του Νίκου Χειλά.
Περιβάλλον Σόιμπλε: η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της
Η γενναιοδωρία του «νικητή»: Ύστερα από τη νίκη του την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει τώρα πρόθυμος, να
κάνει παραχωρήσεις στον «ηττημένο», το Γιάννη Βαρουφάκη.
«Όταν λέμε, ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά» έλεγε τη Δευτέρα στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή. «Όπως εννοούμε στα σοβαρά, ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος». Πάντα υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα νέα μέτρα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», δεν θα γίνονται δηλαδή εις βάρος του ελληνικού προϋπολογισμού, ή των χρημάτων των δανειστών.
Ως παράδειγμα για την «ευελιξία» ανέφερε τις αποκρατικοποιήσεις. «Αν η Αθήνα λέει, ότι η ιδιωτικοποίηση εταιριών του δημοσίου είναι ασύμφορη, επειδή δεν βρίσκει αγοραστές, ή επειδή η τιμή πώλησης είναι εξευτελιστική, εντάξει, το αποδεχόμαστε. Τότε όμως, πρέπει να αντικαταστήσει το κενό σε έσοδα που προκύπτει από τη μη πώληση με εισπράξεις από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».
«Το βασικό για μας ήταν η αναγνώριση του τρέχοντος προγράμματος» έλεγε η ίδια πηγή. Από την στιγμή που η Αθήνα προχώρησε σε αυτό, πρόσθεσε, «δεν είχαμε κανένα λόγο πλέον να φαινόμαστε σκληροί».
Το περιβάλλον του κ.Σόιμπλε κατέγραψε πάντως με αρκετή δόση ειρωνείας, την προσπάθεια του κ.Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του Eurogroup σαν δική τους νίκη. «Γελάσαμε ακούγοντας το, αλλά δεν θελήσαμε να του δώσουμε συνέχεια» είπε η πηγή. «Το κείμενο της συμφωνίας μιλά από μόνο του» είπε. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε, ότι η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της.
Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, θα είναι μια «πρώτη επιστολή» από την Αθήνα στις Βρυξέλλες που θα σκιαγραφεί τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει η Αθήνα για να γίνει δυνατή η τετράμηνη παράταση του προγράμματος. «Δεν χρειάζονται πολλά» είπε. «Ένα σκίτσο φτάνει – έτσι γραμμένο όμως που να πείθει τους εταίρους για τη βούληση της να εφαρμόσει τις σωστές μεταρρυθμίσεις».
Στη βάση αυτής της πρότασης θα γίνει κατόπιν η συζήτηση στο Μπούντεστακ, το γερμανικό κοινοβούλιο (όπως και σε ορισμένα άλλα κοινοβούλια, όπως το φιλανδικό), και θα ληφθεί η απόφαση για την παράταση του προγράμματος – εντός της τρέχουσας εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.
Η ίδια πηγή εμφανίστηκε σίγουρη, ότι η επιστολή από την Αθήνα, που περιέχει τη λίστα με τα μέτρα, δεν θα περιέχει δυσάρεστες εκπλήξεις – με τις ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες που θα τις συνοδεύουν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες από την Αθήνα, είπε, δείχνουν ότι όλα θα πάνε καλά. Σε αυτό συμβάλει και η Κομισιόν, η οποία συμμετέχει ενεργά με «καλές συμβουλές» στην κατάρτιση της λίστας.
Η Αθήνα, πρόσθεσε, δεν έχει ούτε δεύτερη επιλογή, ούτε δεύτερη ευκαιρία. «Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία – αργότερα δεν θα είναι δυνατή καμιά συμφωνία» είπε.
Αυτό το πιστοποίησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. «Αν το πρόγραμμα δεν εγκριθεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα λήξει οριστικά και αμετάκλητα η ισχύς του» είπε. Ένα ληγμένο πρόγραμμα όμως είναι ένα «αποσβησμένο» πρόγραμμα – στη θέση του πρέπει να μπει ένα καινούριο. Οι διαπραγματεύσεις για το τελευταίο μπορούν όμως να κρατήσουν αρκετές εβδομάδες και μήνες. Μέχρι την κατάρτισή του, η Αθήνα θα μένει οικονομικά μετέωρη – με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Ο ίδιος εκπρόσωπος απέρριψε την άποψη του εκπροσώπου της ομάδας των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγελα Μέρκελ) σε θέματα οικονομίας Χανς Μίχελμπαχ, ότι η ψηφοφορία στο Μπούντεστακα θα πρέπει να γίνει εντός του Μαρτίου, για να έχουν έτσι καιρό οι βουλευτές να μελετήσουν με άνεση τη λίστα των Αθηνών. «Ο νόμος δεν επιτρέπει καμιά παράταση» είπε. «Άλλη ερμηνεία δεν χωράει σε αυτό».
Η ψήφιση που θα φέρει για ψήφιση στη γερμανική Βουλή για την παράταση του προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο θεωρείται εξασφαλισμένη – υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η ελληνική πρόταση για μεταρρυθμίσεις θα τύχει της ευμένειας του κ.Σόιμπλε και των υπόλοιπων υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
Τα «γεράκια» των Χριστιανοδημοκρατών , με επικεφαλής τον κ.Μίτελμπαχ, προετοιμάζουν μεν μια «εξεγερσούλα», όπως γράφει η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αλλά αυτή δεν πρόκειται να αποδώσει. «Στο τέλος θα υποκύψουν όλοι στην κομματική γραμμή» γράφει. «Και ο Μίτελμπαχ; Τι θα κάνει ο Μίτελμπαχ;» ρωτήθηκε η πηγή. «Ο Μίτελμπαχ; Ποιος Μίτελμπαχ;» ήταν η απάντηση – που έδειξε ότι τα «γεράκια» παίζουν ακόμη το δεύτερο και τρίτο «βιολί» στους Χριστιανοδημοκράτες.
Use Facebook to Comment on this Post