«Σταματήστε να πουλάτε ζώα»

Να σταματήσουν να πωλούνται κατοικίδια από pet shop ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρίζοντας ότι…

το συγκεκριμένο εμπόριο ζώων συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ως αντικείμενα και στην εγκατάλειψή τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Εμπόριο ζώων από καταστήματα; Όχι, ευχαριστώ!

Με αφορμή την προτεινόμενη τροπολογία του Ν. 4039/2013 για τα ζώα συντροφιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε στο προσκήνιο την πρότασή μας για απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα, καθώς το συγκεκριμένο εμπόριο ζώων συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ως αντικείμενα καθώς και στην εγκατάλειψή τους.

Δυστυχώς υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για την πώληση “εξωτικών ζώων” και τον εγκλεισμό ζώων που προορίζονται για πώληση σε ιδιαίτερα ακατάλληλες συνθήκες, γεγονός που έρχεται να θυμίσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη βαρβαρότητα και την ανομία που συνδέονται με το εμπόριο ζώων και την πώλησή τους από καταστήματα, συνέπεια της έλλειψης συστηματικών ελέγχων, νομοθετικών κενών, αλλά και της δυνατότητας που δίνει ο νομοθέτης για την εμπορία ζώων συντροφιάς από καταστήματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την οριστική απαγόρευση πώλησης ζώων συντροφιάς από pet shops, καθώς:

• Οι βασικοί κανόνες ευζωίας δεν τηρούνται, εφόσον τα ζώα ταλαιπωρούνται εξαιτίας του ασφυκτικού εγκλεισμού τους σε κλουβιά που συχνά διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, η σωστή και επαρκής διατροφή και ο προαυλισμός των ζώων πολλές φορές δεν ικανοποιούνται, ενώ το μέλλον όσων δεν πωλούνται τελικά, είναι συχνά δυσοίωνο.

• Η έκθεση και πώληση ζώων από καταστήματα ενισχύει τις στιγμιαίες, παρορμητικές αγορές, και προωθεί ξεπερασμένες αντιλήψεις για τα ζώα ως αντικείμενα που ικανοποιούν τις ανάγκες ψυχαγωγίας και συντροφιάς των πελατών των καταστημάτων.

• Τα καταστήματα προμηθεύονται τα ζώα από εκτροφείς εντός και εκτός της χώρας, γεγονός το οποίο ενισχύει την συνεχή αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς. Είναι γνωστό ότι χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν στήσει μια βιομηχανία παραγωγής ζώων σε άθλιες συνθήκες, τα λεγόμενα puppy mills, με πολλά νεαρά ζώα να έχουν σοβαρές ασθένειες και να πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αγορά ζώων από καταστήματα ενισχύει τη μαζική εκτροφή ζώων σε βασανιστικές συνθήκες χάριν του κέρδους. Η απαγόρευση στοχεύει μεταξύ άλλων και στον τερματισμό της μαζικής εισαγωγής ζώων από την Ανατολική Ευρώπη.

• Η αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου έχει ως συνέπεια, αφενός την πώληση ειδών που απαγορεύει ο νόμος και αφετέρου τη μη τήρηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων κανόνων ευζωίας.

Παράλληλα με την απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα, ζητάμε αυστηρούς ελέγχους σε όσους θέτουν προς πώληση ζώα συντροφιάς οι οποίοι θα πρέπει να έχουν άδεια εκτροφέα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αγορές ζώων από καταστήματα ή εκτροφείς διογκώνουν το υφιστάμενο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων και μειώνουν τις υιοθεσίες. Η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αυξηθούν οι υιοθεσίες ζώων και να υποστηρίξει τα φιλοζωικά σωματεία και φιλόζωους πολίτες που μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υιοθετήσει τη λεγόμενη “θετική λίστα”, σε μια προσπάθεια πάταξης της παράνομης εμπορίας ειδών ζώων που δεν ενδείκνυνται για συγκατοίκηση με ανθρώπους. Η θετική λίστα θα περιέχει τα είδη ζώων που επιτρέπεται να βρίσκονται στην κατοχή συμπολιτών μας.

Η λεγόμενη “αρνητική λίστα” που εφαρμόζεται μέχρι στιγμής αφορά σε ζώα που απαγορεύεται να γίνουν αντικείμενο εμπορίας, είναι όμως προσχηματική. Και αυτό διότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη ζώων που είναι ουσιαστικά αδύνατο να καταγραφούν σε μία λίστα, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να εμπορεύονται ζώα που είναι εκτός λίστας, εξασφαλίζοντας τη νομιμότητά τους. Αντιθέτως, η ύπαρξη της “θετικής λίστας” με ζώα των οποίων η εμπορία θα επιτρεπόταν, θα μπορούσε να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει ώστε η Πολιτεία να υιοθετήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως λ.χ. του Βελγίου, απαγορεύοντας την πώληση ζώων συντροφιάς από καταστήματα και θέτοντας αυστηρούς κανόνες και ελέγχους στους εκτροφείς. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε και ως πολίτες οικολογική συνείδηση και να μην προωθούμε με την καταναλωτική μας συμπεριφορά και προτίμηση πρακτικές που ευνοούν την κακοποίηση των ζώων ή την εμπορία ζώων ακατάλληλων για συγκατοίκηση με ανθρώπους».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *