Πατριδοκάπηλοι εναντίον «πουλημένων» στην Κύπρο;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η σκέψη είναι τόσο φοβερή, που διστάζει κανείς να τη βάλει στο χαρτί, ακόμη και μετά την επιβεβαίωσή της…

Από την πρώτη στιγμή, όμως, που εκδηλώθηκε η σφοδρή διαφωνία (μέχρις εγκαταλείψεως της κυβέρνησης) του ΔΗΚΟ για το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό, κάτι έμοιαζε να μην πηγαίνει καλά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την (ανάποδη) σειρά:

Ως γνωστόν, σήμερα συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, προκειμένου να ψηφίσει επί της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η σχετική πρόταση του προέδρου του κόμματος Νικόλα Αναστασιάδη, υπερψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, πλην όμως όχι με συντριπτική πλειοψηφία: 22 ψήφοι υπέρ, 15 κατά και 2 αποχές.

Αφορμή, η διαφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος που συμφώνησαν Αναστασιάδης και Έρογλου, που θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, του οποίου αρχηγός τώρα είναι ο γιος του, «οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν από λανθασμένη βάση, η οποία θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια πολύ κακή λύση του κυπριακού».

Η πλευρά Αναστασιάδη πάλι,(στην Κύπρο έχουμε Προεδρική Δημοκρατία και επομένως δεν τίθεται θέμα πτώσης της κυβέρνησης) υποστηρίζει πως δεν έχει παραβιαστεί η συμφωνία με το ΔΗΚΟ και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση, αλλά την αρχή μιας σκληρής διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, το ΔΗΚΟ κάλεσε τους τέσσερις υπουργούς του και τους προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών που ανήκουν στη δύναμή του (Αρχή Ηλεκτρισμού, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Στέγης) να παραιτηθούν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με την απόφαση διαφώνησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μάρκος Κυπριανού, ο αντιπρόεδρος, Χρίστος Πατσαλίδης και ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν. Που είχαν την άποψη πως πρέπει να συναντηθεί η ηγεσία του κόμματος με τον κ. Αναστασιάδη και να του δοθεί χρόνος να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως οι υπερβολικές αντιδράσεις (ενώ το κοινό ανακοινωθέν ούτε λύση αποτελεί, ούτε έχει κάποια σχέση με το Σχέδιο Ανάν) οφείλονται στην αφορμή και όχι στην πραγματική αιτία.

Πολύ περισσότερο που στο ίδιο το κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως τίποτε δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί αν προηγουμένως δεν συμφωνηθεί.

Και επίσης πολύ περισσότερο που την Κυριακή, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως σε περίπτωση που οι Τούρκοι συνεχίσουν τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, η απάντηση θα είναι η έξοδος από τις συνομιλίες.

Ας λάβουμε επίσης υπόψη μας κατά την ανάλυσή μας και τα ακόλουθα:

Στις 2 Δεκεμβρίου 2013, συνήλθε στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο σε θετικό και συναινετικό κλίμα.

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν για την ανάγκη έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, λεπτομερώς, με έγγραφα και πρακτικά, για όλες τις επαφές του με ηγέτες κρατών και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία σύσκεψη αρχηγών, καθώς και για το περιεχόμενο της άτυπης συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Εκείνη την ημέρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που μόλις την προηγουμένη είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είχε δηλώσει ότι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν πριν από την επανέναρξη, επισημαίνοντας πάντως πως «οι εποικοδομητικές ασάφειες δίνουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά τη δυνατότητα να ξεφύγει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει πως δεν θα έθετε θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση συνασπισμού με το ΔΗΣΥ και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο πως το ΔΗΚΟ επιθυμεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του (του κ. Αναστασιάδη) θέση στο Κυπριακό, αλλά και τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ίδιος θα καταβάλει προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΔΗΚΟ και Προεδρικού, ενώ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα, ούτε και είχε πρόθεση επί του παρόντος να το εγείρει.

Και ενώ τα είχαν βρει στο θέμα της μεθοδολογίας που θα ακολουθείτο στο Κυπριακό, όταν την επομένη ξεκίνησε η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, άρχισαν τα όργανα.

Το ΑΚΕΛ (που στηρίζει την κυβέρνηση στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος), κατήγγειλε σχέδιο «ξεπουλήματος» των ημικρατικών οργανισμών, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος, άρχισε να… κάνει νερά, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος όλων των εμπλεκομένων για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και να βρεθούν τρόποι να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα των οργανισμών κοινής ωφελείας και, στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των συντεχνιών (συνδικάτων),είπε ότι πρέπει επίσης να εξετασθούν εναλλακτικές προτάσεις για αποφυγή των αποκρατικοποιήσεων.

Είχε προηγηθεί, στις 20 Νοεμβρίου του 2013, η δήλωση της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ)περί κατηγορηματικής αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις (που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, καθώς από την πώληση τριών εξ αυτών – της Αρχής Ηλεκτρισμού, της Αρχής Λιμένων και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, που μάλιστα εμπλέκεται και σε σκάνδαλο αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακού ακινήτου – αναμένονται έσοδα 1,5 δις ευρώ).

Στις 13 Φεβρουαρίου 2014, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, πλην όμως με την αποχή των τεσσάρων υπουργών του ΔΗΚΟ.

Αυτά είχαν συμβεί ως το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Και αυτό που δυστυχώς προκύπτει είναι πως το ΔΗΚΟ περισσότερο διαφώνησε για τις ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερο για το κοινό ανακοινωθέν – το οποίο, όμως, φαίνεται ότι χρησιμοποίησε για να ξεφύγει από το δίλημμα των αποκρατικοποιήσεων.

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, με όσα πρωτοφανή συνέβησαν έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (από την ηγεσία της οποίας μόλις είχε αποχωρήσει ο διορισμένος από το ΔΗΚΟ πρόεδρος), πολιόρκησαν το κοινοβούλιο, έσπασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα, κατέλαβαν τον χώρο στάθμευσης, αποπειράθηκαν να εισβάλουν σ’ αυτό από την πλαϊνή είσοδο, έκοψαν το ρεύμα στο κτίριο όπου στεγάζεται ο ναός της Δημοκρατίας, γιουχάρισαν τους βουλευτές, πετώντας τους μπουκάλια και φρούτα και προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, η υβριστική κραυγή «πουλημένοι», δεν ακούστηκε για το κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, αλλά για την αποκρατικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού – από την οποία το ΔΗΚΟ μόλις είχε αποσύρει τον πρόεδρο που είχε τοποθετήσει!

Επομένως, είτε δεν υπάρχει πρόβλημα με το κοινό ανακοινωθέν, είτε οι συντεχνίες ενδιαφέρονται μόνο για τα μαγαζάκια τους.

Δυστυχώς, υπάρχει και χειρότερη εκδοχή: Να υπάρχει πρόβλημα με το κοινό ανακοινωθέν και οι συντεχνίες να αδιαφορούν γι’ αυτό και να εξεγείρονται όχι όταν απειλείται η πατρίδα τους, αλλά όταν απειλούνται τα μαγαζάκια τους…

Και το ακόμη χειρότερο: Την απάντηση πρέπει να την δώσει ο γιος του Τάσσου.

Και να είναι πειστική, διαφορετικά το έργο θα βλέπουμε το έργο «Πατριδοκάπηλοι εναντίον Πουλημένων»!

elzoni.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *