Στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχουν προσελκύσει οι εκλογές στη Γερμανία αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερη προσοχή το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κατά τους Financial Times, μια υπόθεση είναι αυτή περί επανεκλογής στην καγκελαρία της A. Μέρκελ. Σε αυτήν την περίπτωση, το δημοσίευμα εκτιμά πως η καγκελάριος θα είναι πιο γενναιόδωρη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά ότι η κ. Μέρκελ θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, εξέλιξη που εκτιμάται ότι λίγο-πολύ θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι και οι δύο υποθέσεις μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες. Παρά τη δημοτικότητα της η γερμανίδα καγκελάριος ίσως καταλήξει να έχει πολύ λιγότερα περιθώρια χειρισμών μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου από ότι έχει σήμερα.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, στην οποία δεν θα μετέχει το κόμμα της κ. Μέρκελ. Σε αυτήν την περίπτωση οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα έπρεπε να βασιστούν στη στήριξη του αριστερού κόμματος Die Linke για να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αν και είναι γνωστό πως μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία θα ήταν ευρέως αντιδημοφιλής στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους FT, το πιο πιθανό σενάριο, και παράλληλα το πιο δημοφιλές (δεδομένου ότι το υποστηρίζει το 51% των Γερμανών) είναι ο σχηματισμός μιας μεγάλης κυβερνητικής συμμαχίας των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως ήταν αυτή που ηγήθηκε η γερμανίδα καγκελάριος την περίοδο 2005-2009.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών «απεχθάνονται» αυτήν την εξέλιξη, και σε αυτό εναπόκειται η πολιτική αβεβαιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι FT, η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή όσον αφορά την οικονομική πολιτική της, μια και η θέση της Α. Μέρκελ ότι θα επιδεικνύεται αλληλεγγύη σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις θα παραμείνει στην «καρδιά» της γερμανικής πολιτικής.
Επιπλέον, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν την πολιτική του «φρένου χρέους», το οποίο απαιτεί ισορροπημένους προϋπολογισμούς τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ελάχιστες είναι και οι μεταξύ τους διαφορές όσον αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κ.Μέρκλε θα παραμείνει στο προσκήνιο, καταλήγουν οι FT, τονίζοντας: Είτε θα έχει μια ελαφρά πλειοψηφία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αφήνοντας την όμηρο στους εσωκομματικούς της «αντάρτες» είτε θα καταλήξει να μοιραστεί την εξουσία, σχηματίζοντας ένα μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θα αναζητούν κάθε ευκαιρία για να προκαλέσουν νέες εκλογές.
Use Facebook to Comment on this Post