Την τοποθέτηση στα τελωνεία συστημάτων ελέγχου με ακτίνες X (X RAY), προκειμένου να…
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι από τα στοιχεία που του διαβιβάστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων προκύπτει ότι:
«1) Από το 2004 μέχρι και σήμερα προκηρύχθηκαν πέντε διαγωνισμοί για την προμήθεια συστημάτων ανίχνευσης (2004, 2007, 2009, 2010, 2011) και ματαιώθηκαν όλοι, λόγω ανεπάρκειας των προδιαγραφών.
2) Ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2004 για την προμήθεια ενός συστήματος X-RAY και ματαιώθηκε το 2010, λόγω προδιαγραφών. Δηλαδή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Σούρλα, «χρειάστηκαν επτά χρόνια για να αντιληφθούν και να αποφανθούν οι αρμόδιοι παράγοντες».
Και όλα αυτά «τα πρωτοφανή και εξοργιστικά συμβαίνουν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «παρά το γεγονός ότι:
«α) Το 2009 με το σύστημα ανίχνευσης που είχαν εγκαταστήσει οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στο Ε’ Τελωνείο Πειραιά και στη συνέχεια το απέσυραν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοκαΐνης που ανερχόταν σε μισό τόνο.
β) Σε καμία περίπτωση, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, δεν αρκούν οι φυσικοί έλεγχοι από τους τελωνειακούς υπαλλήλους.
γ) Οι πιστώσεις για την προμήθεια πέντε συστημάτων, που ανέρχονταν σε 9 εκατομμύρια ευρώ, ήταν εξασφαλισμένες από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τώρα από τον Ειδικό Λογαριασμό Τελωνείων για την εγκατάσταση εννέα συστημάτων ελέγχου για την κάλυψη των αναγκών».
Ακόμη, ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «εφόσον χρειάζονταν αυτές οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, πώς είναι δυνατόν να μην εκτιμηθεί ότι το κράτος χάνει έσοδα μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις άμεσες ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται επί είκοσι χρόνια και βλάπτει τόσο την οικονομία, όσο και το κατ’ εξοχήν ανθρώπινο δικαίωμα της δημόσιας υγείας».