Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι θάνατοι από γρίπη παραμένουν μέχρι στιγμής τέσσερις, εκ των οποίων για τους τρεις ευθυνόταν ο ιός της γρίπης τύπου Α(Η1Ν1) και για τον έναν ο ιός της γρίπης τύπου Β.
Επιπλέον, έως και χθες είχαν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα…
εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 22 έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για 17 άνδρες και 7 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 53,8 έτη και διάμεση ηλικία τα 59,3 έτη. Για τα 22 κρούσματα ευθυνόταν ο ιός γρίπης τύπου Α (16 ήταν Η1Ν1, 5 Η3Ν2 κι ένα δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί) και για τα δύο ο ιός γρίπης τύπου Β. Από το σύνολο των 24 σοβαρών κρουσμάτων, τα 14 (ποσοστό 58%) ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, που έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές Οκτωβρίου 2012 έως και τις αρχές Φεβρουαρίου 2013 απεστάλησαν συνολικά 362 κλινικά δείγματα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης. Απ’ αυτά τα 74 ήταν θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 70 ήταν τύπου Α και 4 τύπου Β. Η υποτυποποίηση των στελεχών Α έδειξε ότι τα 42 ήταν Α(Η3Ν2) και τα 28 Α(Η1Ν1).
«Πλέον μπήκαμε στην περίοδο που περιμένουμε την εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων της γρίπης, τα οποία θα μας απασχολήσουν σίγουρα έως και τον Απρίλιο. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά, ενώ ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχει αξία να γίνει ακόμη και σήμερα, καθώς ο οργανισμός προλαβαίνει να αποκτήσει προστασία από τον ιό της γρίπης σε διάστημα 2-3 εβδομάδων», επισημαίνει στη «Μ»
ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελητής Α’ και διευθυντής στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ» Παναγιώτης Κολλάρας.
Τι να κάνετε αν αρρωστήσετε
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Άλλωστε, οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα κι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Για το λόγο αυτό:
– Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
– Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άρρωστα άτομα.
– Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν εσείς είστε άρρωστοι, ώστε να τους προφυλάξετε.
– Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
– Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
– Πλένετε συχνά τα χέρια σας, διότι μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών.
– Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.
Πηγή: makthes.gr
Use Facebook to Comment on this Post