Μάχες διαπλεκόμενων. Οι “αδέσποτες σφαίρες” έχουν συγκεκριμένους στόχους
Ενας ακήρυχτος πόλεμος συμφερόντων μαίνεται στο παρασκήνιο με….
αβέβαιη έκβαση και εμφανείς πολιτικές διαστάσεις. Από πολλές πλευρές συνάγεται ότι είναι η ώρα της μεγάλης μοιρασιάς καθώς η αναμέτρηση εμπλέκει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς – όπως λέγεται – τα παλιά τζάκια δεν θέλουν με τίποτε να παραδώσουν τα όπλα σε άλλους νεόκοπους εθνικούς «πρωταγωνιστές».
Χτυπήματα κάτω από τη μέση ή κατά μέτωπο επιθέσεις βγαίνουν στο προσκήνιο καθημερινά. Φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους αλλά οι άγνωστες υπόγειες διασυνδέσεις τους προδιαθέτουν για την οξύτατη κόντρα που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Και όσο η κατάσταση περιπλέκεται, τόσο ο πόλεμος περνάει και στα κόμματα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία και να κυοφορούνται νέες κινήσεις.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο επίκεντρο των ημερών βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και τα συμφέροντά του στην Ελλάδα. Τόσο με την τύχη της Eurobank σε συνδυασμό με το αν ήταν όλα σύννομα στη ματαίωση του deal με την Εθνική όσο και με τις εξελίξεις γύρω από το μεγαλύτερο έργο real estate στην Ελλάδα, την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Μετά τον Τσίπρα, είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Γ. Προβόπουλος άφησε αιχμές κατά του Λάτση. Μιλώντας στην Καθημερινή του Αλαφούζου είπε πως «είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε, περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση». Δεν είναι χωρίς νόημα και η επίθεση της Realnews στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωσταντοπούλου.
Επιχειρηματίες που ήταν μέχρι πρότινος στα μαχαίρια, βρίσκουν πάλι δρόμους συνεννόησης και συνεργασίας. Τα μέτωπα και οι συμμαχίες αλλάζουν.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις και η προοπτική επαναιδιωτικοποίησης των τραπεζών προκαλούν υπόγειο πόλεμο, όπου πρωταγωνιστούν τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ενώ εμπλέκονται εμμέσως υπουργοί, η τρόικα και παράγοντες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.
“Μαχαίρια ακονίζουν” οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη “διανομή των ιματίων” της ΔΕΗ, συμμαχώντας με ξένους ομίλους ή να εξασφαλίσουν μερίδια στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Ενδεικτικό της λογικής που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ισχυροί όμιλοι που δεν τόλμησαν να μπουν στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση έκτασης του Ελληνικού, πιέζουν τώρα να να μην τελεσφορήσει ο διαγωνσιμός, όπου μοναδικός υποψήφιος είναι ο όμιλος Λάτση μέσω της Lamda Development.
Τρεις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις κατασκευές κινούνται για τη συγκρότηση κοινοπρακτικών σχημάτων που θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με ευρωπαίκά γκρουπ. Οι προσπάθειες τους διυκολύνονται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, καθώς μετά την κρίση στην Ουκρανία η ΕΕ δεν θα συναινούσε επ’ ουδενί στην “αλωση” τη ελληνικής αγοράς ενέργειας από ρωσικά συμφέροντα.
Ανάλογες εξελίξεις σημειώνονται και σ άλλους κλλάδους – ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και η αναδιάρθρωση τους είναι ζήτημα επιβίωσης.
Μετά την άσκηση διώξεων εναντίον του για τα δάνεια του ΤΤ, ο ιδιοκτήτης του Alpha Channel Δ. Κοντομηνάς έχει επαναπροσεγγίσει τον Γιώργο Μπόμπολα, ( “Εθνος”, Mega Channel). Διεργασίες γίνονται μεταξύ των μεγαλομτόχων του Mega, που ο καθένας έχει να προωθήσει τα δικά του ξεχωριστά συμφέροντα.
. Σημειολογική η παρουσία του Βαρδή Βαρδινογιάννη σε εκδήλωση που έστησε ο Σταύρος Ψυχάρης για να «πουλήσει» την προσφορά του Κυριακάτικου Βήματος, που εκδίδει σε τόμους τα ιστορικά αρχεία του υπουργείου Άμυνας. Μεταξύ Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη υπάρχει ακόμη αντιπαλότητα, λόγω επιχχειρηματικών αντιπαραθέσεων των δύο ομίλων σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Στο Mega προσπαθούν να βρουν mondus vivendi και συνεργάζονται στενά με τον Σταύρο Ψυχάρη για τη διάσωση του καναλιού, που χρειάζεται επειγόντως “ενέσεις ρευστότητας” με νέα δάνεια και αύξηση κεφαλαίου.
Προβληματικά και ζημιογόνα, με μειούμενη αξιοπιστία και δυνατότητα επιρροής, τα media παραμένουν ισχυρό όπλο στις μάχες για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Πολλοί λοιπόν είναι διατεθειμένοι να τους παράσχουν οικονομική στήριξη υπό τύπον χρηματοδότησης ή εισφοράς κεφαλαίων, με έμμεσα μελλοντικά ανταλλάγματα.
Τα επιχειρηματικά συμφέρονται διαπλέκονται με πολιτικά και οι σχεδιασμοί καταστρώνονται από κοινού. Παράλληλα λοιπόν με τη δινομή της πίτας στην ενέργεια, τις κατασκευές, τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τους υδρογονάνθρακές της, θα προχωρήσει η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος που άνοιξε με την έναρξη της κρίσης το 2008, τα περισσότερα από τα σημερινά κόμματα δεν υα υπάρχουν…
Β. Νιάκας
sofokleousin.gr