Επιστολή-καταγγελία προς τον πρόεδρο και τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Καρπενησίου…
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή παρακάτω..
“Στα ΕΝ 1/5/2013 και σε επανάληψη 8/5/2013, ο αντιδήμαρχος κ. Κλεομένης Λάππας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την δημιουργία και λειτουργία του «χώρου προσωρινής φύλαξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και στην ίδια εφημερίδα 15/5/2013 η κ. Καλλιόπη Κανακάκη περιγράφει τον χώρο αυτό.
Γράφει λοιπόν ο κ. Λάππας : « Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι σταδιακά αλλά σταθερά ο χώρος βελτιώνεται και οργανώνεται, εξασφαλίζοντας αφενός μεν την ασφάλεια των δημοτών στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αφετέρου δε, αποδεκτές συνθήκες για τα αδέσποτα που φυλάσσονται προσωρινά».
Δυστυχώς, σχεδόν πέντε μήνες μετά, διαψεύδονται όλα τα παραπάνω. Συγκεκριμμένα:
– Βελτίωση και οργάνωση του χώρου. Από πλευράς Δήμου το μόνο που έγινε είναι η τοποθέτηση βρύσης στην είσοδο του χώρου. Από πλευράς εθελοντριών σκεπάστηκαν όλα τα κλουβιά με δυκτυωτό σκίαστρο για να προστατεύονται τα ζώα από τον ήλιο και αγοράστηκαν αρκετά σπίτια για να καλύψουν τις επι πλέον ανάγκες (τα κουτάβια μεγαλώνουν και δεν χωρούν πολλά μαζί στο ίδιο σπίτι , επίσης αυξάνονται σε αριθμό με τα καινούρια που εγκαταλείπονται στο χώρο). Οι δε ανάγκες σε αναλώσιμα (σακκούλες, γάντια, σκούπες , φαράσια, πιάτα ζώων, κουβάδες κ.λ.π.) καλύπτονται όλο αυτό το διάστημα από τις εθελόντριες.
-Εξασφάλιση ασφάλειας των δημοτών και αποδεκτών συνθηκών για τα αδέσποτα. Στο κομμάτι αυτό ο Δήμος είναι παντελώς απών και συνεπώς όλο το βάρος πέφτει στις εθελόντριες .΄Εχουμε ξεπεράσει και τα σωματικά και τα ψυχικά όριά μας στην προσπάθεια κάλυψης των καθημερινών αναγκών των ζώων (τάισμα, πότισμα, καθαριότητα) και την εξασφάλιση της υγείας τους (εμβόλια, αποπαρασίτωση, αντιβίωση, ορούς, ψεκασμό του χώρου κ.λ.π.). ΄Οσο για την ασφάλεια των δημοτών, χωρίς την ουσιαστική συμβολή του Δήμου, μάλλον δεν είμαστε σε θέση να την διασφαλίσουμε.
Ο κίνδυνος για τους πολίτες δεν είναι να δεχτούν επίθεση από τα ζώα, παρόλο που πολλά από αυτά βγαίνουν από το καταφύγιο λόγω ελλειπούς περίφραξης του χώρου, αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα αντιδράσουν αν τρομάξουν ή κυνηγηθούν από πολίτες, όσο από τις ακαθαρσίες τους και πτώματα ζώων που παραμένουν επί εβδομάδες στους κάδους της περιοχής παρά τις εκκλήσεις μας για τακτικό άδειασμα των κάδων.
Αυτή τη στιγμή στο χώρο βρίσκονται πέντε ενήλικα ζώα και δεκατρία μεγάλα κουτάβια. Ενώ στον ευρύτερο χώρο βρίσκονται άλλα έξι μικρά κουτάβια. Για την φροντίδα αυτών των ζώων απαιτείται σε καθημερινή βάση τουλάχιστο ένα δίωρο από δύο μαζί εθελόντριες. Μία μόνη της αδυνατεί να κουμαντάρει τη … διαχυτικότητα τόσων ζώων σε ένα τόσο μικρό χώρο και να φροντίσει για την τροφή, το νερό και την καθαριότητά τους.
Από πλευράς Δήμου είναι υπεύθυνος ο αντιδήμαρχος κ. Κλεομένης Λάππας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε άριστη συνεργασία με τον φίλο , φιλόζωο Μένιο και έχουμε αρκετές φορές ανταλλάξει απόψεις. Μέχρις εκεί όμως. Από τη Δημοτική αρχή δεν έχουμε δει τίποτα από όσα έχουμε συναποφασίσει με τον Μένιο και έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει η αρχή την οποία εκπροσωπεί.
Με αυτή την επιστολή λοιπόν απευθυνόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Δημότες της Πόλης μας εκθέτοντας το πρόβλημα, καταθέτοντας τις προτάσεις μας και απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της για το συγκεκριμμένο θέμα.
– Κατ’ αρχή να υλοποιηθούν άμεσα τα σχέδια βελτίωσης του χώρου δηλ. Η κατασκευή σκέπαστρων, τσιμεντώστρωσης , περίφραξης και φωτισμού. Αυτά, που μόλις χθες 18/9/2013 ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τον Μάιο, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Μένιου, θα γινόντουσαν και από το σήμερα στο αύριο πέρασε όλο το Καλοκαίρι χωρίς να έρθουν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο (απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν). Χωρίς τις παραπάνω κατασκευές είναι αδύνατο να επιβιώσουν τα ζώα τον χειμώνα. Αρκεί μια μπόρα και κολυμπάνε όλα στο βούρκο και εμείς κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε στην προσπάθειά μας να τους εξασφαλίσουμε τροφή και νερό.
– Να γίνει ενημέρωση των πολιτών για το ρόλο του χώρου και τις επιπτώσεις εγκατάλειψης ζώων. Δεν είναι ο χώρος αυτός για να εγκαταλείπει ο καθένας, συνήθως κυνηγοί και κτηνοτρόφοι (ο εντοπισμός και συνεπώς η ενημέρωση γίνεται πολύ πιο εύκολη), τα κουτάβια που δεν θέλει. Τα περισσότερα από τα κουτάβια αυτά δεν επιβιώνουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντριών. Αρρωσταίνουν και μεταδίδουν αρρώστιες και στα υπόλοιπα ζώα. Και όσα επιβιώσουν είναι καταδικασμένα να περάσουν όλη τους τη ζωή σε ένα κλουβί (λες και γεννήθηκαν…κατάδικοι). Ας ξεκινήσει ο Δήμος μια καμπάνια ενημέρωσης στους κυνηγετικούς συλλόγους και στους κτηνοτρόφους της περιοχής (οι σύμβουλοι του Δήμαρχου ίσως φανούν χρήσιμοι σ’ αυτό το κομμάτι) και να κάνει σαφές ότι θα εφαρμώσει το νόμο (4039/2012) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα). Η χρήση καμερών νομίζουμε είναι πιο χρήσιμη στον χώρο αυτό από ότι στην πλατεία.
– ΄Αδειασμα τακτικό των κάδων. Στο διάστημα των πέντε μηνών άδειασαν οι κάδοι ελάχιστες φορές και πάντα μετά από τηλεφώνημά μας στον υπεύθυνο για την καθαριότητα. Καταλαβαίνετε τι εστία μόλυνσης αποτελούν οι ακαθαρσίες των ζώων, που κάποια από αυτά είναι και άρρωστα, καθώς και τα πτώματα για μας τις εθελόντριες, για τα ζώα και για τους κάτοικους της γύρο περιοχής. Και να σκεφτεί κανείς ότι στο χώρο αυτόν παρκάρουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου και κυκλοφορούν εργαζόμενοι στον Δήμο.
– Στειρώσεις και μέσα στο καταφύγιο και στα αδέσποτα της πόλης για να περιοριστεί η αύξηση των αδέσποτων. Ενημέρωση των πολιτών για στείρωση των ζώων τους και εξασφάλιση προσιτών τιμών σε συνεννόηση με τον Δήμο για ομαδικές στειρώσεις.
– Υιοθεσίες. Να προωθήσει ο Δήμος με καμπάνια υιοθεσίες, πραγματικές ή και εικονικές, αδέσποτων είτε αυτών που κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη, είτε των εγκλωβισμένων.
΄Οσον αφορά τις εθελόντριες. Είμαστε έξι. Οι πέντε διαμένουμε στο Καρπενήσι και η έκτη μόνιμα εκτός και κατά διαστήματα επισκέπτεται το Καρπενήσι. Θα αρκούσαμε αν ο ρόλος μας ήταν βοηθητικός , όπως αρμόζει σε εθελόντριες. Αν υπήρχε μια ομάδα από το Δήμο υπεύθυνη για τον παραπάνω χώρο και τα αδέσποτα, με τον/την κτηνίατρό της , το εργατικό προσωπικό της και εμείς να βοηθάμε. Αυτός είναι και ο ρόλος των εθελοντριών. Εδώ, όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, όλο το εγχείρημα στηρίζεται στις πλάτες μας. Το Καλοκαίρι, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και του μεγάλου διαστήματος της μέρας που διευκόλυναν τη δουλειά μας καθώς και του περισσότερου ελεύθερου χρόνου καθότι κάποιες από εμάς είχαμε διακοπές (λόγω επαγγέλματος ή ανεργίας) τα καταφέραμε να ανταποκριθούμε, με δυσκολία βέβαια και παίρνοντας δύναμη από την αγάπη προς τα ζώα (θύματα και αυτά της ανευθυνότητας του ανθρώπου). Τώρα όμως αδυνατούμε να συνεχίσουμε με αυτές τις συνθήκες.
Πέραν του ότι δεν έχουμε ούτε την σωματική, ούτε την ψυχική αντοχή, ούτε τον απεριόριστο χρόνο για να συνεχίσουμε, το θεωρούμε και μάταιο γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια δικιά μας δεν αρκεί για τη λειτουργία του χώρου και την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών για τα ζώα. Δεν μπορούνε να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες τα ζώα.
Ζητούμε να ασχοληθεί με το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πάνω σ’ αυτό ο Δήμος.
Εμείς θα συνεχίσουμε μόνο σαν εθελόντριες με την πραγματική έννοια πλέον.
Οι μόνες ασχολούμενες με τον «χώρο προσωρινής φύλαξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς» :
΄Ασπα Κοσμά
΄Ασπα Τσίνα
Βιβή Παπανίκου
Γεωργία Ρεσίτη
Καλλιόπη Κανακάκη
Μαρία Παπανίκου
prassia-eyrytanias.blogspot.com
Use Facebook to Comment on this Post