η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημείωναν αρμόδιες πηγές μιλώντας στην FMVoice.gr.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Τα ερωτήματα των επενδυτών για τις τράπεζες ήταν εστιασμένα στην θέση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος με έμφαση σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, επισφαλειών, απομόχλευσης κλπ. Η ελληνική πλευρά υπερθεμάτισε ότι οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες, υποστήριξε ότι έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΤΧΣ και νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια στο πλαίσιο των τεστ αντοχής (stress tests), αλλά και αν προκύψουν επιπλέον ανάγκες μπορούν να τις καλύψουν με ίδια μέσα χωρίς να προσφύγουν εκ νέου στο Ταμείο.
Πολλάκις οι Έλληνες τραπεζίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιοι είναι οι τομείς στην Ελλάδα που μπορούν να προσφέρουν ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες, ποιες οι προοπτικές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και ποιους κλάδους στηρίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας σημείωσε ότι «οι τράπεζες εξέφρασαν την απόφασή τους να στηρίξουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις και εστίασαν στις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ενέργεια-ΑΠΕ, τα τρόφιμα, ο τουρισμός και η φαρμακοβιομηχανία».
Την Εθνική εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γ. Ζανιάς, πρόεδρος, Αλ. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος και Π. Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων, την Πειραιώς ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Άνθιμος Θωμόπουλος και την Eurobank ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος. Επίσης, και ο νέος επικεφαλής της Γενικής Τράπεζας, κ. Νίκος Καραμούζης.
FMVOICE.GR