Στα πρόθυρα ενός δεξιού εμφυλίου βρίσκεται η Αθήνα, καθώς η Ν.Δ. κατεβαίνει διχασμένη και η Δεξιά στο σύνολό της (με τα σημερινά δεδομένα) βρίσκεται χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια.
Το δεξιό ακροατήριο της Αθήνας είχε πάντα – και διατηρεί ακόμη και σήμερα – τα δικά του
ιδεολογικά χαρακτηριστικά, καθώς θεωρείται το πιο παραδοσιακό κομμάτι της παράταξης. Η καρδιά της. Δεν είναι μόνο το Κολωνάκι, αλλά και οι λαϊκές γειτονιές, όπως τα Πατήσια ή ο Κολωνός. Αυτήν τη βάση της παράταξης ποιος θα την εκφράσει;
Ο «επίσημος» Άρης, ο «αντάρτης» Νικήτας, ο Καπερνάρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης ή μήπως θα εμφανιστεί και άλλη υποψηφιότητα με δεξιά χαρακτηριστικά; Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο Β. Πολύδωρας, ο οποίος βλέπει «θετικά» την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, ωστόσο παραμένει ανοικτή η περίπτωση της Αλεξίας Έβερτ καθώς και η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Βαλλιανάτου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Το είπε άλλωστε και ο Σαμαράς: «Όποιος καταθέτει, καταθέτει…» (σ.σ.: υποψηφιότητα).
Ιστορικά, η Ν.Δ. έχει καταγράψει στην Αθήνα μεγάλες νίκες την τελευταία εικοσαετία. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχή φορά μετά την επικράτηση του Γ. Καμίνη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, κινδυνεύει να χάσει τον δήμο, τον οποίο είχε στα χέρια της συνεχώς από το 1987 έως το 2010.
Το ακροατήριο της Ν.Δ. έχει μειωθεί, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 κατέρρευσε στο αρνητικό ρεκόρ του 15,79%, το οποίο σχεδόν διπλασίασε στις εκλογές του Ιουνίου κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που έβαλε ο Σαμαράς. Και σήμερα, όμως, στις δημοσκοπήσεις στην Α’ Αθηνών η Ν.Δ. καταγράφει δυνάμεις μόλις 18%. Με άλλα λόγια, ο κομματική πίτα έχει μικρύνει Τρίτος
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα για τη Ν.Δ. κατάφερε στις τελευταίες εκλογές να διατηρηθεί στην πρώτη τριάδα των βουλευτών της Α’ Αθηνών καθώς ήρθε τρίτος σε σταυρούς, ενώ ακόμη και σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις δημοφιλίας μεταξύ των πολιτικών της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, στην οποία εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 1990.
Δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να είναι ξανά υποψήφιος – υπενθυμίζεται πως διετέλεσε δήμαρχος από το 2007 έως το 2010 – καθώς αισθανόταν πως δεν είχε την πλήρη στήριξη της Ν.Δ. στις εκλογές του 2010, με αποτέλεσμα να χάσει στον δεύτερο γύρο από τον Γ. Καμίνη, αν και είχε προβάδισμα στον πρώτο γύρο.
Δηλώνει πως παραμένει πιστός στις αρχές της παράταξης, ενώ πρόσφατα ξεκαθάρισε πως θα έκανε πίσω μόνο αν η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν κάποιο πρόσωπο που συγκέντρωνε καλύτερα χαρακτηριστικά από τον ίδιο και ότι σίγουρα αυτός δεν ήταν ο Άρης. Άλλωστε σχολίασε με φαρμακερό τρόπο την υποψηφιότητα του Σπηλιωτόπουλου το βράδυ της Τρίτης λέγοντας: «Η μόνη σχέση του Άρη με την Αθήνα είναι ότι ζει στο κέντρο».
Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρούσαν φιλία από το 1977, πορεύτηκαν μαζί στην Πολιτική Άνοιξη, ωστόσο φαίνεται πως το γυαλί ράγισε στις εσωκομματικές εκλογές, όταν ο Νικήτας στήριξε την Ντόρα.
Διαφοροποιήσεις
Πάντως, σύμφωνα με τον Κακλαμάνη, ο Σαμαράς είναι αυτός που έχει αλλάξει μετά τη μνημονιακή του στροφή και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος προσπαθεί να διαφοροποιείται σε ζητήματα πολιτικής εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς του πρότεινε κάποιες άλλες επιλογές, ώστε να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την Αθήνα. Εκείνος όμως αρνήθηκε. Δεν έχει διστάσει άλλωστε να καταλογίσει σε συνεργάτες του πρωθυπουργού την ευθύνη για τη μη στήριξη στο πρόσωπό του και ξεκαθαρίζει πως θα πάει την κούρσα μέχρι τέλους.Η επιλογή του Άρη Σπηλιωτόπουλου ήρθε ύστερα από μετρήσεις που λέγεται πως έκανε το Μέγαρο Μαξίμου και τον έδειξαν να υπερέχει δημοσκοπικά έναντι των άλλων υποψηφίων. Πάντως, η υποψηφιότητα του Άρη κέρδισε πόντους από τη στιγμή που άρχισαν να λιγοστεύουν οι επιλογές της Ν.Δ., και ειδικά μετά την άρνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη.
Δεν είχε πάει καλά στις τελευταίες εκλογές στη Β’ Αθηνών, ήρθε όγδοος σε σταυρούς, ενώ τα ποσοστά της δημοφιλίας του στην εκλογική του περιφέρεια είχαν μειωθεί σημαντικά. Η Αθήνα για τον ίδιο είναι μία γνώριμη πόλη, ζει και κινείται σε αυτήν, και με την πολιτική στήριξη της Ν.Δ. πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο, εφόσον περάσει σε αυτόν.
Ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούν πως η επιλογή στο πρόσωπο του Άρη ήταν «αυτογκόλ», ότι η μάχη της Αθήνας δύσκολα θα κερδηθεί και ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον νεαρό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Από τη στιγμή μάλιστα που οι δεξιοί υποψήφιοι δεν αποκλείεται να αλληλοεξουδετερωθούν, εκτιμάται πως ο Σακελλαρίδης θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο και θα περιμένει να δει ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.
Η υποψηφιότητα της Ν.Δ. για την Αθήνα πέρασε από πολλά κύματα και, όπως φαίνεται, η ενδοοικογενειακή μάχη του Μαΐου θα έχει κι άλλα επεισόδια.
Πηγή: topontiki.gr