Πριν αναφερθούμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι λοιπόν ένα σύστημα οργάνων που έχει ως στόχο την άμυνα του οργανισμού. Αποτελείται από όργανα και ιστούς όπως ο μυελός των οστών, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές, τα λεμφογάγγλια, ο σπλήνας κτλ. …
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό όπου ιστοί, όργανα, πρωτεΐνες και εξειδικευμένα κύτταρα εργάζονται για να προστατέψουν τον οργανισμό από κάθε λογής μικροοργανισμούς και μικρόβια.
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό δεδομένου ότι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, για παράδειγμα ποικίλες λοιμώξεις αλλά και ιογενείς μολύνσεις επιτίθενται σε αυτόν, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα. Είναι λοιπόν το ανοσοποιητικό σύστημα η ασπίδα του οργανισμού που παρέχει προστασία απέναντι σε παθογόνες ασθένειες.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που οδηγούν στην εξασθένηση και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ΄ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού. Τέτοιοι παράγοντες είναι: το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, η καθιστική ζωή, το ανεξέλεγκτο στρες. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η ακατάλληλη διατροφή. Οι επεξεργασμένες τροφές, αλλά και εκείνες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τρανς λιπαρών ενοχοποιούνται για την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών οδηγεί σταδιακά σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο.
Η εξασθένιση και η ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται έκδηλη καθώς εμφανίζονται σε μεγάλη συχνότητα συμπτώματα ασθένειας, με πιο συνηθισμένο το κοινό κρυολόγημα, ως δείγμα αναποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να προσφέρει προστασία. Στην περίπτωση αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους παρακάτω τρόπους:
1. Η σωστή διατροφή. Με βάση τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί φαίνεται πως η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι τα άτομα που δε διατρέφονται ικανοποιητική ή ακολουθούν αυστηρές δίαιτες με λήψη μη επαρκών θερμίδων αντιμετωπίζουν προβλήματα συχνών μολύνσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άτομα που λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό θερμίδων κι είναι παχύσαρκα.
Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλει η συστηματική κατανάλωση τροφών που περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μερικές από τις τροφές αυτές είναι: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων και ιδιαίτερα της ιντερφερόνης και της ιντερλευκίνης και συμβάλλει έτσι στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των ιών. Τέτοιες είναι το πορτοκάλι, οι χρωματιστές πιπεριές, το μπρόκολο, το ρόδι, οι φράουλες, κτλ. Οι τροφές που περιέχουν φολικό οξύ (βιταμίνη του συμπλέγματος B) κατά την έλλειψη του οποίου σημειώνεται ευπάθεια σε λοιμώξεις. Φολικό οξύ υπάρχει στα καρότα. Τροφές οι οποίες είναι πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην κυτταρική ανοσία και έτσι στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και υπάρχει στα στρείδια, στα αυγά, το κόκκινο κρέας κτλ. Οι τροφές με βιταμίνη D όπως σολομός, σαρδέλες και γενικά τα λιπαρά ψάρια. Τα καρυκεύματα όπως κανέλα γαρίφαλο, κτλ. έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες καθώς και το κρεμμύδι το σκόρδο και η πιπερόριζα. Επίσης η επαρκής κατανάλωση νερού οδηγεί στη σωστή ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
2. Η σωματική άσκηση. Είναι γνωστό ότι είκοσι λεπτά έντονης σωματικής άσκησης βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
3. Μείωση του στρες. Το εκτός ελέγχου στρες συμβάλλει στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
4. Αποφυγή του καπνίσματος αφού καταστρέφει τις βιταμίνες.
Σε κάποιες περιπτώσεις η καθημερινή διατροφή δεν προσφέρει επαρκώς τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Στις περιπτώσεις οι γιατροί, φαρμακοποιοί κτλ συστήνουν στο άτομο τη λήψη κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής που σκοπό έχουν την παροχή των θρεπτικών στοιχείων που λείπουν από τον οργανισμό δεδομένου ότι η έλλειψη τόσο των βιταμινών όσο και μετάλλων συναντάται σε όλες τις ηλικίες .
Τα συμπληρώματα διατροφής που κρίνονται απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι:
Η βιταμίνη C που αποτελεί εχθρό των παθογόνων μικροοοργανισμών, των μικροβίων, των ιών, αλλά και των ελεύθερων ριζών που συμβάλλουν στη γήρανση. Είναι μια βιταμίνη που δεν αποθηκεύεται στο σώμα γιατί είναι υδατοδιαλυτή.
Ο ψευδάργυρος που είναι απαραίτητος στη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων.
Η εχινάκεια που είναι φυτικό συμπλήρωμα και δρα σα φυσικό αντιβιοτικό.
Η πρόπολη που περιέχει φλαβονοειδή στοιχεία με αντιβακτηριδιακή, αντιπαρασιτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Πηγή: http://www.xrixristopoulos.gr/enisxysi-anosopoiitikou-sistimatos/