Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μας κάθε φορά που μιλάμε ή καταπίνουμε. Αλλά λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς λειτουργεί, παραμένουν ακόμη άγνωστες… Ελπίδες για τη λύση πολλών μυστηρίων δίνουν με νέα μελέτη ερευνητές,
οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο υπολογιστικό μοντέλο της ανθρώπινης γλώσσας.
Το μοντέλο βασίστηκε σε δεδομένα που αντλήθηκαν από το Visible Human Project (Πρόγραμμα Ορατού Ανθρώπου), στο πλαίσιο του οποίου καταψύχθηκαν ένα νεκρός άντρας και μία γυναίκα, τα σώματα τυλίχθηκαν με ζελατίνη, και με τη βοήθεια λέιζερ κόπηκαν σε εκατομμύρια εγκάρσιες φέτες.
Επιπλέον, για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί βελτίωσαν τα μοντέλα στα όργανα, αναλύοντας ακόμη τρεις ανθρώπινες γλώσσες, των οποίων οι τομές βοήθησαν στην αποκάλυψη της περίπλοκης πλοκής των μυών σε ολόκληρο το όργανο.
Σε αντίθεση με τα χέρια και τα πόδια που βασίζονται στα οστά για να «συμπεριφέρονται» όπως γνωρίζουμε, η γλώσσα κινείται δίχως να στηρίζεται σε κάποιο κόκαλο, ακριβώς όπως κάνει το χταπόδια με τα πλοκάμια του.
Η κάθε της κίνηση όμως είναι συνδυασμός και αλληλεπίδραση από δεκάδες μυς που συγκρατούνται μεταξύ τους. Ο τρόπος αυτός είναι ακόμη άγνωστος.
Το νέο μοντέλο, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην online έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης The Anatomical Record, μπορεί να δώσει στους επιστήμονες αναλυτικά στοιχεία για του που είναι τοποθετημένος ο κάθε μυς (χωρίζονται σε διάφορα χρώματα όπως φαίνονται στην ψηφιακή φωτογραφία επάνω) σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά και το σαγόνι (γκρι) με το οποίο συνεργάζονται.
Use Facebook to Comment on this Post