O Βενιζέλος Χωραφίτης από τη Ρόδο κατέθεσε τα χαρτιά του στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να περάσει από…
«Τελικά πέρασα από την επιτροπή του ΚΕΠΑ στις 13 του περασμένου Φλεβάρη», λέει στα «ΝΕΑ». Ομως η ταλαιπωρία του δεν έχει τελειώσει.
Εχει συμπληρωθεί πάνω από ένας μήνας από τότε που πέρασε από την επιτροπή και ακόμη δεν του έχουν δώσει απάντηση. «Τηλεφωνώ καθημερινά, εδώ στη Ρόδο, και μου απαντούν ότι δεν με βρίσκουν στο σύστημα. Παίρνω τηλέφωνο στα κεντρικά της Αθήνας. Κανείς δεν το σηκώνει. Το ίδιο μου λένε οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΑ Ρόδου. Δεν μπορούν να βρουν κανέναν στην Αθήνα. Είμαι σε απόγνωση», λέει ο 45χρονος.
Παρόμοιες «Οδύσσειες» βιώνουν καθημερινά 60.000 άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα. Τόσοι εκτιμάται ότι είναι «όμηροι» των ΚΕΠΑ. Περιμένουν κατά μέσο όρο 10 μήνες, ακόμη και περισσότερο από έναν χρόνο, είτε για να περάσουν από την επιτροπή που θα τους πιστοποιήσει την αναπηρία τους είτε απλώς για να πάρουν το χαρτί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην περιφέρεια. Εκεί η αναμονή σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει το ένα έτος.
«Το σύστημα των ΚΕΠΑ απέτυχε παταγωδώς. Ετσι όπως έχει στηθεί είναι σήμερα μια δημοσιονομική κοινωνική γκιλοτίνα. Δυστυχώς το έχουν εντάξει στη λογική του Μνημονίου με στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων. Εμείς επιθυμούμε την αντικειμενική πιστοποίηση της αναπηρίας. Ομως είναι άλλο πράγμα η πιστοποίηση της αναπηρίας και άλλο πράγμα οι παροχές.
Τώρα τα έχουν μπλέξει όλα μαζί. Εχουν μπλέξει την πιστοποίηση με τα ποσοστά και τα ασφαλιστικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης. Το σύστημα έχει γίνει πλέον πιο αυστηρό ως προς τα ποσοστά, αναφέρει.
Ομως το πιο οδυνηρό για τους πολίτες, σημειώνει, είναι πως διακόπτονται τα επιδόματα και οι συντάξεις τους μέχρι να βγει η απόφαση της επιτροπής. Μάλιστα, ακόμη κι όταν πιστοποιείται η αναπηρία τους και ξαναπαίρνουν το επίδομά τους, δεν λαμβάνουν αναδρομικά. «Μα είναι δυνατόν; Εχει διάλειμμα η αναπηρία;» διαμαρτύρεται ο κ. Βαρδακαστάνης.
Πηγή: Τα Νέα