Σήμερα, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε μετά από αρκετό διάστημα διαβουλεύσεων, την θέσπιση κανονισμού όσον αφορά τα ειδικά μέτρα για την στήριξη της γεωργίας σε απόκεντρες περιοχές της Ε.Ε. και στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, μετά από συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η στήριξη της ΕΕ προς τα «μικρά νησιά» του Αιγαίου αφορά…
επί της ουσίας στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ορισμένων γεωργικών προϊόντων, μέσω της θέσπισης ειδικών μέτρων, καθώς και στον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες. Για το αίτημα που υπήρξε από πλευρά αγροτοσυνδικαλιστών για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου Κανονισμού και ένταξη σε αυτόν της Κρήτης, της Εύβοιας καθώς και των νησιών του Ιονίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να αλλάξει το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του.
Είναι δυνατόν όμως μελλοντικά, που θα υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος μέσα από σχετική πρόταση της Κομισιόν, αν υπάρξει σωστή διαπραγμάτευση από πλευράς της χώρας μας να ενταχθούν και τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας. Προϋπόθεση βέβαια είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ώστε να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών όλων των νησιών.
Ο προϋπολογισμός
Το συνολικό ετήσιο ποσό ενίσχυσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στα 23,93 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο ανώτατο όριο για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ προς τις άκρως απόκεντρες περιφέρειες θα παραμείνει στα 653,04 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 278,41 εκατ. ευρώ για τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα, 106,21 εκατ. ευρώ υπέρ των Αζορών και της Μαδέρας και 268,42 εκατ. ευρώ για τις Κανάριους Νήσους. Άκρως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ είναι η περιφέρεια των Αζορών και της Μαδέρας, των Καναρίων Νήσων, καθώς και τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλικής Γουιάνας, Γουαδελούπης, Μαρτινίκας, Ρεϋνιόν, Αγίου Βαρθολομαίου και Αγίου Μαρτίνου.
Το ιστορικό
Το καθεστώς ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε το 1993, μετά από διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Υπουργών. Η ίδια η χώρα μας εξαίρεσε την Κρήτη, την Εύβοια και τα νησιά του Ιονίου. Ο λόγος ήταν ότι ο προϋπολογισμός ήταν περιορισμένος και κατά συνέπεια έπρεπε να ορισθούν προτεραιότητες ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των προαναφερόμενων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στα μικρά νησιά το κόστος παραγωγής αυξάνεται και εξαιτίας της μικρής τους έκτασης και της απομόνωσής τους από την ηπειρωτική χώρα.
Πηγή: agrotypos.gr
Use Facebook to Comment on this Post