Όμηρος Αλεξάνδρου
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου ‘’Κοινωνική αναταραχή και εκτροπή θα φέρουν οι εκποιήσεις’’, που είναι αναρτημένο στο Μπλοκ μου, νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα…
Τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, που με βάση την ιδρυτική τους πράξη, θα έπρεπε να περιορίζοντο σε οικιστικά κυρίως δάνεια, επιδόθηκαν σε ένα φρενήρη ανταγωνισμό με τις εμπορικές τράπεζες στην παραχώρηση επιχειρηματικών δανείων και δανείων για άλλους σκοπούς.
Άλλη περίπτωση είναι η παραχώρηση επιχειρηματικού δανείου ύφους 11 εκ με ευνοϊκούς όρους στον τέως διευθυντή του Συνεργατισμού Ερωτόκριτο Χλωρακιότη ο οποίος δεν μπορεί να το αποπληρώσει και ταυτόχρονα μένει στο απυρόβλητο.
Μια άλλη σκανδαλώδης περίπτωση που αφορά και πάλιν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα είναι ο δανεισμός 400 περίπου εκατομμυρίων στους χρεοκοπημένους Δήμους της Κύπρου, εν γνώση τους ότι αυτά τα δάνεια είναι προβληματικά, καθ’ ότι οι Δήμοι της Κύπρου λειτουργούσαν και λειτουργούν με αδιαφάνεια και καλπάζουσα διαφθορά. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Δήμοι της Κύπρου, όπως και τα συνεργατικά, αποτελούν φέουδα της ελεεινής κομματοκρατίας όπου ο κάθε πολιτικός διόριζε τον κολλητό του με αποτέλεσμα να έχουν υπεράριθμο προσωπικό με πολύ ψηλούς μισθούς και βασιλικά επιδόματα.
Σαν αποτέλεσμα της πιο πάνω κακοδιαχείρισης, 1 στα 2 δάνεια δεν εξυπηρετείται με αποτέλεσμα τα συνεργατικά ιδρύματα, τα οποία ήδη έχουν πτωχεύσει, να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να τους παραχωρήσει 1500 εκ. από τα δανεικά της Τρόικα για να τα σώσει και να τα κρατικοποιήσει. Αντί τα συνεργατικά ιδρύματα να στραφούν στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως σε αυτά που παραχώρησαν στον υπόκοσμο, στους αξιωματούχους τους και στους πολιτικούς και να προσπαθήσουν να τα ανακτήσουν, με διαιτητικές διαδικασίες παρωδίες κυνηγούν τους άνεργους και εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες για να τους πάρουν το σπίτι τους. Συνεργατισμός με το ανθρώπινο πρόσωπο ….όνομα τζιέ πράμαν…
Σήμερα διάβασα στο διαδύκτιο ότι η Βρετανική κυβέρνηση έκλεισε 100 περίπου τραπεζικούς λογαριασμούς που κύπριοι πολιτικοί και εταίροι τους μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες διατηρούσαν σε βρετανικές τράπεζες καθ’ ότι υπήρχαν ισχυρότατες ενδείξεις ότι μέσω αυτών των λογαριασμών γινόταν μεγάλο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σαν επαγγελματίας Εγκεκριμένος Λογιστής – Ελεγκτής γνωρίζω ότι η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνία με την Μ. Βρετανία για την ‘’αποφυγή διπλής φορολογίας’’. Με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας αυτής το γραφείο Φόρου Εισοδήματος της Κύπρου έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να πάρει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που κάθε κύπριος διατηρεί στη χώρα αυτή. Να μια πιθανή πολύ καλή πηγή εσόδων από φόρους για το γραφείο Φόρου Εισοδήματος. Για να δούμε θα το κάνει, η επειδή εμπλέκονται πολιτικοί θα σφυρίξει αδιάφορα;
Πιο κάτω σας μεταφέρω αυτούσιο άρθρο που αφορά την δημοκρατία της Ισλανδίας και το πώς αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες της που έπραξαν κάτι ανάλογο όπως στην Κυπριακή Μπανανιά. (στο Μπλοκ μου θα βρείτε αναρτημένο σχετικό άρθρο)
<<Ισλανδία: «Κούρεμα» στεγαστικών δανείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Ρέικιαβικ: Σε «κούρεμα» του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες -και ειδικότερα από στεγαστικά δάνεια, που είναι συνδεμένα με τον πληθωρισμό-, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ισλανδίας.
Το «κούρεμα» αφορά στο ποσό των 928 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 24.000 ευρώ για κάθε δανειολήπτη.
«Άμεσα θα επωφεληθεί σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στην Ισλανδία, έμμεσα, όμως, όλοι θα κερδίσουν. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη» δήλωσε σύμφωνα με το euronews ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον.
Το «κούρεμα» των στεγαστικών αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της ισλανδικής κυβέρνησης. Δεν έχει ακόμα, διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
ΔΝΤ και ΟΟΣΑ εξέφρασαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που κατέρρευσε στην κρίση του 2008. Ο πληθωρισμός στην Ισλανδία ξεπέρασε το 37%, μέσα σε τρία χρόνια.>>
Η Ισλανδία έχει κλείσει στην φυλακή πολιτικούς και τραπεζίτες, κατάσχεσε τα χρήματα που είχαν κλέψει και εξαπέστειλε τους εξωτερικούς δανειστές της διαγράφοντας τις οφειλές της σε αυτούς, και όπως διαβάσατε πιο πάνω προέβηκε σε κούρεμα οικιστικών δανείων προκειμένου να σώσει τα σπίτια των πολιτών της. Στην κυπριακή Μπανανία τίποτα από τα πιο πάνω δεν έχουν γίνει άλλα ούτε και κανενός από εμάς ιδρώνει το αυτί του για την ατιμωρησία που υπάρχει. Μέχρι πότε όμως το κυπριακό γαϊδούρι θα δείχνει την γαϊδουρινή αυτή υπομονή;
omirosalexandrou.blogspot.com.
Use Facebook to Comment on this Post