Το καλοκαίρι σημαίνει αναμφισβήτητα κυρίως δύο πράγματα, ήλιο και θάλασσα…
Όμως, παρά τις συχνές προειδοποιήσεις των γιατρών για τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να το παρακάνουμε. Πότε όμως ο ήλιος αρχίζει να γίνεται επικίνδυνος και να μας απειλεί με καρκίνο του δέρματος;
Ο σύμβουλος δερματολόγος, Howard Stevens, από το Skin Care Network, αναφέρει ότι τα βήματα για να προστατευθεί κάποιος από τον ήλιο είναι εξαιρετικά απλά και είναι μόνο τρία: 1. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, 2. Καλύπτουμε το σώμα μας με ρούχα ειδικά, όσοι έχουν πολύ λευκό δέρμα και 3. βάζουμε αντηλιακό.
Ο ίδιος συμβουλεύει να εξετάζουμε μόνοι το δέρμα μας και, αν παρατηρήσουμε, κάποιο ύποπτο σημάδι, που δεν θεραπεύεται μέσα σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες ή μεγαλώνει, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Ο δόκτωρ Stevens διευκρινίζει ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος δεν είναι μελανώματα, το 75% από αυτούς είναι καρκίνοι βασικών κυττάρων, που οφείλονται στα ηλιακά εγκαύματα, το 20% είναι τα πιο σοβαρά ανθοκυτταρικά καρκινώματα, που σχετίζονται με την μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και το 5% αφορά σπανιότερα είδη καρκίνων του δέρματος.
Το μελάνωμα μπορεί να είναι η πιο σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι όμως η πιο επικίνδυνη. Παρόλο που τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών από μελάνωμα έχουν αυξηθεί σημαντικά, το μελάνωμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου για τρεις ή τέσσερις ανθρώπους σε κάθε 100.000 άτομα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συχνότερες βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, είναι:1.Το ηλιακό έγκαυμα. Πρόκειται για την φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος, όταν το άτομο εκτίθεται για πολλές ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία. Προδιαθέτει για καρκίνο του δέρματος καθώς και για πρόωρη γήρανση.
2. Ακτινική κεράτωση. Είναι μια προκαρκινική βλάβη του δέρματος, που εμφανίζεται κυρίως στους μεσήλικες άνδρες με ανοιχτόχρωμο δέρμα, που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο. Οι ακτινικές κερατώσεις εμφανίζονται στα μέρη εκείνα του δέρματος που τα βλέπει περισσότερο ο ήλιος, όπως είναι το πρόσωπο, η μύτη ή τα αυτιά. Υπάρχουν φαρμακευτικές κρέμες για την θεραπεία τους και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από την μορφή βλάβης του δέρματος εξελίσσεται σε καρκίνο (0,025 – 16%).
3. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη. Συνήθως εμφανίζεται ένα μικρό οζίδιο, που δεν επουλώνεται, αναπτύσσεται αργά και δεν είναι μοιραίο για την ζωή του ασθενή. Το νέο φάρμακο vismodegib καθώς και οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας της ασθένειας.
4. Πλακώδες καρκίνωμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB είναι οι κύριες αιτίες για την ασθένεια. Στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο εμφανίζονται πληγές ή εξογκώματα, αναπτύσσονται αργά μέσα σε μήνες ή ακόμα και σε χρόνια και πρόκειται για κακοήθεις όγκους, που προσβάλλουν άτομα με μέση ηλικία τα 66 έτη.
5. Μελάνωμα. Είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο και το τεχνητό μαύρισμα με λάμπες μαυρίσματος έχει κατηγορηθεί για αυτή την μορφή καρκίνου. Το μελάνωμα σε προχωρημένη κατάσταση έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ενώ όσο νωρίτερα το αντιμετωπίσει κανείς, τόσο υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης θα έχει. Το 85% όσων ασθενών έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα επιβιώνουν συνήθως και δέκα χρόνια μετά την διάγνωση.
Use Facebook to Comment on this Post