Πως κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς του Μετρό
Συνεχίζεται η στάση εργασίας σε ηλεκτρικό,…
τραμ και λεωφορεία- 24ωρη αύριο σε ΕΘΕΛ και προαστιακό, συνέλευση εργαζομένων σε Μετρό.
Να συνεχίσουν τη στάση εργασίας τους έως τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη.
Επίσης, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο και επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και του προαστιακού.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν μάλιστα απεργία έως την ερχόμενη Τρίτη, μέχρι νεωτέρας.
Συνέλευση πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του μετρό στα Σεπόλια προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Και τα τρόλεϊ μετά από έκτακτο ΔΣ κατεβάζουν κεραίες.
Τι ισχύει για την Παρασκευή
Για αύριο, Παρασκευή, χειρόφρενο σηκώνουν ο προαστιακός σιδηρόδρομος, και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα, καθώς και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, προαναγγέλλοντας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφασή της.
Σε 24ωρες απεργίες αναμένεται να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλει), οι αποφάσεις των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
“Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προαστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό σιδηρόδρομο Νίκος Δρίτσας, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου βρέθηκε στο πλευρό των απεργών εργαζομένων στο μετρό.
Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί από το πρωί είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη αύλεια πόρτα, όπου έχουν ακινητοποιήσει και δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Αντιπροσωπείες εργαζομένων από άλλα σωματεία στα ΜΜΜ καθώς κ εργαζόμενοι άλλων κλάδων συγκεντρώνονται στο αμαξοστάσιο του Μετρό αυτή την ώρα.
Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο αμαξοστάσιο του Μετρό προς υποστήριξη των απεργών.
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, όλο το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Δηλαδή, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του προαστιακού και του ΟΣΕ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη).
Η ΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν επέλεξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση λύσης, αλλά προτίμησε την οδό του αυταρχισμού για να εφαρμόσει μια άδικη και αντεργατική πολιτική, που οδηγεί τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις οικογένειές τους σε παραπέρα φτωχοποίηση, σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση, “συναισθανόμενη τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό, να ακυρώσει τα αυταρχικά μέτρα της επίταξης και να καλέσει τους εργαζόμενους σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους”.
Με ανακοινώσεις τους, οι διοικήσεις των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ και ΣΤΑΣΥ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση «για αυταρχική συμπεριφορά» και «συρρίκνωση της Δημοκρατίας».
“Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πολιτεύεται με αντιδημοκρατικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως εργαλεία το φόβο, τους εκβιασμούς, τις απειλές και τη διαπόμπευση των εργαζομένων, προκειμένου να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις της στους δανειστές, γι’ αυτό και εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια αυταρχική συμπεριφορά”, επισημαίνουν οι διοικήσεις των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ και ΣΤΑΣΥ.
Και καταλήγουν: “Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που μέρα με τη μέρα συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα βρεθεί απέναντι, όχι μόνο στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και, κυρίως, όλων εκείνων που είναι και τα θύματα της πολιτική της”.
Αντιδρούν τα συνδικάτα στη απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες
Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων έχει προκαλέσει η απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτος στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) η Εκτελεστική Επιτροπή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια. Η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο, και η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.
Σε δήλωση, στην οποία προέβη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση “να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)”.
Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι “δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων” αλλά “μέσα από διάλογο, με σεβασμό στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων”.
“Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα ελάχιστα -όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν- αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων” συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και σημείωσε:
“Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον χρειαστεί”.
“Ο αγώνας για την προάσπιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι κοινός αγώνας που αφορά τη δημοκρατία της χώρας μας” κατέληξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για “ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης” και προσθέτει:
“O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία”.
Την στήριξη στους απεργούς των εργατικών κέντρων Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να καλύψει τους απεργούς – εργαζομένους στα ΜΜΜ, μετά την πολιτική επιστράτευση.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος κατήγγειλε την πολιτική επιστράτευση των απεργών, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, αποφάσισε πανελλαδική απεργία για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η ημερομηνία της απεργίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
Στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ αναφέρει:
“Μετά το νέο αντιδημοκρατικό ολίσθημα της Κυβέρνησης με την απόφασή της για επίταξη των εργαζομένων στο μετρό, η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής σήμερα Πέμπτη 24/1/2013 αποφάσισε:
1. την πολιτική καταδίκη της επιστράτευσης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και γενικότερα στους χώρους ευθύνης της για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.
2. τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
3. την επίσπευση πραγματοποίησης 24ωρης Γενικής Απεργίας όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.
Η Κυβέρνηση αντί να κάνει επίδειξη ισχύος στους εργαζόμενους θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει ρότα και να συζητήσει ΑΝΟΙΧΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ – ΣΟΒΑΡΑ για τη σύναψη ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.
Ο αγώνας για την προάσπιση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τα οποία η κυβέρνηση παραβιάζει θα συνεχιστεί τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Παράνομες είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες καταργούν ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι”.
Use Facebook to Comment on this Post