xOrisOria News

Προτάθηκαν για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Εκπρόσωποι των άτυπων ομάδων (caucus) του Αμερικανικού Κογκρέσου που προωθούν τα αλβανικά και τα σερβικά συμφέροντα με επιστολή τους προς την Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ πρότειναν υποψήφιους…

για το Νόμπελ Ειρήνης την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν ‘Αστον και τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι για το σημαντικό ρόλο τους στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο με τη διαμεσολάβηση της Κάθριν Αστον αποτελεί κρίσιμο και ιστορικό ορόσημο και για τη Σερβία και για το Κόσοβο – όπως και για την ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων στο σύνολό της» τονίζεται στην επιστολή που απέστειλαν οι συμπρόεδροι του σερβικού caucus Τεντ Πο και Εμάνουελ Κλέβερ μαζί με τους επικεφαλής του αλβανικού caucus στο Κογκρέσο, Έλιοτ Ένγκελ και Ρόμπερτ Αντερχολτ

Οι δύο πρωθυπουργοί, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ήρθαν σε σαφή ρήξη με το παρελθόν και με την εξεύρεση δρόμου προς ένα λαμπρότερο μέλλον απέδειξαν σημαντική αφοσίωση, θάρρος και όραμα. Αξίζουν μία μεγάλη αναγνώριση επειδή ανέλαβαν το ρίσκο της εξεύρεσης λύσης, επισημαίνουν τα μέλη του Κογκρέσου στην επιστολή τους.

Η Κάθριν Αστον επίσης επέδειξε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες, αφοσίωση και επιμονή στη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζουν. «Αν και επίκειται το δύσκολο έργο της εφαρμογής της, η συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη πραγματικού ιστορικού επιτεύγματος» εκτιμούν οι γερουσιαστές και προσθέτουν ότι η συμφωνία στέλνει ισχυρό μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης προς άλλους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Η συμφωνία δείχνει επίσης ότι το εθνοτικό μίσος μπορεί να ξεπεραστεί και ότι προσηλωμένες και θαρραλέες προσωπικότητες μπορούν να συμφωνήσουν, αν επιδείξουν καλή θέληση και συμβιβασμό και να επιλύσουν φαινομενικά άλυτα προβλήματα.

Σύμφωνα με τα μέλη του Κογκρέσου, η συμφωνία των Βρυξελλών με την οποία “οι κάποτε ορκισμένοι αντίπαλοι άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους για χάρη της ειρήνης και για ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες τους, αντανακλά το όραμα του Αλφρεντ Νόμπελ».

“Γι ‘αυτό καλούμε την Επιτροπή Νόμπελ να επιβραβεύσει με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014 το εξαιρετικό θάρρος, τη διορατικότητα, το όραμα και τις άοκνες προσπάθειες της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον και τους πρωθυπουργούς Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι» τονίζεται στην επιστολή που απέστειλαν οι τέσσερις γερουσιαστές. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου,Χασίμ Θάτσι σε μήνυμά του στο Facebook έγραψε ότι η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης ανήκει στους πολίτες του Κοσόβου.

 «Θέλω σας πω μέσα από την καρδιά μου: ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο μέλλον, το Νόμπελ Ειρήνης για τον ηρωισμό και την ωριμότητα το αξίζετε εσείς οι πολίτες του Κοσόβου» υπογράμμισε. «Κάθε πολιτική απόφαση που έλαβα στη ζωή μου, όσο δύσκολη κι αντιδημοφιλής κι αν ήταν εκείνη τη χρονική στιγμή, την έλαβα λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Κοσόβου και του λαού μου» ανέφερε ο κ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι είναι υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Χασίμ Θάτσι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας δεν διεξάγονται για την απόκτηση βραβείων και αστειευόμενος είπε ότι «τον χαροποιεί να είναι υποψήφιος για Νόμπελ παρά για τη Χάγη» (το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία).

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάναμε δεν το κάναμε για βραβεία και διακρίσεις, εργαστήκαμε με μεγάλο ρίσκο. Σίγουρα χαίρομαι» παραδέχθηκε ο κ.Ντάτσιτς.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post