Επιμένει στη γραμμή της για το τραπεζικό απόρρητο η Αυστρία
Η αυστριακή κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή της ως προς το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο, δήλωσε η…
Είπε επίσης πως η Αυστρία συμμετέχει σε όλα τα μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και κατά της φοροδιαφυγής, παραπέμποντας εκ νέου στις προσπάθειες να υπάρξει, όπως είπε, διαφάνεια για τους φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική και στα νησιά της Μάγχης.
Η Αυστρία δεν είναι φορολογικός παράδεισος, αντίθετα είναι χώρα υψηλής φορολογίας και προπάντων επιβάλει φόρο απόδοσης κεφαλαίου, εισπράττοντας άμεσα φόρους και πιθανόν να άργησε να αποδείξει πως αυτός ο φόρος είναι αποτελεσματικότερος από την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε.
Ως μη διαπραγματεύσιμες χαρακτήρισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τις συμφωνίες της χώρας της με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν για τη φορολόγηση αυστριακού «μαύρου χρήματος» στις τράπεζές τους, επαναλαμβάνοντας πως θέλει να εισπράξει χρήματα, όχι στοιχεία.
Η ίδια θα αγωνιστεί, σημείωσε, για αυτά που είναι ωφέλιμα για την Αυστρία και που εκτιμούν οι πολίτες της, δηλαδή δεν θα εξετάζονται τραπεζικά τους εμβάσματα και βιβλιάρια αποταμίευσης και αυτό θα το υπερασπιστεί.
Τη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου για τους Αυστριακούς υπηκόους και την πρόθεση της Βιέννης να συμμετάσχει στην ανταλλαγή πληροφοριών ως προς λογαριασμούς ξένων υπηκόων —κάτι που όπως σημείωσε θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων— είχε τονίσει σε προχθεσινή συνέντευξή του ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Διευκρινίζοντας την «σαφή κοινή θέση» της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο καγκελάριος είχε επισημάνει ότι τα στοιχεία καταθετών από το εξωτερικό σε αυστριακές τράπεζες, τα οποία είναι απαραίτητα για τις χώρες τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση προς καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, θα διαβιβάζονται ταχύτερα στις αρμόδιες αρχές.
Στο μεταξύ, από τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης προβάλλονται σήμερα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος, έπειτα από συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει με την ίδια συνέπεια τους πραγματικούς φορολογικούς παραδείσους, όπως έκανε και με τις μικρές χώρες-μέλη, επισημαίνοντας πως ούτε η Αυστρία ούτε το Λουξεμβούργο είναι φορολογικοί παράδεισοι.
Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι και οι δύο αυτές χώρες φορολογούν τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων και αποδίδουν το φόρο αυτό στη χώρα προέλευσης των καταθετών, ενώ αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης του Λουξεμβούργου και στην προθυμία να συνεργαστεί στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων, αποσαφήνισε ότι το τραπεζικό απόρρητο θα διατηρηθεί όχι μόνο για τους υπηκόους του Λουξεμβούργου, αλλά και για όσους ζουν στη χώρα.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Λουξεμβούργο δεν αποφάσισε να άρει το τραπεζικό απόρρητο για τους ξένους καταθέτες με αφορμή τη συζήτηση για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά αυτό είναι κάτι που προετοίμαζε τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ήδη εδώ και εβδομάδες είχε προαποφασιστεί το πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση αυτή από την κυβέρνηση της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου άσκησε κριτική στο Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το γεγονός, όπως είπε, ότι διεξάγει διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών με τη Βρετανία για το θέμα των φορολογικών παραδείσων στα Νησιά της Μάγχης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ακατανόητο το ότι οι μεγάλες χώρες τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τις μικρές.
Use Facebook to Comment on this Post