Όσο πιο μαζική είναι μια κινητοποίηση τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει»
«Εμείς θεωρούμε ότι τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, στο ναζισμό, στις εγκληματικές δραστηριότητες οργανώσεων τύπου Χρυσής Αυγής, θα πρέπει ο λαός μας ταυτόχρονα μαζί με τα υπόλοιπα κλαδικά, εργασιακά, οικονομικά του προβλήματα να τον θέσει κι αυτόν, όχι ξεχνώντας βέβαια τα άλλα. Παράλληλα παλεύοντάς τα και διεκδικώντας τα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πως απαντά στο ότι η φράση «πρέπει να τσακιστεί ο φασισμός, εκλαμβάνεται από κάποιους ως απάντηση στη βία με βία, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πέραν της δραστικής ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής και ποινικής αντιμετώπισης του φασισμού για πράξεις που κάνει τώρα, σαν τις τελευταίες ή τις προηγούμενες «πόλεμος και τσάκισμα σημαίνει: Από το απλό πράγμα, τι διδάσκονται τα παιδιά μας από την ώρα που πάνε στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο, στο γυμνάσιο από τους καθηγητές τους και συνολικά από την εκπαίδευση. Πώς μαθαίνουν και ιστορικά, αλλά και σήμερα τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, τι δεινά έχει περάσει η ανθρωπότητα από αυτό το τέρας. Πως εκφράζεται αυτό σήμερα μέσω της Χρυσής Αυγής ή άλλων τέτοιων μορφωμάτων που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ή που μπορεί να εμφανιστούν αύριο».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με όρους μαζικής πάλης και όχι ατομικά. Ερωτηθείς σχετικά με την μαζικότητα αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαϊκού κινήματος, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «όσο πιο μαζική είναι μια κινητοποίηση τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει ή πιθανότητες καλύτερων αποτελεσμάτων».
Ταυτόχρονα ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «έχουμε πει όχι σε κάποιες απεργίες που ξεκινάνε μεγαλεπίβολα για απεργίες διαρκείας, όπως στους καθηγητές, τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ», προσθέτοντας ότι οι «ανεβασμένες μορφές πάλης» σήμερα είναι αναγκαιότητα αντικειμενικά λόγω της όξυνσης των προβλημάτων και όχι γιατί κάποιος το πρότεινε «αφ’ υψηλού».
Επίσης ανέφερε ότι η σκέψη «να ρίξουμε την κυβέρνηση και όποια να έρθει» δεν μπορεί να αποτελεί σκέψη ενός πολιτικού κόμματος και πρόσθεσε ότι αν ο ελληνικός λαός δεν σκεφθεί σοβαρά μια σειρά ζητήματα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε πάλι χαμένες δεκαετίες και εκφυλισμό.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέστησε σαφές πως το κόμμα πιστεύει ότι μπορεί να οικοδομηθεί λαϊκή συμμαχία ως στέρεα βάση με την οποία ο λαός μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις και σε κυβερνητικό επίπεδο για μια λαϊκή διακυβέρνηση με προαπαιτούμενο την μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την λαϊκή εργατική εξουσία ώστε να είναι δυνατός ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, και η κατανομή πόρων και εργατικού δυναμικού και να λυθεί και το ζήτημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν μέσα στον λαό και το εργατικό κίνημα, «χωρίς ταμπέλες, ‘αριστερός’, ‘δεξιός’, ‘κεντρώος’, ‘προοδευτικός’, ‘μνημονιακός’ ή ‘αντιμνημονιακός’», επισημαίνοντας ότι με αυτές τις λογικές η Χρυσή Αυγή πέρασε σε μια μερίδα του κόσμου εν ονόματι του ότι είναι «αντιμνημονιακή» και ως «αντισυστημική» δύναμη, ενώ «είναι και με τα μπούνια μέσα στο σύστημα».
Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα συνέδραμε με ψήφο ανοχής ή στήριξης μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι κατ’ αρχήν μια τέτοια αντίληψη είναι «πολύ του παρελθόντος», και χωρίς να παραλείψει να αναφέρει πως πολύς κόσμος θεωρεί το ΚΚΕ ως δύναμη εγγύησης, πρόσθεσε ότι «θα πάψουμε να είμαστε εγγύηση, θα πάψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μας έχουν εμπιστοσύνη αν ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και μόνο, για μια τέτοιου είδους συνεργασία, των «αριστερών» δυνάμεων. Θα πάψουμε να είμαστε εγγύηση πολύ περισσότερο αν μπούμε σε μια τέτοια κυβέρνηση. Γιατί είναι μια κυβέρνηση που δεν θα δώσει καμιά ελπίδα στον κόσμο, είναι κάλπικη η ελπίδα που δίνεται αυτή τη στιγμή προεκλογικά».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε εκ νέου την αναγκαιότητα της ταξικής κοινωνικής συμμαχίας προσθέτοντας ότι σε αυτήν το ΚΚΕ θα συμμετέχει μέσω των μελών του, των στελεχών του και των οπαδών του, και τονίζοντας ότι η συμμαχία θα έχει κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο και το αστικό κράτος και συγκεκριμένους στόχους πάλης.
Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας ότι μέσα στη συμμαχία θα μπορούν να συζητούν τα κόμματα μέσω των εκπροσώπων τους, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η εξέλιξη του κινήματος θα δημιουργήσει νέες μορφές οργάνωσης μέσα στον λαό «και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πάμε».