Εποχή βραβεύσεων για το Χόλιγουντ και λίγο πριν από το αποκορύφωμά της με την τελετή απονομής των Οσκαρ, ο Μπεν Αφλεκ δεν προλαβαίνει να βγάλει το καλό του κοστούμι καθώς ως σκηνοθέτης (και πρωταγωνιστής) του πολιτικού θρίλερ «Επιχείρηση: Argo» έχει κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας σε κάθε μεγάλη και μικρή απονομή…
Εχει κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας, το βραβείο της Ενωσης Κριτικών, το βραβείο της Ενωσης Κριτικών του Σαν Ντιέγκο και αυτό της Ενωσης Σκηνοθετών Αμερικής. Ολα αυτά τα βραβεία θα σήμαιναν ότι είναι το φαβορί για το Οσκαρ σκηνοθεσίας, μόνο που υπάρχει ένα… μικρό προβληματάκι, ότι δεν είναι καν υποψήφιος.
Αυτή μάλιστα είναι μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία των Οσκαρ που ένας σκηνοθέτης ο οποίος κερδίζει το βραβείο της Ενωσης Σκηνοθετών/DGA δεν είναι υποψήφιος στην αντίστοιχη κατηγορία των Οσκαρ. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το 1995, όταν ο Ρον Χάουαρντ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας της Ενωσης Σκηνοθετών για το «Apollo 13» αλλά το όνομά του απουσίαζε από την πεντάδα υποψηφίων για το Οσκαρ.
Κι επειδή ο Αφλεκ αποτελεί «σπάνιο είδος», το Διαδίκτυο αλλά και ο Τύπος πήραν φωτιά στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν γιατί έμεινε εκτός από την κατηγορία της σκηνοθεσίας. Οι θεωρίες αρκετές – από απλές ως τραβηγμένες.
Για παράδειγμα, η πιο λογική θέλει τον Αφλεκ να μένει εκτός επειδή οι σκηνοθέτες ψήφισαν για τους υποψηφίους στην κατηγορία τους νωρίς φέτος, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ενώ η DGA ανακοίνωσε τις δικές της υποψηφιότητες στις 8 Ιανουαρίου. Με άλλα λόγια, δεν είχαν «τα σκονάκια τους», όπως δήλωσε η θιασώτρια αυτής της θεωρίας, Θέλμα Ανταμς, κινηματογραφική συντάκτρια του Yahoo!.
Οι θεωρίες
Αλλοι ειδικοί θεωρούν πως η ταινία του είχε τέτοια δυναμική από την αρχή που οι σκηνοθέτες-μέλη της Ακαδημίας που ψηφίζουν σκέφτηκαν πως το «Argo» δεν είχε την ανάγκη των ψήφων τους. Την πιο αστεία εκδοχή για το σνομπάρισμα του Αφλεκ την έδωσε το δίκτυο Fox και ο Ταρίκ Χαν, γνωστός και ως «Κύριος Οσκαρ»: ο Αφλεκ δεν συμπεριλήφθηκε στους υποψήφιους για Οσκαρ σκηνοθεσίας επειδή είναι… νάρκισσος.
Ο Μπεν Αφλεκ το 1998 έκανε σχέση με την ηθοποιό Γκουίνεθ Πάλτροου, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα γνώρισε την Τζένιφερ Λόπεζ, την οποία και αραβωνιάστηκε. Ωστόσο, λίγο πριν από τον γάμο χώρισαν. Στη συνέχεια, άρχισε να βγαίνει με τη συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία «Daredevil», Τζένιφερ Γκάρνερ, την οποία και παντρεύτηκε το 2005. Μαζί έχουν δύο κόρες κι έναν γιο.
Το να κρατήσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο εκτός από αυτούς του σκηνοθέτη και του συμπαραγωγού έγινε, σύμφωνα με τον Ταρίκ, γιατί ήθελε να αυτοπροβληθεί, καθώς ο πραγματικός Τόνι Μέντες τον οποίο υποδύθηκε ο Αφλεκ είναι κατά το ήμισυ Μεξικανός και αρκετά κοντύτερος από τον ηθοποιό.
Επιπλέον υπάρχει μία σκηνή, άσχετη κατά τον Ταρίκ, που ο Αφλεκ εμφανίζεται χωρίς πουκάμισο, επιδεικνύοντας τους φέτες-κοιλιακούς του: «Είμαι σίγουρος» γράφει σχετικά ο «Κύριος Οσκαρ», «πως δεν θα υπήρξαν παράπονα μεταξύ των θεατών και κυρίως των γυναικών για τη συγκεκριμένη σκηνή, ίσως όμως οι κουλτουριάρηδες σκηνοθέτες της Ακαδημίας να τη βρήκαν κάπως υπερβολική, πόσω μάλλον που ο αληθινός Μέντες δεν είναι καθόλου έτσι». Αν και τραβηγμένη η παραπάνω θεωρία, πολλοί, ωστόσο, στον χώρο θεωρούν πως όντως κρύβεται κάποιο σνομπάρισμα προς τον Αφλεκ, όχι για τους… κοιλιακούς του αλλά για τον προηγούμενο κινηματογραφικό του βίο που ήταν αρκετά ανάλαφρος.
Δυναμικό ξεκίνημα
Παρότι ξεκίνησε δυναμικά, κερδίζοντας το 1997, σε ηλικία μόλις 25 ετών, μαζί με τον παιδικό του φίλο Ματ Ντέιμον, το Οσκαρ σεναρίου για την ταινία «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», η οποία είχε προταθεί για εννέα Οσκαρ και είχε κέρδη 225 εκατ. δολαρίων, οι επιλογές του στη συνέχεια, αν και κερδοφόρες, όπως το «Αρμαγεδδών» και το «Περλ Χάρμπορ», μάλλον του αφαίρεσαν παρά του προσέθεσαν πόντους στο προφίλ του ως σοβαρού ηθοποιού.
Η συνέχεια αποδείχτηκε χειρότερη όταν πρωταγωνίστησε με την Τζένιφερ Λόπεζ στην ταινία «Ενας ζόρικος έρωτας» (Gigli), η οποία ψηφίστηκε μεταξύ των 50 χειρότερων όλων των εποχών και η οποία τους χάρισε το Χρυσό Βατόμουρο για το χειρότερο κινηματογραφικό ζευγάρι. Επιπλέον, οι δυο τους έγιναν ζευγάρι και το αγαπημένο θέμα όλων των ταμπλόιντ.
Μετά τον χωρισμό τους ακολούθησαν αρκετές μέτριες ταινίες, ωστόσο, το 2007 επέστρεψε δριμύτερος σκηνοθετώντας την ταινία «Gone Baby Gone» στην οποία πρωταγωνίστησε ο αδελφός του Κέισι Αφλεκ και το 2010 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Town». Η ταινία «Επιχείρηση: Argo», με τις 12 υποψηφιότητες και καταφέρνοντας να επισκιάσει τον «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που θεωρούνταν και ο «άρχοντας» των φετινών Οσκαρ, είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει να ξεθωριάσει ακόμα περισσότερο η παλιά του… ροζ εικόνα, ιδίως αν κερδίσει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν μοιάζει απίθανο, παρόλο που μόλις τρεις ταινίες στην ιστορία του θεσμού έχουν κερδίσει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας χωρίς να έχει προταθεί καν ο σκηνοθέτης τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον «Σοφέρ της κυρίας Ντέιζι» το 1989.
ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ… ΣΕΞ ΑΠΙΛ
Κατακτητής των πιο όμορφων γυναικών του Χόλιγουντ
Ο Μπεν Αφλεκ γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, πολύ μικρός όμως μετακόμισε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου και μεγάλωσε μαζί με τον Ματ Ντέιμον, που είναι μακρινός του ξάδελφος.
Τα πρώτα βήματα στην υποκριτική τα έκανε από παιδί, στην τηλεοπτική σειρά «Το Ταξίδι της Μιμί», και το 1995 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Κέβιν Σμιθ, με τον οποίο έκανε αρκετές ταινίες, όπως το «Ακολουθώντας την Εϊμι», «Υπάλληλοι» και «Mallrats». Θυμωμένος που του έδιναν μικρούς ρόλους, αποφάσισε με τον Ντέιμον να γράψουν και να παίξουν στο ξεχωριστό «Γουίλ Χάντινγκ», με το οποίο και έγινε ευρύτερα γνωστός και… πλούσιος.
Το 1998 έκανε σχέση με την Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία μόλις είχε χωρίσει από τον Μπραντ Πιτ, το 2001 βρέθηκε σε κέντρο αποτοξίνωσης για ποτό και το 2002 γνωρίζει κι ερωτεύεται την Τζένιφερ Λόπεζ, αν και οι κακές γλώσσες έλεγαν τότε ότι το ειδύλλιό τους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από διαφημιστικό κόλπο για την ταινία τους «Ενας ζόρικος έρωτας».
Δαχτυλίδι 3,5 εκατ. δολ
Τα ταμπλόιντ τούς αποκαλούν «Μπένιφερ», ο Μπεν δίνει στην Τζένιφερ ένα δαχτυλίδι αρραβώνων 3,5 εκατ. δολαρίων κι εκείνη γράφει γι’ αυτόν ένα τραγούδι με τίτλο «Αγαπημένε μου Μπεν». Τελικά ο αρραβώνας διαλύεται λίγο πριν από τον γάμο, επειδή, όπως γράφτηκε τότε, ο γαμπρός γλένταγε σε στριπτιζάδικα παρέα με τον Κρίστιαν Σλέιτερ, ενώ έλειπε από το σπίτι για δουλειές. Οι δυο τους απέδωσαν τον χωρισμό τους στην πίεση που αισθάνθηκαν από τον Τύπο, που έγραφε συνεχώς για τη σχέση τους.
Μετά τον χωρισμό τους ο Αφλεκ άρχισε να βγαίνει με τη συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία «Daredevil», Τζένιφερ Γκάρνερ, την οποία παντρεύτηκε το 2005. Εχουν δύο κόρες κι έναν γιο.
Οταν δεν παίζει ή σκηνοθετεί, ο Μπεν Αφλεκ το ρίχνει στο πόκερ, καθώς είναι δεινός παίκτης. Το 2004, μάλιστα, κέρδισε το Πρωτάθλημα Πόκερ της Καλιφόρνια και 356.000 δολάρια.
Πολιτικοποιημένος από κούνια
Ο φιλάνθρωπος – στρατιώτης των Δημοκρατικών
Ο Διασημος ηθοποιός είναι πολιτικοποιημένος από την… κούνια του. Η μητέρα του, Κριστίν Αν, δασκάλα, συμμετείχε στο κίνημα, Freedom Riders, του οποίου τα μέλη επέβαιναν σε λεωφορεία με διαφορετικές θέσεις για λευκούς και Αφροαμερικάνους και γύρναγαν σε όλο τον Νότο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πρακτική διαχωρισμού.
Ο Μπεν άρχισε να ασχολείται με την πολιτική από το 2000, οπότε και ενεργοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου, Αλ Γκορ, κι έκτοτε δεν έχει λείψει από καμία εκστρατεία των Δημοκρατικών: υποστήριξε την ίδια χρονιά και τη Χίλαρι Κλίντον στην εκστρατεία της για τη Γερουσία, το 2004 έδωσε το παρών στο συνέδριο των Δημοκρατικών για να υποστηρίξει τον Τζον Κέρι, ενώ εμφανίστηκε και σε εκπομπές και σε διαφημιστικά σποτ για την εκλογή του.
Το 2008 και το 2012 τάχθηκε στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, συγκεντρώνοντας χρήματα για τις προεκλογικές του εκστρατείες. Εχει επίσης ταχθεί υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, συμμετέχοντας σε πολλές δράσεις. Εχει αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική δράση: με τον Ντέιμον υποστηρίζουν οικονομικά και με εθελοντική εργασία τη μη κερδοσκοπική οργάνωση A-T Children’s Project για παιδιά που πάσχουν από τη σπάνια ασθένεια ataxia-telangrectasia, μια αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία προκαλεί σοβαρή ανικανότητα-παράλυση σε πολλά μέλη του σώματος.
Το 2008 ταξίδεψε στο Ανατολικό Κογκό, όπου μίλησε με πρόσφυγες, πολέμαρχους και βουλευτές για την ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε και σε εκπομπές στην αμερικανική τηλεόραση προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες του για την κατάσταση που επικρατούσε στην αφρικανική χώρα, ενώ για το θέμα μίλησε και στο ΟΗΕ όπου πρόβαλε κι ένα βίντεο που είχε γυρίσει ο ίδιος για τους πρόσφυγες. Το 2010, ανακοίνωσε τη δημιουργία του ιδρύματος, Πρωτοβουλία για το Ανατολικό Κογκό.
Πηγή: ethnos.gr
Use Facebook to Comment on this Post