Νέοι «αυθαίρετοι» φόροι στα ακίνητα εν όψει, για όσους … “νομιμοποίησαν” τις πολεοδομικές παραβάσεις με τις οποίες τα αγόρασαν ή τα έχτισαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φέτος να τους καλέσει να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, σαν κύριους χώρους της κατοικίας στο έντυπο Ε9, με σκοπό να υπολογίσει για αυτούς τον ενιαίο φόρο ακινήτων προσθέτοντας τα επιπλέον τετραγωνικά στους κύριους χώρους (και όχι στους βοηθητικούς). Και αυτό παρόλο που προηγούμενες κυβερνήσεις διαβεβαίωναν πως δεν θα αλλάξει η φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων αυτών, μέχρι να τα μεταβιβάσουν οι ιδιοκτήτες τους σε κάποιον τρίτον στο μέλλον.
Σχεδόν 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίθηκαν έτσι στις ρυθμίσεις γα την «τακτοποίηση» ημιϋπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων κτισμάτων, πιστεύοντας πως θα ξεμπέρδευαν πληρώνοντας ένα πρόστιμο στο κράτος, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους έως ότου το πουλήσουν.
Για να πετύχει όμως να εισπράξει τα 3 δισ. που σχεδιάζει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει για φέτος, η κυβέρνηση βάζει τώρα στο στόχαστρο τους πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης ή την αυθαίρετη κατοικία τους, την ίδια ώρα όμως που εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι κρύβουν τα παράνομα κτίσματα από την εφορία και γλυτώνουν “τσουχτερούς” φόρους και χαράτσια.
Μάλιστα είναι η ίδια η κυβέρνηση που, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά από τα νοικοκυριά που ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση, τους υπόσχεται τώρα και εκπτώσεις για να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις των προστίμων που τους αναλογούν.
Σήμερα, οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δηλώνονται υποχρεωτικά ως κύριοι χώροι της κατοικίας μόνο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος και λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τεκμηρίου της κατοικίας. Στο έντυπο Ε9 οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονταν ως τώρα (παρέμενε ό,τι είχε αναγραφεί πριν την ρύθμιση) και δεν προστίθεντο στους κύριους χώρους της κατοικίας, αφού οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν πως αυτό θα συμβεί μόνο στις περιπτώσεις που το ακίνητο αλλάξει χέρια και από τον νέο ιδιοκτήτη που το παίρνει «τακτοποιημένο», μετά την παγωγή στη ρύθμιση.
Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 70 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 30 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν 100 τ.μ. σαν “κύριοι χώροι”.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και το περασμένο Οκτώβριο είχαν κατατεθεί 689.000 αιτήσεις για ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων. Αυτοί πλήρωσαν ήδη 800 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ ευρώ που είχε τεθεί στο Μνημόνιο. Κατατέθηκαν επιπλέον άλλες 432.000 αιτήσεις για ρύθμιση αυθαιρέτων και από αυτές, έγιναν δέκτες 221.000. Οι ιδιοκτήτες αυτοί πλήρωσαν για πρόστιμα και παράβολα συνολικά 662,6 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου επίσης 1,5 δισ ευρώ). Συνολικά δηλαδή, 910.000 ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει ήδη σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ (περίπου από 1500 ευρώ κατά μέσο όρο καθένας) και συνεχίζουν να πληρώνουν δόσεις.