Το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, φοβάται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΕΑ), από την άρση απαγόρευσης…
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας ανθρώπων που βιώνουν την ανεργία ή που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, που τους είναι πλέον δύσκολο να ζουν με αξιοπρέπεια.
Το Επιμελητήριο τονίζει ότι δεν υποστηρίζει τα φαινόμενα περιπτώσεων δανειοληπτών που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, επιλέγουν συνειδητά να μην είναι συνεπείς στις οφειλές τους, αλλά προσθέτει ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αρμόδιων αρχών να τους εντοπίσουν και να τους συνετίσουν».
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να λάβει υπόψη του τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει το άνοιγμα των πλειστηριασμών στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Ρεκλείτης επισημαίνει ότι «πριν από λίγες ημέρες, είχαμε τις απειλές του ΟΑΕΕ (σ.σ. Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συναδέλφων μας που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τώρα, ακούμε για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ακόμα και για ακίνητα πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, μετά τους επαγγελματίες μπήκε στο στόχαστρο ορισμένων, η ίδια η ελληνική οικογένεια».
«Φοβάμαι ότι, στην είδηση των πρώτων νοικοκύρηδων που θα βρεθούν στο δρόμο, θα ξεσπάσει αυτό που όλες οι κυβερνήσεις της κρίσης απεύχονταν. Γενικευμένη κοινωνική έκρηξη! Δεν νομίζω ότι πρωτοτυπώ με αυτήν την άποψη, καθώς την ίδια εξέφρασαν ήδη, διάφοροι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο κ. Ρεκλείτης.
Άρα, όσοι καλούνται να αποφασίσουν για αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα δεν πρέπει να παραγνωρίσουν τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια κίνηση στην ίδια την κοινωνία, αλλά και στην κτηματαγορά, που δεν θα αποφύγει το «κραχ» με την ξαφνική υπερπροσφορά τόσων ακινήτων. Οφείλουν, λοιπόν, να δουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και σοβαρότητα ένα τόσο «λεπτό» θέμα.
Και νομίζω ότι έχουν όλα τα εργαλεία να δουν ποια δάνεια δεν εξυπηρετούνται και γιατί, ώστε να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για όσους πραγματικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να γλυτώσουν τις οφειλές τους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, πρέπει να κυριαρχήσει η σύνεση».