Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την προστασία του ανθρώπου και της προσωπικότητάς του και για την ποινική καταστολή…
Το έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα.
Ανάμεσα σε όσα απαντούσε εγγράφως τότε ο υπουργός, ήταν ότι στην εθνική έννομη τάξη μας υφίστανται ρυθμίσεις για την προστασία του ανθρώπου και της προσωπικότητάς του κατ΄ αρχήν σε επίπεδο Συντάγματος (άρθρο 2 παρ.1 και παρ. 2, άρθρο 5 παρ. 1 και 3, άρθρο 25 παρ.1). Αναφερόταν επίσης στον Ν. 927/1979 «περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις» για τον οποίο έλεγε ότι «ρυθμίζει την ποινική καταστολή των φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων».
Πρόκειται για τον νόμο που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, υπερασπιζόμενη την πληρότητα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Ο κ. Ρουπακιώτης αναφερόταν επίσης στον Ν. 3304/2005 για τον οποίο είχε επισημάνει ότι περιλαμβάνει ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση και την εξάλειψη διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, καθώς και για την καταπολέμηση και εξάλειψη διακρίσεων λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα απασχόλησης και της εργασίας.
Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλείται το άρθρο 23 του Ν. 3719/2008 «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις» στον οποίο προστέθηκε εδάφιο στον Ποινικό Κώδικα όπου προβλέπεται ότι η τέλεση αξιόποινης πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίπτωση και όπως ανέφερε «η θέσπιση της εν λόγω διάταξης υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατόπιν συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας».
Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρεται και στο νομοσχέδιο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2011 αλλά επιστράφηκε από τη Βουλή στον νυν υπουργό. Στο σημείο αυτό επισημαίνει όμως ότι στο σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε στο γραφείο του τον Νοέμβριο του 2012 «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνεται άρθρο σύμφωνα με το οποίο «η τέλεση πράξης από μίσος εθνοτικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και σε περίπτωση πλημμελήματος, η ποινή δεν αναστέλλεται και δεν μετατρέπεται».
Use Facebook to Comment on this Post